Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Luka Jović, napadač Reala, centralna je tema srpskih i španskih medija zbog nepromišljenog i bahatog ponašanja u doba pandemije koronavirusa. Došao je u Beograd zbog rođendanske žurke svoje devojke i prekršio odlazak u dvonedeljnu izolaciju, zbog čega je dobio krivičnu prijavu, a preti mu i zatvorska kazna.

Skandalozno i nedopustivo ponašanje supertalentovanog dečkića iz sela Batar, pokraj Bijeljine, nateralo je Novu.rs da se priseti kako je tekla karijera i odrastanje Luke Jovića.

Od rodnog mesta, preko dolaska u veliku Crvenu zvezdu, spavanja na zadnjem sedištu pasatovog karavana u prisustvu oca Milana, do odlaska u Benfiku, kasnije Ajntraht, pa sve do svetla velikog Madrida i oblačenja čuvenog, belog dresa najslavnijeg i najtrofejnijeg kluba na planeti – Reala.

Jedno je sigurno, kako je rastao Jovićev fudbalski apetit i glad za golovima, što je odlika svih napadača, pre svega onih vrhunskih, što Luka svakako jeste, raslo je i njegovo samopouzdanje van terena, pretočeno u osećaj da misli da može da kupi sve. Pogrešno!

Ali, doći će i to na red, vratimo se na početak ove priče.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je čudesno u biografiji Luke Jovića. Nestvaran talenat, kao božji dar i teško detinjstvo u selu Batar, gde je najviše vremena provodio uz svog dedu, s obzirom na to da je njegov otac Milan morao da boravi u beogradskoj bolnici uz Lukinu sestru i baku.

Prema rečima Jovića seniora, deda je ponekad morao Luku da vezuje za drvo, kako ne bi pobegao.
Otac ga je vozio na treninge u Crvenu zvezdu, a zbog umora i malog razmaka između treninga, neretko se dešavalo da klinac s neverovatno istančanim osećajem za gol, obori sedište u karavanu i zaspi podno slavne Marakane.

Baš tu Luka je sanjao i dosanjao najveće snove. Debitovao je za Crvenu zvezdu sa 16 godina, srušivši rekord velikog Dejana Stankovića, kao najmlađeg strelca u istoriji kluba u zvaničnim mečevima.

Dao je gol Vojvodini u remiju (3:3), imao je svega 16 godina i 156 dana. Od tada do odlaska iz redova srpskog šampiona upisao je 48 mečeva u svim takmičenjima za Zvezdu uz 13 postignutih golova.

Nije tada Luka Jović plivao u parama, daleko od toga. I dalje je bio isti onaj skroman dečkić, koji je pred trening, ponekad i utakmicu, davao sebi oduška da pojede vruć burek u jednoj prestoničkoj pekari.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tako je i zaradio nadimak od svog tadašnjeg trenera Miodraga Grofa Božovića, koji ga je prozvao „Jovara pekara“, jer ga je jednom prilikom „ulovio“ u istoj.

Opšte je poznata stvar da fudbaleri zbog linije ne bi trebalo da jedu brzu hranu, kamoli testo, pa je Jović tada kuburio s kilažom.

Posle rastanka sa Zvezdom i prelaska u Benfiku, usledio je težak period. Nije se Jović tamo snašao, što zbog jezika, što zbog udaljenosti od najbližih, pa je odigrao svega četiri meča za „lisabonske orlove“ bez datog gola.

Došao je red na novo poglavlje u životu skromnog momka iz Batara, pokraj Bijeljine. Kaljenje u Ajntrahtu iz Frankfurta, gde je Luka Jović eksplodirao u svakom smislu. I fudbalski i ljudski!

Sazreo je! Nekada čupavi klinac, niskim težištem zbog viška kilograma i ubojitim osećajem za gol je vaskrsao! Pronašao je sebe, mukotrpan rad se isplatio i bilo je to njegovih „pet minuta slave“, koji su trajali mnogo duže.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na 75 mečeva postigao je 36 golova za Ajntraht, koji ga je otkupio od Benfike za tričavih 7,5 miliona evra. To je predstavljalo „posao veka“ za Nemce, koji su ga ubrzo prodali Realu za čak 60 miliona evra.

Prelazak u najmoćniji klub na svetu doneo je sa sobom ogroman pritisak, propraćen slavom i bogatstvom.

Zaratio i sa selektorom, pa precrtan iz reprezentacije

U moru stvari koje se dešavaju u životu Luke Jovića, ne treba zaboraviti ni sukob sa selektorom Srbije Ljubišom Tumbakovićem, koji ga je nakon toga precrtao iz nacionalnog tima.
Podsetimo, posle meča s Portugalom na Marakani (2:4), gde je ušao u 87. minutu umesto Luke Milivojevića, Jović je bio besan kao ris. Napustio je „orlove“ pred meč sa Lukemburgom, pozivajući se na povredu. Ispostavilo se da je bio uvređen, a ne povređen, pa jedno vreme nije bio pozivan. Jasno je da je i na tom polju pogrešio i da je doneo ishitrenu odluku, što igraču njegovog kova ne bi smelo da se dešava.

Nekada skromni momčić iz Batara, postao je član Real Madrida, a slava i moć, očigledno, bar prema onom kako se sad ponaša, udarili su mu opasno u glavu.

Tek Peti Srbin u bogatoj istoriji Reala. Bila je to privilegija za Luku Jovića, kom treba „skinuti kapu“ za partije u Ajntrahtu iz Frankfurta u Bundesligi i Ligi Evrope, gde je maestralnim golovima, što nogom, što glavom, doveo klub do polufinala evropskog takmičenja, gde ih je nakon penal lutrije izbacio Čelsi.

Ipak, sve to bila je najbolja preporuka, da klijent čuvenog menadžera Faljija Ramadanija, potpiše ugovor sa Realom 4. juna 2019. godine.

Tada je usledilo novog poglavlje, samo ovoga puta nisu „cvetale ruže“ na poslovnom planu Joviću. Pritisak koji sa sobom nosi igranje za najveći klub na svetu učinili su svoje.

Postigao je svega dva gola na 24 utakmice za „kraljevski klub“, mada se mora priznati da je neretko šansu dobijao „na kašičicu“. Ipak, van terena se rodio jedan drugi Luka Jović, koji više nije ličio na onog skromnog dečkića iz sela Batar, kraj Bijeljine.

Za to je i te kako kriva i ljubav! Zaljubio se Luka, kao što se mnogi zaljube, i ništa tu nije sporno, ali je u njegovom poslu, fudbal kao posao, počeo da trpi!

Foto: Pritnscreen/Instagram/sofijamilo

Slobodno vreme koristio je da putuje s devojkom po svetskim metropolama, preskakao je ponekad i treninge, što se odrazilo na njegov status kod trenera Reala Zinedina Zidana.

Rešio je da ga ne stavlja u protokol, počev od El klasika. Sve to uticalo je da Jović „izgubi kompas“ u potpunosti, što pokazuje i poslednji primer, gde je dospeo u centar pažnje srpskih i španskih medija.

PROČITAJTE JOŠ

Milioner iz Madrida „napravio se lud“, seo u avion i stigao u Beograd bez obzira na jasna upozorenja srpskih vlasti, da svi iz inostranstva moraju u samoizolaciju od 14 dana zbog pandemije koronavirus. Verovatno su mu svi ti milioni na računu dali za pravo da ponaša tako bahato, ali je zbog toga završio na stubu srama i udarna je tema u svim vestima.

Ovi mladići koji su milioneri, a misle da mogu sve, ne možete sve. Hvala, ali nama su životi najstarijih i svih drugih, preči od miliona i svega drugog. I biće svi strogo kažnjeni, ko ne bude poštovao zakon. Ako napuste izolaciju, biće uhapšeni“, rekao je predsednik države Aleksandar Vučić.

Ali ni taj dolazak na rođendansku žurku devojke, nije kraj bahatosti Luke Jovića.
Iznajmljujući privatni avion kako bi „skonuo“ iz Madrida do Beograda, često svoj skupoceni četvorotočkaš parkira gde stigne na ulicama u srcu Beograda, ne hajući što će dobiti kaznu.

Za njega je to sića! Ali, počeo je bahatošću da „bode oči“ drugima, pa su mu tako u četvrtak uveče digli brisače i ostavili poruku:
„Nemoj više ovako bahato, brale“!

Jasno je da će Luka Jović morati pod hitno da se „spusti na zemlju“, jer samo tako može ponovo da bude onaj ubojiti napadač, gladan golova.

Bitno je samo da se seti teškog početka, svih onih putovanja na treninge i spavanja u gepeku pasata podno Marakane, a onda će na scenu stupiti onaj stari Jović, koji je budućnost srpskog i svetskog fudbala!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram