Živimo u zemlji u kojoj vam strašno zamere kada pričate za Nova.rs, što je jedan od razloga odlaska Vladimira Vuletića iz Partizana, jer kako kaže - sloboda je najveća dragocenost.

Autori: Žikica Babović i Nebojša Todorović

„Izuzetno cenim vašu kuću, vi ste prvi koji ste došli u poziciju da razgovaramo na ovakav način. Reći ću i da sam vašoj kući dao prvu izjavu u vezi sa događajima i hapšenjima grupe Veljka Belivuka, i meni je zamereno što sam pričao za Nova.rs. Jedna od stvari koju, između ostalog, nisam želeo da trpim je to da mi se zamera sloboda govora“, počinje Vuletić veliku ispovest za naš portal.

Partizan prolazi kroz jedan od najtežih perioda u klupskoj istoriji. I ćuti. A, doskorašnjem potpredsedniku FK Partizan zamereno je da previše priče. Posebno je zasmetalo to što je za Nova.rs pričao o nemilim događajima u Humskoj, i jedini se od čelnika bio oglasio.

PROČITAJTE JOŠ

To se, očito, ne sme u zemlji Srbiji.

„U izjavi za vaš portal sam objasnio sve ono što je bilo neophodno da Partizan učini, a Partizan je sebi dozvolio da ćuti na pokušaje kriminalizacije kluba. Onaj koji se brani ćutanjem optužen je za najteža krivična dela. Smatram da ceo Partizan nije mogao i nije smeo da bude optužen za tako nešto, i morao je da se oglasi. Partizan godinama ćuti, ne govori ništa o nepočinstvima, problemima… Trudio sam se da o tome govorim bezrezervno i slobodno, jer ja sam slobodan čovek“.

„DOK MI ĆUTIMO, DRUGI PRIČAJU O SEČENIM GLAVAMA NA STADIONU PARTIZANA“

Zašto ste i kako baš sad odlučili da odete iz Partizana?

„To je bila prilika, nakon što me je vaša redakcija pozvala, da dam izjavu koju sam dao. Nakon te izjave stigla je opskurna odluka Upravnog odbora kojem nisam prisustvovao, na opskurnoj telefonskoj sednici, na kojoj je doneto rešenje da se zabranjuje svim članovima UO da govore bilo kom mediju u vezi sa ovim slučajem“.

Deluje da niste hteli da više trpite pritiske?

„Imamo tabloidizaciju čitave stvari, dok mi ćutimo, različiti analitičari i drugi akteri javnog života serbezno i bez ikakvog prava u tom pogledu, i bez bilo kakve vrste digniteta, govore o bunkerima, o tvrđavama na stadionu Partizana, o sečenim glavama na stadionu Partizana. Slušati tako nešto, a stalno se fokusira stadion Partizana i Humska kao neka nova Šilerova, nešto je što nisam mogao da prihvatim. Ja sam profesor Univerzitata koji je na tom stadionu svakog drugog dana boravio. Posle toga više nisam mogao da prihvatim politiku ćutanja, za koju se smatra da je politika izlaska iz mraka, a zaboravlja se da je ćutanje uvek prijatelj mraka“.

Zašto FK Partizan ćuti, zašto se nisu oglasili ni predsednik Milorad Vučelić, ni generalni direktor Miloš Vazura?

„Vučelić, Vazura i generalni sekretar JSD Partizan, Milan Obućina, bili su pozvani u svojstvu građana u policijsku upravu da daju izjavu u vezi sa ovim događajima i oni su tu dužnost obavili. Nakon toga se nisu oglašavali javno, ali ovo nije samo pitanje ovoga momenta. Zašto Partizan ćuti? Ne ćuti samo sada, ćuti godinama na mnoge stvari koje se dešavaju u srpskom fudbalu“.

„FSS JE ZVEZDINA BLATNJAVA PEPELJUGA“

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Na šta još konkretno mislite?

„Partizan ćuti na činjenicu da smo u protekloj sezoni prisustvovali jednom, pravno gledano, apsolutno skandaloznom događaju. FK Crvena zvezda pokušao je 2018. da se na Zajednici Superlige i Prve lige Srbije ukine podela bodova, i na Zajednici smo o tome raspravljali, i Zajednica je taj predlog odbila i igrali smo sa podeljenim bodovima. Sledeće godine, malo manje od dva meseca pred početak takmičenja, mi dobijamo samo odluku Izvršnog odbora FSS kojom nas obaveštavaju da će doći do prekida podele bodova i da će se igrati plej-of koji zadržava postojeći sistem. Bez ikakvog izglasavanja i konsultovanja klubova-članova Zajednice Superlige i Prve lige Srbije.

U martu 2020. kada je prošla sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa, ostalo je bilo još četiri kola do kraja ligaškog dela plus plej-of. FSS zahteva od članova Zajednice Superlige i Prve lige da se izjasne o predlogu da se ukine plej-of i da se do kraja takmičenja odigraju samo ta četiri kola. Vidite, ovde nije problem da li će Crvena zvezda da bude šampion, u tom momentu je imala veliki broj bodova ispred Partizana i držao sam da je, potpuno pravno gledano, njoj trebalo tu titulu dodeliti.

Crvena zvezda, koja osporava ili namerava da osporava Partizanove titule za vreme ratnog stanja iz 1999. godine, odnosno iz 1985. i 1986, oni su inače eksperti za istoriju i za falsifikovanje istorije od 1946. pa nadalje, da se ne bi to njima dogodilo prošle sezone, oni su došli u poziciju da modifikuju celo takmičenje prema sopstvenoj meri. Fudbalski savez Srbije pretvorio se u blatnjavu Pepeljugu ovoga kluba. On radi onako kako ovaj klub zahteva i u tom pogledu dogodilo se da je prvo taj klub zahtevao da se ukine podela bodova, klubovi to nisu hteli, to im je uradila njihova Pepeljuga. Sada ponovo dolazimo do toga da je došlo do teškog ogrešenja o pravne regulative“.

„GLASAO SAM DA SE ZVEZDI DODELI TITULA“

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Govorite i o sprezi Fudbalskog saveza Srbije i Crvene zvezde?

„Nedavno je sportski direktor FSS (Vladimir Matijašević prim.aut) najavio da će uskoro, pazite uskoro, doći do promene broja stranaca u Superligi. Nakon toga je naš trener odmah izjavio da ako je ovo Zvezda-Srbija, da je sve u redu, ali da i mi znamo da nešto igramo u ovoj Zvezda-Srbiji, jer je bio ogorčen činjenicom da se usred takmičenja najavljuje nova promena sistema takmičenja. I ja sam se takođe oglasio, javnost je u dobroj meri podržala ovu inicijativu da se ne može usred takmičenja menjati pravila igre, da bismo na kraju imali jednu izjavu generalnog direktora Crvene zvezde da oni jednostavno o tome nisu ni razmišljali i da oni misle da u toku takmičenja ne treba menjati pravila igre. Dakle, taj isti klub koji je prošle godine došao u poziciju da mu se usred takmičenja menjaju pravila igre i da to dovede do njihove titule, koju su, opet naglašavam, mogli da osvoje.

Partizan je glasao, ja sam glasao u ime Partizana, da se Zvezdi dodeli ta titula na osnovu trenutnog stanja na tabeli. Nije ovde sporna titula, već negiranje pravnih načela, odnosno poigravanje njima onako kako to jednom klubu odgovara.

I to je samo jedan primer, a niz je primera u kojima institucije ne obavljaju svoj posao. Taj problem gaženja institucija i oblikovanja institucija prema potrebama jednog čoveka, jednog kluba, u tom pogledu imamo već duže vreme i Partizan, nažalost, uglavnom o tome ćuti“.

Vladimir Vuletić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Šta ste uradili po tom pitanju?

„Stanovišta sam da je trebalo pokrenuti niz tužbi protiv FSS, jedna od njih je i odlazak na CAS (Sud za sportsku arbitražu u Lozani), međutim, od tog posla nije bilo ništa. Postojala je jedna veoma značajna stvar koju smo mogli da učinimo, reč je o čuvenom porezu na postojanje. To je taksa od tri odsto koju je FSS uspostavio na svaki inostrani transfer koji napravite. Ta taksa nije sporna samo Zvezdi i Partizanu, već i malo manjim klubovima, Čukaričkom, Radničkom iz Niša, Voždovcu…“

Da li takva taksa postoji u drugim zemljama?

„Takva taksa ne postoji nigde više, nešto slično ima u Velikoj Britaniji, ali je tamo potpuno drugačije uređen ceo sistem. Klubovi su nosioci TV prava, a mi ovde dolazimo u poziciju da nam FSS potpuno centralizuje TV prava, da ih ponudi samo jednoj televiziji, Areni sport, i klubovi dobijaju isključivo i samo mrvice. Kad kažem mrvice, pritom zaista mislim na činjenicu da bi dva naša najveća kluba imala višestruko više novca kad bi sami bili nosioci TV prava. Arena sport je trenutno monopolista svih utakmica Superlige i Prve lige Srbije, a nikome nije jasno kako je pregovarano, kako je došlo do toga da nam se samo saopšti, jer nismo glasali o tome. Jednostavno, nosilac TV prava nisu klubovi, nego FSS koji pregovara sa jednom televizijom“, podvukao je Vuletić.

U sredu, 24. februara, na Nova.rs vas čeka drugi deo velike ispovesti Vladimira Vuletića u kojoj otkriva kako su navijači Crvene zvezde pokušali da ga linčuju i „kako su za pravljenje nereda nagrađeni državnim poslovima“, te zašto se ne plaši Veljka Belivuka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar