Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Bivši španski vezista i reprezentativac, sada je fenomenalni trener, vodi tim iz Leverkuzena ka istorijskoj, prvoj tituli prvaka Nemačke.

Postao je hit u Evropi, ne samo zbog toga što je vrhunski trener, što još uvek ne zna za poraz u Bundesligi sa Bajerom iz Leverkuzena (17 pobeda nakon 21 kola), ne samo zbog toga što je defanzivno „zaključao“ atraktivnu ligu, već i zbog toga što je fudbalski revolucionar.

Ćabi Alonso kao trener vodi Bajer Leverkuzen ka prvoj, istorijskoj tituli u Bundesligi. Da, verovali ili ne, Bajer nema titulu šampiona, a u klupskoj istoriji ima samo jedan Kup Nemačke i jedan pehar Kupa UEFA. Pet puta je sezonu završio na drugom mestu Bundeslige i bio vicešampion Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Alonso je stigao u Bajer tiho oktobra 2022. godine i potpisao ugovor do leta 2024. Malo ko je očekivao da će njegov prvi posao biti ovako uspešan (u međuvremenu je potpisan još jedan ugovor na još tri godine), a još manji broj ljudi je mogao da predvidi da bi sada mogao da preuzme neki od najvećih klubova sveta.

Došlo se u paradoksalnu situaciju da je Jirgen Klop najavio da napušta Liverpul, Ćavi Barselonu, dok je Karlo Ančeloti do 2026. godine produžio boravak na klupi Real Madrida, gde je Alonso već vodio mlađe kategorije. Kakve su to promene i ko može da uđe u njihove cipele? Odgovor za veći deo Evrope je samo jedno ime – Ćabi Alonso.

Španski fudbaler koji je osvojio sve trofeje u fudbalu (16, uključujući Svetsko prvenstva, dva puta je bio prvi na Evropskom prvenstvu i podigao dva trofeja Lige šampiona) pokazao je zbog čega je često bio produžena ruka trenera na terenu. U Realu mu je mentor bio Žoze Murinjo (prošle sezone ga eliminisao u polufinalu Lige Evrope), u Bajernu Pep Gvardiola, u Liverpulu Rafa Benitez, zbog kog je i napustio „Enfild“, a u reprezentaciji Španije Visente del Boske. Spojio je najbolje iz ovih svetova i pokazao da španska trenerska škola sada dominira svetskim fudbalom.

U Bajeru se pitao za sve, ali je radio tiho. Zategao je odbranu, pa je Leverkuzen primio samo 14 golova, a postigao 55, više ima samo Bajern – 59. Prodao je najboljeg strelca Bundeslige prošle sezone, Musu Dijabija, i doveo četiri, ispostaviće se, ključna igrača. Granit Džaka, Alehandro Grimaldo, Jonas Hofman i Viktor Bonifas su odigrali ključne uloge u dominaciji „apotekara“.

I sada se sve češće spekuliše na koju bi klupu Alonso mogao da se preseli od leta, a najbliži je čini se Liverpulu.

„Bio sam iznenađen Jirgenovom odlukom. Imam veliko poštovanje prema njemu i Liverpulu. U ovom momentu sam veoma srećan i uživam u poslu. Svaki dan i svaka utakmica su izazovi. Nalazimo se na intenzivnom i predivnom putu ovde u Leverkuzenu“, pokušao je da spusti loptu Alonso.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Zatim je nastavio i pokazao da nikome ne zamera zbog onog što se piše prethodnih sedmica.

„Spekulacije su normalne, ali imam veliko poštovanje i divljenje prema onome što je Klop uradio u Liverpulu u poslednjih devet godina, i kako je to uradio. On ima vezu i sa navijačima, odradio je sjajan posao, ali je moj fokus na Bajeru. Imam veliku motivaciju da ovde uradim posao. Srećan sam timom i klubom. Moj fokus nije na maj, nego na ono što dolazi sutra i da pomognem igračima da budu spremni. Mogu samo da kažem i da sam začuđen da što Klop odlazi“, zaključio je Ćabi Alonso o tektonskoj promeni na Enfildu.

BONUS VIDEO Ekong, najbolji igrač Kupa afričkih nacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar