Jurgen Klopp Xabi Alonso Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK/EPA-EFE/NEIL HALL

Prošlost, sadašnjost i vrlo verovatno budućnost Liverpula.

Tako bi se na neki način mogla najaviti priča o Jirgenu Klopu i Ćabiju Alonso. Alonso je kao fudbaler bio deo slavnih dana Liverpula kada je engleski klub bio prvak Evrope i postigao je i čuveni gol iz penala u finalu u Istanbulu u jednom od epskih preokret i pobede protiv Milana na penale.

U međuvremenu, Baskijac je postao trener i sa neverovatnim uspehom predvodi ekipu Bajera iz Leverkuzena, a mnogi ga vide kao naslednika sadašnjeg trenera Jirgena Klopa koji sa crvenima maršira poslednji put jer na kraju sezone posle devet godina odlazi sa Enfilda.

Priča je ovo i o tandemu koji želi da osvoji triplu krunu, a neće moći obojica da to urade.

I Liverpul i Bajer iz Leverkuzena igraju Ligu Evrope, a eventualni duel bi bio moguć u velikom finalu, ali je jasno da trofej ne može da ode obema ekipama, a taj duel bi mogao da bude i kruna sjajne sezone za obe ekipe.

Kada je Liverpul u pitanju, crveni su već osvojili Liga Kup i samo je neverovatan splet okolnosti sprečio četu Jirgena Klopa da se plasira i u polufinale FA Kupa jer je Mančester bio bolji golom u 121. minutu, poslednjim trenucima produžetka. To je bila šansa da Liverpul ostane u trci za kvadriplu krunu, ali i ovako ekipa ima razloga da igra na maksimumu do kraja.

Prvo, na oproštaju Klopa i kraju jedne velike ere, svi žele da se ekipa okiti titulom u Premijer ligi. Liverpul je na deobi prvog mesta sa Arsenalom i bod ispred Mančester sitija i očekuje nas velika borba do kraja. Ono što može da raduje navijače jeste činjenica da je ostao i međusobni duel Sitija i Arsenala i prilika da Liverpul do kraja sma odlučuje o svojoj sudbini. Od derbija su ostali mečevi sa Totenhemom i Junajtedom na strani i to će biti najveći testovi do kraja prvenstva u kojem je ostalo još 10 kola.

Ukoliko bi uspeli da postanu šampioni, Klop bi tako Enfild napustio sa dve osvojene titule šampiona, nešto što je bila nemoguća misija pre njegovog dolaska jer je Liverpul čekao titulu tri decenije.

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

I u Ligi Evrope je put do kraja otvoren. Liverpul u četvrtfinalu ima dvomeč sa Atalantom, pa u polufinalu ide na boljeg iz dvoboja Olimpika iz Marselja i Benfike.

Sa druge strane, Bajer iz Leverkuzena još nije osvojio trofej, ali je u dva u sjajnoj poziciji, dok bi u težem baš sa Liverpulom mogao da se bori za Ligu Evrope.

I da krenemo odatle. U sezoni iz snova Ćabija Alonsa, Leverkuzen je najbliže buđenju bio upravo u Ligi Evrope.

PROČITAJTE I OVO

Oni su u osmini finala zamalo ispali od ekipe Karabaga koja je posle 2:2 na svom terenu vodila sa 2:0 u Nemačkoj, ali je Leverkuzen uspeo da preokrene i pobedom od 3:2 prođe u četvrtfinale. Tamo ih čeka sjajni Vest Hem, a u eventualnom polufinalu bolji iz duela Milana i Rome.

Ipak, glavna priča ove sezone za Ćabija i farmaceute jeste kolosalna šansa da se osvoji titula u Nemačkoj. Na osam kola pre kraja šampionata, Leverkuzen ima 10 bodova više od Bajerna iz Minhena i odličan raspored, pa bi samo čudo moglo da ih spreči da osvoje prvu titulu u istoriji kluba.

A to će ujedno biti i prilika da se prekine dominacija Bajerna iz Minhena koji je 11 sezona u n izu bio šampion.

I ne samo što Leverkuzen ima kolosalnu šansu da postane prvak, već bio u Nemačkoj mogao da osvoji i duplu krunu.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Naime, Leverkuzen je ostao jedini tim iz Bundeslige u konkurenciji za trofej i u polufinalu ih očekuje duel sa drugoligašem Fortunom iz Dizeldorfa i to pred svojim navijačima, dok bi u velikom finalu igrali sa boljim iz dduela trećeligaša Sarbrikena i drugoligaša Kajzerslauterna.

To je kolosalna prilika za istorijsku sezonu ovog tima koji je igrao čak i finale Lige šampiona u koju se vraća naredne sezone, ali nikada nije uspeo da postane prvak.

Zato su i Klopova i Alonsova priča posebne, a ako se ostvare prognoze da Baskijac zameni Nemca na klupi kluba sa kojim je ispisivao istoriju kao igrač, onda imamo priliku da vidimo jednu od najlepših priča u novijoj istoriji fudbala.

Do tada na ostaje da se opustimo i uživamo u ovoj ludoj vožnji.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar