Foto: Joaquin Corchero / AFP / Profimedia, Daniel Castro/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia, LaPresse / ddp USA / Profimedia, Giuseppe Maffia/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dominacija italijanskih stručnjaka.

Italijanski fudbal se ponovo vratio na veliku scenu. Čak tri tima je u četvrtifnalu Lige šampiona, a četvorica italijanskih trenera će se boroiti za pehar.

Posle godina gledanja u leđa najvećim timovima Evrope iz ostalih Liga petica, Italijani su ponovo počeli da se vraćaju u vrh.

Privremeni bljeskovi Juventusa bili su izuzetak od pravila, ali je ovogodišnji iskorak već druga priča.

PROČITAJTE JOŠ

U mnogome su za to zaslužni i treneri, aod sedam klubova sa „ćizme“ u Evropi, čak šestorica su domači stručnjaci iz različitih trenerskih generacija i profila.

Italijani su nakon što su shvatili da ekonomski ne mogu da pariraju Englezima i ostalim ligama, mnogo počeli da polažu na struku, pa su tako prethodnih godina iznedrili perspektivne mlade trenere, dok su i neki iz starre garde priglili moderne postulate fudbala.

Uspeh italijanskih klubovajoš većim čini činjenica da sve tri italijanske ekipe vode domaći stručnjaci iz tri različite generacije koji su potvrdili ono što je bilo primetno već godinama unazad. Italijani su napravili zaokret u tom segmentu.

Tako najveći hit ove fudbalske sezone predvodi Lučano Spaleti. Neko ko je već dugo na sceni u italijanskom fudbalu možda je i najbolje prihvatio tendencije u italijanskom fudbalu i u Napoliju proživljava vrhunac svoje karijere.

EPA/JORGE ZAPATA

Nezadrživo grabe ka tituli, a u Ligi šampiona su u četvrtfinalu i smatraju ih četvrtim favoritom za titulu sa šansama skoro kao Real Madrid.

Stefano Pioli je u Milan stigao pod velom sumnje, ali je prvo „rosonerima“ vratio ttitulu, a sada je najtrofejnijem italijanskom timu u Evropi vratio sjaj u Ligi šampiona i sada navijači posle toliko godina mogu da sanjaju o ušatom peharu.

Novi talas predstavlja Simone inzagi. Trener koj je Interu doneo titulu sada je uspeo da napravi i iskorak u Evropi, a kako je drugi milanski gigant poslednji došao do krova Evrope, njihov povratak ima posebnu težinu.

Tako je veliki Karlo Ančeloti koji je godinama nenadmašan u evropskim okvirima dobio društvo još tri zemljaka po čemu su italijani još dominantniji u odnosu na konkurenciju sa četiri trenera u završnici elitnog takmičenja.

I u dva slabija takmičenja imaju ozbiljne adute da se bore za trofeje, a i tu su veliki posao napravili domaći stručnjaci sa dodatkom gospodina „posebnog“.

Iako u poslednje vreme diskreditovan, Masimilijano Alegri je i dalje s Juventusom u igri za osvajanje Lige Evrope što bi dalo preko potreban nalet samnopouzdanja i finansijske injekcije povratkom u Ligu šampiona za klub uzdrman aferama i skandalima.

Sa druge strane, u istom takmičenju sjajno gura legendarni Žoze Murinjo. On je pre godinu dana osvojio prvo izdanje Lige konferencija, nedavno je sa Mančester junajtedom pokorio upravo Ligu evrope pa u Rimu veruju da posle toliko čekanja mogu da osvoje evropski trofej.

Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

I Fjorentina želi da uhvati priključak u vrh italijanskog fudbala, ali joj za sada ide bolje u Evropi, a sjajan posao radi Vinčenco Italijano. Ekipa iz Firence je u najužem krugu favorita za osvajanje Lige konferencija u kojoj svoju šansu taži i Lacio.

Mauricio Sari je prvi probudio Napoli, a posle neuspešne epizode u Engleskoj želi istu stvar da uradi i sa Laciom sa kojim se i kroz prvenstvo bori za plasman u Ligu šampiona.

Italijani definitivno imaju gomilu sjajnih trenera različitih generacija i uz talentovane igrač i dobar skauting na taj način uspevaju da smanje jaz koji je u jednom trenutku naprvio novac.

BONUS VIDEO Ronaldu vikali „Mesi, Mesi“, on šutnuo flašu i umalo ponovo bacio traku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar