Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nova sezona nije ni počela za Partizan, ali problemi i te kako jesu.

Igor Duljaj i njegova ekipa su pre nekoliko dana pobedili Pesnicu sa 5:0 i slovenački trećeligaš je bio rival po meri za prvi kontrolni meč.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan je u tom meču dobio novog kapitena, Svetozara Markovića, njegovi navijači mogli su da vide i dobre partije nekih mlađih igrača, pričalo se o dolasku Frenka Kanutea i činilo se da stvari idu u nekom boljem smeru.

Ruku na srce, teško da bi moglo da bude gore od prošle sezone. A onda se desio Fuseni Dijabate kao nekakav deža vi onoga što se dešavalo početkom godine.

Tada se Dijabate nije pojavio na vreme na pripremama kluba iz Humske. Dok je ekipa već otišla u Belek, Dijabatea nije bilo.

Prethodni trener Gordan Petrić pokušavao je da spusti loptu, a da održi utisak da drži stvari pod kontrolom i da ne poremeti svoj autoritet.

„Bio sam izričit da klub mora da obrati pažnju na takve stvari i da, u tom trenutku, možda hoću i da ga sklonim iz tima, jer neke stvari nisu bile prvi put. Ali on nije zlonameran, takav je, drugačiji karakter, dobar po duši, ali zaboravlja jednostavno neke stvari“, rekao je Petrić kada je Dijabate prvi put „nestao“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Onda će prosečan navijač da se zapita – pa dobro, plaćate čoveka desetine hiljada evra i važite za veliki klub, kako smete da dozvolite takvo ponašanje?

„Dijabate je u svom svetu“, nije nikakvo opravdanje, da se razumemo. Tim pre što mnogo drugih stoji u redu da zauzme mesto čoveka koji je odigrao 45 utakmica, dao sedam golova i podelio 11 asistencija za Partizan.

Problem je ako uprava i sportski sektor Partizana ne ume da ih pronađe, ili to ne zna. Jer, sve i da je Dijabate dao 15 golova i podelio isto toliko asistencija, ovakvo ponašanje nije vredno reputacije kluba koji je postojao i pre 27-godišnjeg Malijca i postojaće sigurno i posle njega.

„Od meča sa Zvezdom pokazao je da je igrao fudbal na pravi način. Voleo bih da svaku utakmicu igra fudbal, a ne da se igra. Ipak, kod takvih, kako vi volite da kažete – majstora fudbala, se i igranje fudbala nekad može oprostiti“, govorio je Petrić.

Foto: Starsport

I istina je, može da se oprosti. Jednom. Ali ne tri puta koliko se Dijabate do sada gubio, pošto je, setićemo se, nestajao i u martu.

„Tražio sam. Ljudi iz kluba su u kontaktu sa njim, svaki igrač u svom ugovoru ima propisane neke tačke, penale… Ja kao trener imam pravo i već sam tražio da bude kažnjen. Nisam imao tu situaciju kao trener još, ali znam kako je to izgledalo kad sam bio igrač i kada neki drugi nisu dolazili. Teško je vratiti se u formu posle toga. Videćemo kako će to izgledati… Trudim se da energiju usmerim na igrače koji su ovde. Svi treba da se bave svojim delom posla – čelnici da upravljaju, trener da treniraju, igrači da igraju“, rekao je Duljaj u martu.

Kad bi svi tu radili svoj deo posla, uprava ne bi dovela Duljaja u ružnu situaciju da mora da izigrava detektiva i da vija svog fudbalera po belom svetu i treći put za šest, sedam meseci.

„Imao sam kontakt sa Dijabateom, verujte i dalje ga zovem, nije mi se javio. Naći ću ga ja gde god se nalazi“, kazao je trener crno-belih nedavno.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

A Duljaj je baš u takvu situaciju doveden i sada kada se Dijabate opet nije pojavio na vreme i kada niko ne zna gde je.

Ako je Miloš Vazura, generalni direktor kluba iz Humske opravdao Dijabatea proletos kad je rekao da je fudbaler imao smrtni slučaj u porodici, šta je sada izgovor?

Ili Vazura i ostali ne žele da talasaju pošto se već nalaze u „procepu“ gde su im navijači već više puta poručili da ih ne žele u upravi Partizana.

Odmah bi dobili novu „municiju“ da kažu: Evo i ovaj hoće da pobegne iz Partizana, to više nikoga ne čudi.

Foto: Starsport

Svejedno, pojedincu ozbiljan klub ne sme da dozvoli da se tako „igra fudbala“, jer se onda zapravo poigrava sa klubom i pokazuje da je veći od njega, što momak rođen u Obervijeu, od Partizana svakako nije.

„Ono što ja znam Partizan je izvršio sve obaveze prema njemu. Samo neka dođe, pričaćemo, znate da se takve stvari ne dešavaju samo u Partizanu već i u većim klubovima. Kaznena pravila postoje, plati i to je to“, rekao je Duljaj tokom priprema u Sloveniji.

I dok on poput policajca mora da traga za Dijabateom, mora uporedo da priprema tim i za mečeve sa Bohemijansom i potencijalno Galatasarajem, iako je samo ovo drugo njegov posao.

Ako je već tako i njegovi poslodavci mu „uvaljuju kosku“ da mora da juri sopstvenog fudbalera po belom svetu, onda bolje da počne da radi i njihov posao, pa da mu u skladu sa time povećaju i platu.

BONUS VIDEO: Najbolji golovi sezone 2022/2023 u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar