Božović i Jović iz perioda u Crvenoj zvezdi; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Miodrag Grof Božović, nekadašnji trener Crvene zvezde, koji trenutno vodi Krila Sovjetov, pričao je iz Rusije za Nova.rs o nepromišljenom potezu Luke Jovića, o koronavirusu u najvećoj pravoslavnoj zemlji, kao i fantastičnom gestu Jovetića, Savića i Đorđevića, koji su donirali novac i respiratore crnogorskim bolnicama.

„Objektivno, trener mora da bude pošten prema sebi i drugima, da na vreme ode, kao gospodin“, tim rečima se Miodrag Božović obratio novinarima u Srbiji maja 2017. godine na vanrednoj konferenciji posle poraza od Voždovca (3:2), nakon čega je godinu dana pre isteka ugovor napustio Crvenu zvezdu i srpski fudbal.

Ipak, Grof je ostavio neizbrisiv trag. Osvojio je titulu sa Zvezdom i postavio klupski rekord od 24 vezane pobede.

Danas, nepune tri godine kasnije, u Rusiji gde je i izgradio trenersko ime vodi Krila Sovjetov i prati dešavanja u srpskom fudbalu. Ovoga puta centralna tema nije bila Crvena zvezda, već pandemija koronavirusa i nedopustivo ponašanje jednog njegovog bivšeg učenika – Luke Jovića.

PROČITAJTE JOŠ

Kakva je situacija u Rusiji, da li je i tu stupilo na snagu vanredno stanje?

„Ovde još nema tih drastičnih mera i zabrane kretanja. I dalje rade kafići, restorani, nema straha i panike, samog tog osećaja prisustva koronavirusa. Jedino što su zabranjena veća okupljanja, ne rade bioskopi i pozorišta. Ali se, ponavljam, ljudi normalno kreću“.

Znači, za sada, život u velikoj i moćnoj Rusiji najnormalnije funkcioniše?

„Tako je. Mada, to ne znači da ne pratimo situaciju u ostalim zemljama. I te kako sam zainteresovan i vidim šta se dešava u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji“.

Kako se ovaj smrtonosni virus odrazio na fudbal, dolaze li igrači Krila Sovjetova na treninge?

„Ove nedelje nema treninga. Od ponedeljka nismo trenirali, videćemo šta će i kako biti dalje. Pratimo upustva lekara, činimo sve da sprečimo širenje virusa. U Rusiji je mali broj zaraženih, ali umrla je na žalost jedna žena. Nadamo se da neće biti veliki broj zaraženih. Iskren da budem, ja za sada ne osećam celu tu frku zbog koronavirusa“.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Rekli ste da pratite situaciju u Srbiji. Sigurno ste videli šta je Luka Jović uradio i kako su ga predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić javno kritikovali zbog kršenja zakona. Kako to komentarišete?

„Luka je mlad momak, dobar i pošten. To smem lično da garantujem. Sigurno je znao da nije zaražen, jer je pregledan u Realu. Vidite, u Srbiji ima mnogo većih problema od toga što je Luka Jović doleteo iz Madrida. Jović je zdrav, voli sve što vole mladi. Taj njegov potez možemo pripisati mladosti i godinama. Pa, nije Luka kriv za koronavirus. Nije ga on doneo u Srbiju, ne treba ga streljati zbog toga. Premijerka sigurno ima veće probleme nego što je Luka Jović“.

Za kraj jedna vedrija tema. Vaši sunarodnici Stevan Jovetić, Stefan Savić i Luka Đorđević, donirali su respiratore i novac bolnicama u Crnoj Gori. Mora da ste ponosni kada vidite da fudbalski asovi pomažu zemlji iz koje su se otisnuli u inostranstvo da izgrade karijere?

„Svaka im čast. To je zaista velika stvar, što su pokazali solidarnost sa svojim narodom u ovako delikatnom trenutku. Jovetić, Savić i Đorđević dali su pravi primer kako treba biti human i pomoći drugima“, završio je Miodrag Božović razgovor za Nova.rs iz Samare.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram