"Verujem da mi se sprema spektakularno hapšenje, imam takve informacije, predstavljaju me kao pedofila i brata Veljka Belivuka. Strahujem od odmazde", priznaje Vladimir Vuletić gostujući na Nova.rs.

Bivši potpredsednik FK Partizana opet se našao u centru pažnje, jer su mu predsednik države Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posvetili pažnju prilikom obraćanja posle sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vuletić je za Nova.rs otkrio i da strahuje za život, između ostalog, kao i da veruje kako mu se sprema TV hapšenje. Ističe i da je spreman da bude saslušan kad god se smatra da je potrebno.

PROČITAJTE JOŠ

„Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kao jedan od krunskih, sumnjivih dokaza nagovestio je medijima da sam ja podneo ostavku u Partizanu tri dana posle hapšenja grupe Veljka Belivuka, zato što imam previše bilo kakvih veza s ovom grupom. Istina o kojoj nisam hteo do sada da govorim, da bih Partizanu dao mir i da bi ekipa mogla da veže 15 pobeda, jeste potpuno drugačija od onoga što je Vulin izgovorio. Treba da pita svog prijatelja Milorada Vučelića zbog čega sam otišao iz Partizana 9. februara.

Naime, 8. februara, po povratku iz bolnice u kojoj sam bio od 24. januara, pojavio sam se u Partizanu i generalni direktor Miloš Vazura me je obavestio da Milorad Vučelić želi da me smeni i da me izbaci iz članstva u Partizanu. Na pitanje zašto se to dešava, rečeno mi je da postoje četiri optužbe protiv mene“, priča Vuletić za naš portal.

O kakvim optužbama je tačno reč?

„Prva je da sam pokušao da izvršim puč u Partizanu i da smenim predsednika koji je bio odsutan zbog koronavirusa, koji je preživeo hvala Bogu. Zapravo sam sazivanjem sednice Skupštine krajem decembra samo sprečio da Partizan prekrši Zakon o sportu. U okviru toga sam prilikom zimske prozivke igrača odbio da stanem iza za vreme Božićne poslanice arhiepiskopa Vučelića, već sam je saslušao s vernim narodom i stao sam uz igrače, to mi je zamereno kao smrtni greh.

Druga tačka optužnice bila je u vezi sa time da me ima previše u medijima. To mi je signaliziralo da Parizan mora da ćuti, da mu je naređeno da ćuti.

Treća tačka bila je u vezi sa nezadovoljstvom Žarka Zečevića, jer se našao uvređenim njegov dugogodišnji prijatelj i tadašnji selektor Ljubiša Tumbaković zbog slučaja Borjan. Njegov kredibilitet se doveo u pitanje i to ga je jako povredilo, čak je nagoveštavao i da je zbog toga smenjen. Rekao sam Zečeviću da se kandiduje za predsednika, ja bih glasao lično za njega, ali nemojte iz toplog doma da govorite onome ko je na snegu. On se tada povukao i mislim da mi je tada potpisana ‘smena ili smrtna presuda’, pošto se konglomerat dogovorio da me iz Partizana oteraju.

Četvrti i poslednji razlog u optužnici koju sam saslušao 8. februara bio je da sam ja uvredio predsednika države pominjući njegovu porodicu. Sklopljena je neka vrste savršene oluje koja je trebalo da izazove kod mene osećaj gneva i bljutavosti da bi trebalo da napustim Partizan. Problem sa ovom upravom imam već duže vreme, ja nisam bio u upravi Partizana, već u službi Partizana“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„HTELI SU DA ME OTERAJU“

Zamerali su vam još nešto?

„Milorad Vučelić je 2019. godine tražio od mene da napustim Partizan, jer je to tražio predsednik države. Jer sam ja neko ko previše istupa, previše govorim i previše pominjem Zvezdu… Tada sam mu rekao da mogu samo da me smene, sam da odem – neću. Vučelić mi je rekao da je to moj manevar i da mu se to ne dopada, na šta sam ja rekao da neću otputovati tiho u noć, i tada je odustao od te smene, i ta priča o mojoj smeni nije od juče, već je očigledno pripremana od leta 2019. godine.

Tog 9. februara sam rekao generalnom direktoru da nijednu od optužbi ne priznajem i da nijednu nisam učinio, kao što nisam, i da mogu samo da me smene. Međutim, u toku tog dana mi je nagovešteno da će biti pokrenuta disciplinska prijava protiv mene, da ću biti izbačen iz članstva u Partizanu i to bi sve trajalo nedeljama. Da u centru medijske pažnje bude smena potpredsednika dok Partizan igra u nastavku prvenstva, nisam hteo da dozvolim. Rekao sam tog dana da ću sam podneti ostavku, pa ako već neko treba da bude odgovoran zašto je Vladimir Vuletić otišao iz Partizana tri dana posle hapšenja Veljka Belivuka, na to pitanje može da odgovori samo Milorad Vučelić“.

Dakle, sami ste rešili da odete?

„Sve to bi bilo mučno i teško za klub, a ja ne želim da mu naštetim nikada. Moja odluka da podnesem ostavku isključivo je bila motivisana željom da dalje ne mrcvarim Partizan. Stvar tajminga, verujte, ne pripada meni, nego Miloradu Vučeliću i verovatno Žarku Zečeviću“.

„PREDSTAVLJAJU ME KAO PEDOFILA I BRATA BELIVUKA“

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar Aleksandar Vulin je rekao da bi voleo da ste u stanju da osetite stid i da bi trebalo da vas bude sramota, zbog čega?

Predsednik države i ministar policije o jednom čoveku govorili su duže nego što su govorili iznoseći fotografije masakriranih tela i o motivima Sednice za nacionalnu bezbednost, degradirajući su pričali kao nekakvom stručnjaku, a ja stručnjak jesam. I to dobar pravni stručnjak, za razliku od ostalih, bio sam student generacije Pravnog fakulteta, doktor sam pravnih nauka i vanredni profesor na Pravnom fakultetu. To više govori o onome ko je izgovorio takve reči, to je skandalozno i uvredljivo za Univerzitet, i to sa 13 TV kanala koji su istovremeno prenosili tu konferenciju za medije.

Osećao sam je izuzetno nesigurno, jer ako vam predsednik države i ministar policije najavljuju očigledno nekakve akcije protiv vas, to izaziva osećaj nebezbednosti. Pritom su prekršili Član 359 Krivičnog zakona koji govori o zloupotrebi službenog ovlašćenja.

Ne znam zbog čega bi trebalo da me bude stid, nisam taj koji je imao tetku u Kanadi i nije mi ništa donosila. Nemam razlog da budem uzbuđen o takvim stvarima, ali jesam usled okolnosti da sam pet godina pod medijskom hajkom nekih medija bliskih ovoj vlasti. Iznose razne kolaže, spinovane tekstove i pokušavaju da me predstave kao pedofila, kao čoveka koji navodno brani seksualne odnose između 12-godišnjaka. Predstavljaju me kao, u najmanju ruku, brata Veljka Belivuka. Danas je 8. mart, možda smo Veljko Belivuk i ja bili u emotivnoj vezi, ne znam šta da vam kažem… Ako ja kažem ‘Veljo, volim te’, svašta je moguće.“

„SPREMA MI SE TV HAPŠENJE“

Šta hoćete da kažete?

„Čuo sam da je predsednik države sugerisao tužiocu šta treba da radi. To je neverovatno! Trebalo bi da Novak Nedić i ja budemo saslušani u vezi sa nekim navodima. Želim da budem saslušan kad god je to potrebno, uvek ću se odazvati svim sudskim organima ove države, to uopšte nije sporno.

Ne bi me iznenadilo da ova vlast, koja od svega pravi TV šou, pokuša da napravi TV šou tako što će mene, kao građanina koji treba da da izjavu u vezi sa nekim saznanjima, hapsiti pod punom policijskom, borbenom opremom. Kao što su to uradili nekim drugim građanima, obara ih na zemlji kako bi ih odvela da daju izjavu u svojstvu građana. To je ono što čujem da se meni sprema, spektakularno hapšenje!

Ne bi me iznenadilo da se razni stranački botovi među studentima pojave i da me optuže za bilo šta. Izašla je nekakva onlajn peticija o mom smenjivanju na fakultetu. Sve ovo ide iz jednog centra, a taj centar govori o progonu jednog univerzitetskog profesora koji iznosi svoje slobodno mišljenje. Ovde je povređeno ustavno pravo na slobodu govora“.

„SA BELIVUKOM SAM PRIČAO TELEFONOM SAMO JEDNOM“

Vladimir Vuletić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ima li istine u transkriptima razgovora koji su se pojavili, da li ste vodili takve razgovore sa Veljkom Belivukom?

„Sa Belivukom sam telefonom vodio samo jedan razgovor, nemam ni njegov broj, nikad ga nisam imao. Taj jedini razgovor vodili smo tako što sam bio pozvan upravo za izbore 13. januara a navijači su podneli dve ostavke u Skupštini (u kojoj inače imaju predstavnike, prim.aut). Reč je bila o tome da smo raspisali izbore, to je to ‘njihovo’ jer su molili da se raspišu izbori, a on je trebalo da mi donese ostavke koje je trebalo da usvojimo.

Uvek smo obavljali razgovore na stadionu Partizana. Kao da je komunikaciju sa Belivukom imao samo potpredsednik kluba, to nije tačno. Ukupno smo se videli tri-četiri puta u šest godina koliko sam bio u klubu. Uvek ili u većini slučajeva sa mnom su bili predsednik i generalni direktor, koji su opet imali posebne razgovore bez mene. Morali smo da ih imamo, to ništa nije neuobičajeno, i ni on nije bio sam tada.

Nije moje da znam šta rade navijači u svoje vreme koje nema veze s Partizanom, bavim se klubom. Dovoditi u vezu nekoga sa kriminalnim grupama je takav spin,  bezobrazluk i opasno je. Da li je ideja da budem uplašen i ne govorim o nekim drugim stvarima, a doveo ih je (navijače, prim.aut) čovek iz Vlade, nisam ja“.

„Nedić hteo da razbije Skupštinu s navijačima“

Državni rukovodioci su naveli i da ste vi daleko više bili u vezi s kriminalnom grupom, da vam je „bolje išlo“ nego Novaku Nediću?

„Novak Nedić je želeo da dođe u Partizan 2016. godine i to što je tada govorio da zamera tadašnjoj nomenklaturi, u dobroj meri je imalo smisla. Ono gde je on bio u krivu je kada smo se videli 4. februara 2016. i on mi je rekao da te ljude treba promeniti. Rekao sam mu da je sve u redu i da vidimo kako će Skupština to da odredi, da se borimo kroz institucije sistema, takvu borbu jedino priznajem. A on meni kaže kako nemamo većinu u Skupštini, na šta sam ja hteo da je pridobijemo, a njegov odgovor na to je bio: ‘Ima da je razbijemo, ima da dovedem ove moje navijače i da rasturim Skupštinu’. To nisam mogao da prihvatim i to je bio trenutak našeg razilaženja“, pojasnio je Vuletić.

„PRETILI SU MI UBISTVOM“

O kome tačno govorite?

„Na Skupštini 2016. stajao sam za govornicom, telefon je bio ispred mene, stizale su mi poruke s nepoznatog broja i navijači su mi se obraćali rečima ‘Ubićemo te. Najebao si’. A treba da odbranim Partizan od istih tih navijača koje je tada predvodio generalni sekretar vlade sa porukama ‘Ubićemo te’. Sramno je govoriti da je Vladimir Vuletić imao neke bolje odnose sa navijačima, ne, branio je instituciju Partizana. Novak Nedić je organizovao bombardovanje jajima… Spominje se kako ja branim da je Veljko Belivuk nebitan navodno na tribini. Da, 2016. bio je mnogo manje bitan nego što će biti posle smrti Aleksandra Stankovića ili od Aleksandra Vidojevića koga zovu Aca Rošavi, pogledajte s kim se sve Vidojević družio“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će „u nedeljama pred nama građani moći da vide kakve su bile vaše veze s tim kriminalnim klanom“. Šta ćemo videti?

„Pet godina postoje različiti pokušaji da se diskreditujem kao ličnost. Napomenuo sam, ako neko sumnja da sam izvršio bilo kakvo krivično delo, s ozbiljnom sumnjom, odmah neka podnese krivičnu prijavu protiv mene i neka Tužilaštvo odlučuje nezavisno, a ne da se na konferenciji za medije naređuje Tužilaštvu šta će da radi. To u životu nisam video i šta ja da očekujem? Ne samo javni linč, nego verovatno i progon, a ja nisam bilo kakav krimilanac“.

Je l’ se plašite?

„U sebi ne, jer znam kako sam u životu radio, ali sam u strahu od odmazde. Lakše bi se obračunali sa mnom kada bi mediji manje govorili o meni. Ono što njih muči je kako obaviti podli posao. jer se podli posao obavlja u mraku. Glave se skidaju u mraku, hapšenja se vrše u medijskom i verbalnom mraku. Stičem utisak da je najbolja odbrana od svega i od odmazde koja mi se dešava u suštini da govorim istinu i da istina vidi svetlost javnosti“.

Da li mirno spavate?

„Što se mene tiče – da. Ali ne znam šta mogu da očekujem…“, završio je Vuletić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar