"Čekaj, bre, druže, da li si ti 'jugom' došao od Srbije do Gelznekirhena", šokirani su bili srpski navijači kada su u centru grada videli da je parkiran auto iz 2000. godine, iz kojeg su izašli Nemanja, Marko i Mladen.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

Bio je to moćni „jugo 55“, s tablicama Vrnjačke banje, ali pošto im je na putu dugom 1.900 kilometara zakazao menjač i pokvarila se peta brzina, poznati model iz kragujevačke „Zastave“ usput se silom prilika transformisao u „jugo 45“.

Nemanja, Marko i Mladen, ne mogu da se sete ko je tačno predložiio da se krene na ovakav način na prvu utakmicu koju je Srbija igrala na Evropskom prvenstvu protiv Engleske, ali ako je verovati srpskoj tradiciji, jasno je da se ideja rodila u nekoj kafani.

Dogovor je pao „na keca“, spremili su auto za put, ali su se pred sam polazak i suočili s prvim problemom. Otkazala su im svetla, međutim, predaja nije bila opcija.

PROČITAJTE JOŠ

Dežurni majstor je usred noći poptravljao kvar, a kad su konačno krenuli otkazao je i menjač. Nema, međutim, problema koji ne može da se reši, a ovog puta malo kanapa rešilo je i problem s menjačem.

Na putu do Gelzenkirhena bili su potpuna atrakcija.

„Krenemo da se isključimo s autoputa na benzinsku pumpu, a za nama skrene po pet automobila. Svi su hteli da se slikaju, nisu mogli da veruju šta vide“, priča nam Nemanja.

I zašto sada kad je Srbija ispala sa Evropskog prvenstva ponovo pokrećemo ovu priču?

Zato što želimo da je ponovo učinimo aktuelnom, jer za to postoji jedan lep razlog.

Dakle, ovi momci iz Trstenika, istim „jugom“ vratili su se sa Evropskog prvenstva.

View this post on Instagram

A post shared by Marko Trmcic (@markotrmcic)

„Prešli smo 4.500 kilometara, pokvario nam se menjač, prekidač za svetla, regler, morali smo da zamenimo akumulator, suvozačeva vrata ne mogu da se otvore. Ali, ovaj ‘jugo’ nam je poslao jasnu poruku. Šta god da mu se desi, šta god da se pokvari, neće nas ostaviti na putu“, tvrdi Nemanja.

Sada ova družina ima novu ideju.

„Plan je da se organizuje licitacija u humanitarne svrhe samo za auto, ili ukoliko bi se uključio neko od naših reprezentativaca, možda bi uz ‘juga’ mogao da se ponudi i neki dres sa potpisom igrača. ‘Jugo’ kao auto nema naravno neku specijalnu vrednost, posebno u ovom stanju u kom se vratio iz Nemačke, ali ima cela priča koja ga prati i koja mu je donela ovoliku popularnost. Nama deluje da je ovo trenutno najpoznatiji ‘jugo’ u Evropi“, objašnjava Nemanja.

View this post on Instagram

A post shared by Marko Trmcic (@markotrmcic)

A, konkretna ideja je…

„Ideja je da se dostigne iznos od 10.000 evra, a ukoliko ne budemo postigli tu cenu, ekipa iz ‘juga’, i još par naših prijatelja, doniraće ostatak do te sume. Donacija će biti namenjena Institutu za neonatologiju u Beogradu. Zato bismo voleli da se u aukciju koju ćemo organizovati po završetku Evropskog prvenstva uključi što veći broj ljudi. Znamo da cifra nije mala, ali verujem da ćemo uspeti, kao što smo uspeli i da pređemo 4.500 kilometara po Evropi“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare