Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Mračno doba nad Pijemontom.

Fudbalski klub Juventus našao se u centru velikog skandala nakon što su otkrivene brojne finansijske malverzacije, a klubu iz Torina preti veoma tmurna budućnost.

PROČITAJTE JOŠ...

„Staroj dami“ je od strane Serije A oduzeto 15 bodova, čime su evropske ambicije svedene na minimum, pogotovo uzevši u obzir katastrofalnu formu u kojoj se Juve nalazi, a na sve to nadovezale su se katastrofalne vesti iz Italije.

Naime, kako prenose tamošnji mediji, Juventusu preti i drakonska kazna od strane UEFA zbog „nesportskog ponašanja“.

Tim iz Torina se već nalazi pod uslovnom kaznom od strane krovne organizacije evropskog fudbala, italijanske novine Gazeta delo Sport su u svom izveštaju otkrile da je klub 2021. godine već kažnjen sa 3.5 miliona evra zbog nepoštovanja pravila propisanih Finansijskim fer plejom, a ta kazna bi, ukoliko bude nekih novih nepravilnosti, veoma lako mogla da naraste na preko 20 miliona.

No, to nije najgore po Juventus. UEFA je najavila da će uzeti u obzir i najnovija dešavanja, te da će kazna biti znatno oštrija ukoliko pronađu neke nepravilnosti. S obzirom na to da je, na osnovu postojećih dokaza, Juventus već kažnjen na domaćem polju sa 15 oduzetih bodova, čini se da je samo pitanje trenutka kada će i UEFA doneti odluku da crno-bele iz Torina udalji na neko vreme iz evropskog fudbala.

Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Iako su iz Juventusa najavili žalbu, a na primeru Kalčopolija je jasno da to gotovo izvesno znači i ublažena kazna (Juventus je tada prvobitno trebalo da sezonu u Seriji B započne sa -30 bodova, ali je posle žalbe ta kazna smanjena na tek -9, pa su se već naredne, 2007. godine ponovo obreli u društvu najjačih), jasno je da je evropska budućnost u dobroj meri na udaru, što samo po sebi povlači pitanje – šta će biti sa Filipom Kostićem i Dušanom Vlahovićem?

Vlahović je u Juventus stigao u zimskom prelaznom roku u sezoni 2021/2022, i pokazao da bi mogao da bude kamen-temeljac borbe za Skudeto. Na deset mečeva, nekadašnji fudbaler Partizana i Fjorentine postigao je šest golova, jednom asistirao, i pokazao da partije u dresu „viole“ nisu bile slučajnost.

Sve to Vlahovića čini možda i najtraženijim igračem na tržištu kada su u pitanju napadači, pogotovo jer će Juventus možda biti prinuđen i da ga proda, jer teško da u Torinu imaju na „talonu“ igrača od kog bi mogli da zarade kao od reprezentativca Srbije.

Sa druge strane, kada je Vlahovićev reprezentativni kolega u pitanju, kod Kostića je situacija nešto drugačija. Iako je pružao solidne partije, Kostić nije uspeo da potvrdi status jednog od nosilaca igre, što bi veoma lako moglo da bude promenjeno u narednim mesecima. U slučaju da Torino napusti veliki broj igrača i da Juventus bude prinuđen na rasprodaju, Kostićeva uloga bi mogla da znatno skoči, jer nekadašnji vezista Radničkog iz Kragujevca ima dovoljno kvaliteta za Seriju A, a teško da bi mogli da po iole povoljnijim uslovima dovedu kvalitetnijeg igrača.

Iako će do konačne odluke što o konačnom grehu, što o sankcijama proći još neko vreme, jasno je da tim iz Torina očekuje težak period. Sa ili bez igrača iz Srbije u timu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar