Foto: EPA-EFE/Vidar Ruud

Pandemijske okolnosti su dovele do ogromnih odlaganja i pomeranja u sportskim takmičenjima, pa i do preklapanja sezona, što je unelo dodatnu zamenu u ionako haotičnu situaciju na svim poljima.

Bilo je prosto neverovatno prihvatiti da se, na primer, pojedine kvalifikacione runde za narednu sezonu fudbalske Lige šampiona igraju pre nego što je i, u tom trenutku aktuelna, završena.

PROČITAJTE JOŠ

Jednako problematično je i u reprezentativnim takmičenjima, pa sada imamo slučaj da se paralelno igraju dve sezone Lige nacija.

Prethodna još nije završena, biće po finišu utakmice između Srbije i Škotske, ekipa koje će se sresti u finalu baraža plej-ofa za plasman na Evropsko prvenstvo.

U međuvremenu, nova je počela i odigran je već prvi krug, odnosno timovi su se već našli na tri utakmice u novom ciklusu.

Foto: Starsport / Pedja Milosavljevic

Jednako prethodnom, i ovaj ima svoj kvalifikacioni kapacitet, pa će pobednici grupa imati osigurano mesto na Svetskom kupu 2022. godine, a priliku za to će imati i ostale ekipe, kroz druge načine.

Dakle, deset od 12 pobednika grupa Lige nacija će ići direktno u Katar, put kroz plej-of tražiće deset drugoplasiranih timova, uz dva pobednika grupa koji imaju najmanji rejting u Ligi nacija.

Taj plej-of će biti podeljen na tri puta, igraće se polufinale i finale sa po jednom utakmicom i iz tog društva će Svetski kup dobiti još tri konačna učesnika.

S tim u vezi, za fudbalski tim Srbije nova sezona Lige nacija jeste važna, jednako kao i aktuelna u kojoj će odigrati finalni meč, već pomenuti duel protiv Škotske, u Beogradu 12. novembra.

Zbog potencijalnog učešća na Svetskom kupu i vredi napomenuti da ono što se dešavalo u septembru, a dešava se i sada, ne može da se smatra „beznačajnim“, iako se možda radi o svesnom žrtvovanju nekih mečeva i rezultata.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Selektor Ljubiša Tumbaković je zbog malog vremena koje je imao na raspolaganju za rad sa ekipom iskoristio utakmice protiv Rusije i Turske na startu nove Lige nacija da bi uigrao i pripremio tim za duel sa Norveškom u Oslu, koji je značio biti ili ne biti za mesto Srbije na Evropskom prvenstvu.

I to je razumljivo.

Ali…

Pobeda nad Norveškom je Srbiji odškrinula vrata Evropskog prvenstva, te ukazala na određeni pozitivni momenat koji bi trebalo preliti i na aktuelnu Ligu nacija.

To se, nažalost, nije dogodilo, pa je Srbija poražena od Mađarske usred Beograda.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

I neka bude da su prve dve utakmice puštene uz vetar da bi se spremilo za Norvešku, pa neka je i duel sa Mađarskom stigao u momentu ogromnog pražnjenja, fizičkog, psihičkog, emotivnog, ali je jasno da od danas stvari moraju da se postave na samo jedan jedini način.

Srbiji je nužno da pobeđuje u Ligi nacija, počevši od naredne utakmice protiv Turske, koja će značiti početak novog kruga, odnosno svojevrsne revanše u okviru grupa.

Neće biti lako srpskom timu do kraja prve runde, propustila je dve šanse za pobedu na svom terenu, tako da će u sledećem turnusu kod kuće igrati samo jednom i to protiv Rusije koja je bila dominantna u Moskvi.

Prilika za okretanje novog lista stiže već 14. oktobra protiv Turske u Istanbulu, 15. novembra Srbija će gostovati Mađarskoj, a tri dana kasnije u Beogradu će dočekati Rusiju.

Takođe, u svakom trenutku srpskom timu i stručnom štabu treba da bude na umu da pozicija koju sada zauzima u svojoj grupi Lige B, poslednja sa samo jednim bodom iz tri meča, vodi u Ligu C, odnosno „treću ligu“ evropskog fudbala, odakle je put ka velikim takmičenjima kud i kamo teži.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar