Foto: Andrija Sokovic/Starsport

Teško je neko mogao da zamisli ovakav rasplet posle početnih uspeha izraelskog stručnjaka.

Sve je delovalo bajno posle pripremnog perioda u kome je Crvena zvezda blistala. Očekivanja su bila nikad veća, čekali su se protivnici u Ligi šampiona i kuvao se plan za novu sjajnu sezonu.

Početni mečevi u Superligi dodatno su ulili nadu navijačima crveno-belih da nešto posebno može da se dogodi, ali se sve naglo promenilo.

PROČITAJTE JOŠ

Izraelac Barak Bahar vezao je 11 pobeda u isto toliko mečeva, napadački fudbal je oduševio, ali već tada postajale su naznake da postoje problemi u odbrani.

Prva Baharova horor odluka od koje je sve krenulo nizbrdo jeste vraćanje napadača Žana Filipa-Krasoa u vezni red, kada je pre toga pokazao da se najbolje snalazi u napadu.

Barak Bahar
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Do meča sa Voždovcem, Kraso je bitovao iza najisturenijeg Pitera Olajinke, te se izvlačio po desnoj strani. Imao bi veliki broj jedan na jedan situacija tokom meča i svojom kreacijom pravio bi dosta šansi saigračima, ali i sebi koje je do meča na „Krovu“ rado koristio.

Posle prve utakmice povredio se Mirko Ivanić i tada je na njegovo mesto uskočio Vladimir Lučić koji je ni kriv ni dužan preuzeo Krasoovo mesto u napadu. Pokazao je da je zasluženo došao do te pozicije, igrao je dobro, ali nekako je tom odlukom Bahar usporio tim.

Nije bilo više prostora za Krasoa da igra svoju najbolju igru. Ostao je zarobljen u sredini terena, počeo je da greši i malo posle toga Bahar je rešio da ga iz startne postave prebaci na klupu.

Samopouzdanje je nestalo i do danas se nije vratilo, što se moglo videti i protiv Jang Bojsa (2:0), kada je Kraso nakon ulaska u igru promašio stopostotnu šansu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kako je porazom od Voždovca (3:2) Zvezda dobila veliki broj novih problema, u klub su došla tri najzvučnija pojačanja – In Beom-Hvang (5,5 miliona), Šerif Endijae (četiri miliona) i Naser Điga.

Na papiru tada su veznjak, napadač i štoper izgledali kao pun pogodak. Hvang je došao kao najskuplje pojačanje u istoriji, a od Endijaea i Đige očekivalo se da će popuniti rupe koje su postojale u timu.

To se nije dogodilo, a Bahar je ponovo zakasnio sa reakcijama. Endijae još uvek nije postigao gol u Superligi, dok je bio precizan u Kupu i Ligi šampiona jednom.

Mora se reći da lopta nije htela u gol, ali to nikako nije izgovor. Nastavio je Bahar da ga forsira i to se nikako nije isplatilo crveno-belima.

Foto: Profimedia

O odbrani se toliko puta pisalo u poslednjim mesecima, ali Izraelac je tek na kraju novembra promenio formaciju sa tri štopera, na četiri pozadi.

Sve što je dobro uradio tokom leta, Bahar je propuso ekspresnom brzinom, što je u jednom trenutku delovalo nemoguće.

Na kraju je ispalo da je Bahar ni kriv ni dužan dva puta zaredom izbacio Zvezdu iz Lige šampiona, jednom kao njen trener, a jednom kao trener Makabija iz Haife.

Tada je u 4. kolu srušio tim Dejana Stankovića i samim time mu uručio otkaz nakon kog je Zvezdu preuzeo Miloš Milojević.

Barak Bahar
Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Milojević je osvojio titulu bez poraza, dok ih Bahar već sada ima dva. Za to je kriva Baharova odbrana, koja se i sama ponekad ponudi da primi gol. Može jednom da bude nesreća kad se šansa ne iskoristi, ali kad se to ponavlja iz utakmice u utakmicu to je već nešto drugo…

Dolazak Bahara predstavljao je neki novi korak, viši stepenik u Zvezdinom pokušaju da se vrati na sam vrh Evrope, ali deluje da je neko sapleo Izraelca u tome i da se on polako kotrlja ka prizemlju.

Nije moralo ovako da bude, ali poraz od Jang Bojsa kao da je samo potvrdio sve čega su se crveno-beli plašili, deluje da su navijači uručili Baharu „crveni karton“.

Žuti je dobio nakon remija sa TSC-om na Marakani (1:1), pošto su „delije“ zvižducima počastile igrače i poslale ih odmah u tunel nakon meča.

Pep Gvardiola i Barak Bahar; Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

„Barak Bahar – žuti karton“, skandirale su „delije“. Ipak, ništa se nije promenilo u igri Zvezde od tog momenta i samo pet utakmica kasnije ova evropska sezona je završena.

Ruku na srce, nije samo loše odluke donosio Bahar. Doveo je odličnog golmana, Omrija Glazera, i u prvi plan je istakao mlade igrače kao što su Jovan Mijatović, Kosta Nedeljković, Vladimir Lučić, ali i Jovan Šljivić.

Desio se i rat u Izraelu, Bahar je sigurno zajedno sa stručnim štabom bio pod velikim stresom, te je ovaj period sigurno jedan od najtežih za njega.

Uprava je pokazala da ima veliko poverenje u njega tokom ovih meseci i još uvek se čeka odluka o njegovoj budućnosti. S obzirom da Zvezda ima tri boda manje od Partizana, čini se da će nam večiti derbi (20. decembar) doneti sve potrebne odgovore.

BONUS VIDEO Stadion Dubočica u Leskovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare