Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Godinu i po dana nakon što je odjeknula vest da je Luka Jović stigao u Real Madrid, već je došao trenutak za rastanak. Zvanično samo privremeni, ali to bi to mogao da bude prava slamka spasa od propadanja i puta u prosečnost, što je za "kraljeviće" nedopustivo.

Tog 2. jula 2019. godine je u transferu vrednom 60 miliona evra Jović postao peti Srbin u dresu Reala nakon Perice Ognjenovića, Milana Jankovića, Predraga Spasića i Dejana Ramba Petkovića… Niko od njih nije odigrao više od 45 mečeva, a Jović je nakon samo 32 susreta već na pragu povratka u Ajntraht. Nadali su se navijači da bi mogao da prekine prokletstvo Srba u španskoj prestonici, ali se on samo utopio u sivilo…

PROČITAJTE JOŠ

Za slavni klub je odigrao tek 1.014 minuta, postigao je dva pogotka (protiv Leganesa i Osasune), namestio još dva i promašio sijaset šansi. Dugo je delovalo da nikako neće uspeti da probije led, da ga saigrači „preskaču“, a Vinisijus Žunior je od starta bio opcija pre našeg asa u planovima Zinedina Zidana.

Koliko smo samo videli njegovih promašaja koji su i te kako nervirali navijače, pucale su stative i prečke, ali se mreža nikako nije zatresla.

Dugo, dugo je čekao Jović da postigne pogodak (tek 30. oktobra protiv Leganesa), delovalo je da će sve krenuti kako treba, a onda peh za pehom. Uz sve to je imao i ispunjen privatni život, a povrede su ga samo dodatno usporile.

 

Imao je burnih godinu dana i na poslovnom i na privatnom planu. Sa Sofijom Milošević je dobio sina Alekseja, a Luka je navodno za porođaj u jednoj španskoj klinici platio oko 25.000 evra.

Jović je tokom godine verio Sofiju prstenom koji košta nekoliko hiljada evra, a zbog porođaja su odlučili da svadbu održe u proleće 2021. godine i očekuje se da čitav događaj bude organizovan u Beogradu.

 

Luka Jović, Sofija Milošević
Foto: Instagram/sofijamilo

Ipak, tokom prethodnih 500 dana je više puta bio povređen, pa nikada do kraja nije opravdao poverenje Zidana koji ga je vremenom koristio sve manje. U prilog mu nije išlo ni što Karim Benzema igra fenomenalno, pa je samo šest puta bio starter. U 2020. godini je poslednji put od prvog minuta na terenu bio 21. oktobra protiv Šahtjora, a od tada je odigrao tek sedam minuta do kraja godine.

Problem sa adaptacijom su ubrzo zamenile muke sa sitnim i ozbiljnijim povredama, te koronavirusom koji je čak dva puta preležao.

Najpre je desetak dana ima problema sa kukom sredinom novembra 2019. godine kada je propustio samo jedan meč i to nije bio crveni alarm. Ipak, već tada je izgubio korak sa saigračima koji nikada nije uspeo da uhvati do kraja.

Uz sve to je imao loš imidž i u našoj zemlji kada je nakon meča sa Portugalom (2:4) u julu 2019. godine i pre putovanja u Luksemburg, Jović napustio reprezentaciju i vratio se u špansku prestonicu, a Ljubiša Tumbaković je to kasnije ovako prokomentarisao:

„Kriterijumi profesionalnog fudbalera se znaju, takođe i patriotska odgovornost, a ja to pratim jer je deo mogo posla. Moja odgovornosti i zaduženje. Luka je sa jedne strane mlad momak, ali sa druge strane, iza njega je šest, sedam godina profesionalne karijere. I u jednom takvom profesionalnom odnosu postoje kriterijumi kojih svaki igrač mora da se drži. U situacijama kao sto je ova sa Jovićem ja postupam profesionalno i, logično, isključio sam ga iz tima“, iskren je bio tadašnji selektor „orlova“.

Usledio je i problem sa stopalom zbog kog je gotovo čitava dva meseca, od početka maja do početka jula, bio van trenažnog procesa. Propustio je pet mečeva, počeo da se vraća, a onda dobio pozitivan nalaz na koronavirus. Propustio je gotovo čitav jul i delovao potpuno van forme.

PROČITAJTE JOŠ

Uz sve to je u Srbiji bila na snazi optužnica protiv njega jer je tokom boravka u našoj zemlji u proleće prekršio samoizolaciju u prvoj nedelji po uvođenju policijskog časa. Pretila mu je i zatvorska kazna od šest meseci, a na kraju je Jović sklopio dogovor sa Tužilaštvom i uplatio 3,5 miliona dinara u humanitarne svrhe.

Sredinom oktobra je konačno čuo dobre vesti i od Zidana koji ga je javno zaštitio i činilo se da bi bolji dani za Srbina mogli da budu iza ugla. Španski mediji su pitali kako uspeva da motiviše Jovića kog hoće da otera?

„To vi kažete, a ne ja. To nije istina. Jović je igrač Real Madrida. Jovića sam ja tražio. Danas svako može da misli i priča šta hoće. Neću da se upuštam u to. Pričanje gluposti može da bude komplikovano“, ljutito je odvratio Zidan.

To mu je dalo dodatnu motivaciju da pokaže svima da nije za staro gvožđe, pa je u dve utakmice Srbije protiv Škotske i Rusije (5:0) spakovao tri pogotka. Pauza mu nije dozvolila da zaigra do decembra, počeo je da trenira, a onda novi peh…

Povredio je mišić, pa do 17. decembra nisu ni računali na njega, a onda od januara nova povreda mišića… Prosto deluje nestvarno šta se sve izdešavalo ovom momku, pa i ne čudi što nije zaigrao za Real od 21. oktobra…

I tako nakon burnih godinu i po dana došao je trenutak za sredinu u kojoj je poznato da se oseća komotno. U prethodnom mandatu u Ajntrahtu postigao je 36 golova i namestio još devet (uglavom Sebastijanu Aleu), pa se očekuje da od prvog minuta bude ponovo stari „srpski Falkao“.

Upravo zbog toga što se Jović podjednako dobro služi i levom i desnom nogom, te što mu je igra glavom jedna od jačih karakteristika dobio je ovaj nadimak. Sada ima priliku da ga opet opravda, pa da još jednom vidimo partije kao protiv Fortune kojoj je spakovao pet golova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar