Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Iskustvo u Evropi, koje je već odavno postalo ozbiljno za brojne igrače, pokazalo se kao najvažnije za Crvenu zvezdu protiv Brage.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi igramo kod kuće, i ovaj stadion branimo svim mogućim snagama. Kada bih rekao da neću kalkulisati, lagao bih te, ali da se nećemo uplašiti, ni to sigurno. Branimo našu kuću, ne branimo se… Braga je ekipa kao kameleon, transformišu se u formacije kako im odgovara, fluidni su, igraju ofanzivno, nekad kalkulisano, nekad kako ponese igra… Biće ovo jedan lep test za nas, nismo dugo igrali protiv jedne ovakve ekipe. Ne znam sa kim bih mogao da uporedim. Jedna talentovana i dobra ekipa. Nismo dugo igrali protiv takvog tima“, bile su ovo reči Dejana Stankovića pred meč sa Bragom i sve rečeno viđeno je i na terenu.

Zvezda je odigrala šahovsku partiju i u italijanskom stilu je Stanković došao do pobede, koja nije jedino što se piše.

Meč nije bio lep „za oko“, ali je najbolje prezentovao od kakvog je neprocenjivog značaja iskustvo kontinuiranog igranja u Evropi.

Dve Lige Evrope i dve Lige šampiona pre ovog ciklusa promenile su u potpunosti svest ekipe, uz dolazak igrača kalibra Aleksandra Dragovića, tim ima neverovatnu mirnoću tokom većeg dela meča i može da prepusti loptu rivalu.

Veliki „plus“ je reakcija posle šokantno primljenog gola, kada mnogi navijači nisu ni završili sa slavljem posle datog.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Najlakše je primiti gol posle datog, ali bitno je da se održi koncentracija. Ne bih rekao da je iko kiksnuo. Svi smo mogli nešto više da uradimo, bolje reagujemo i sprečimo. Pozitivno je što nismo pali posle toga, nismo se branili, već nastavili da napadamo i ispostavilo se da je ta situacija kada je napravljen penal nad Ivanićem bio ključan. Potom rutinska realizacija Kataija. Želeli smo pobedu i zbog navijača i ove atmosfere“, rekao je Miloš Degenek posle meča, a Dejan Stanković setio se svojih reči iz najave utakmice.

„Ne znam koliko je jasno koliko je ovo velika pobeda. Rekao sam na konferenciji da ne bih želeo da se neko igra sa našom inteligencijom, jer je Braga četvrti tim u Portugalu i igraju strašan fudbal kao što ste mogli da vidite. Rekao sam takođe da ću rizikovati i nismo odstupili od naše formacije i igre, morali smo malo više da trčimo. Takođe sam znao da će doći momenat kada ćemo mnogo patiti i kada ćemo imati mnogo problema, ali kada to preguramo biće sve kako treba, tako je i bilo. Ni u jednom trenutku nismo odustali od pobede, koja je mnogo velika za ovaj klub i momke. Ovakva atmosfera se može doživeti samo na Marakani, to je jedan vetar u leđa koji ja poštujem mnogo. Sećam se kako je bilo kada sam bio klinac i to mi je davalo snagu. Rekao sam da Marakana taj adrenalin treba da pretvori u snagu, ne u strah i tako smo se ponašali večeras. Čestitke momcima koji su odigrali taktički perfektnu utakmicu, drugačije nije moglo, ako neko poznaje bolje fudbal može da me ispravi. Prezadovoljan sam, kao što sam i rekao bio sam optimista, znao sam da mora mnogo stvari da se poklopi da bismo dobili Bragu“, rekao je Stanković posle utakmice.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Zvezda je uspela da napravi balans između kalkulisanja i rizika, što joj se isplatilo, iako je bilo još rizičnih i kritičnih pasova poput onog koji je Sanoga skupo koštao.

Ipak, Zvezda je brzom defanzivnom tranzicijom to uspevala da anulira u više navrata i napravi uvertiru koja joj je bila potrebna za derbi sa Partizanom (nedelja, 18) i nastavak grupne faze Lige Evrope.

Na kraju, nije moglo „žabarskije“, ali ni idealnije po Zvezdu. Stanković je Bragu nazvao „kameleonom“ zbog brojnih transformacija, pokazalo se i da Zvezda i dalje ima tu odliku, što ju je krasilo i u prošlom ciklusu Lige Evrope.

BONUS VIDEO: Delije – koreografija za Bragu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar