Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO; EPA/Peter Powell / POOL; EPA/CLEMENS BILAN

Gotovo smo na polovini fudbalske sezone, a uočavamo obrasce koji se pojavljuju u ligama "petice". Dugo borbe za titule šampiona nisu bile ovako neizvesne.

U borbi za titule šampiona u najvećim ligama se sada nalaze po tri, četiri ekipe, a raduje i što su se probudili posrnuli giganti.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je samo odjeknula vest da je Mančester junajted pobedom nad Aston Vilom sa 2:1 stigao na deobu prvog mesta Premijer lige.

Aktuelni šampion Liverpul ima ogromnih kadrovskih problema, pre svega u defanzivi jer nema Virdžila van Dajka, pa sada mnogo, mnogo češće ispušta bodove u eliti.

„Crveni đavoli“ su na poslednjih deset mečeva upisali čak osam trijumfa i sada ih svi smatraju timom koji može da se prvi put nakon 2013. godine okiti titulom šampiona. Prvi put u eri nakon odlaska Ser Aleksa Fergusona.

Foto: EPA/
Jon Super / POOL

U vrhu su i Everton (29 bodova) sa kojim je Karlo Ančeloti napravio čudo za samo godinu dana, ali i Lester (29 bodova) koji podseća na onaj šampionski sastav iz sezone 2015/2016.

Liverpul je nakon 30 godina čekanja osvojio titulu Premijer lige, ali je ovaj tim već sada napravio više grešaka nego onaj prošle sezone koji je do 99 bodova stigao sa samo tri remija i tri poraza, a većina kikseva je došla na samom kraju sezone.

Podsetimo i da smo ne tako davno gledali Totenhem na vrhu tabele, a svi očekuju od Sitija da se konačno trgne i zaigra u skladu sa kvalitetom igrača koje poseduje…


Foto: Screenshot Sofascore.com

Ništa manje zanimljivo nije gledati Primeru. Na vrhu se pomalo neočekivano nalazi Atletiko Madrid sa 35 bodova, koji uz prednost u odnosu na gradskog rivala ima i dva meča manje!

Upravo je Atletiko uspevao povremeno da razbije dominaciju Reala i Barselone, a Katalonci ove godine izgledaju kao razbijena vojska. Nezadovoljni Mesi, povređeni Kutinjo, nesnađeni Grizman… Samo su neki od požara koje Ronald Kuman pokušava da ugasi.

I dok u Ligi šampiona Barselona nema nikakvih problema, u Primeri je bliža igrama gradskog rivala Espanjola, nego renomeu kluba koji je čak 26 puta osvajao pehar Primere.

Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Upravo je pad Barse krajem prošle sezone iskoristio Real Madrid da osvoji titulu, ali ove sezone „kraljevići“ imaju problem da na svim frontovima uhvate korak za vrh. Sećamo se neugodnih šamara Šahtjora, malenog Kadiza koji se isprsio pred gigantom (1:0) ili Valensije (1:4) koja je ove godine jedva iznad zone ispadanja.

Da smo ovaj tekst pisali pre samo nekoliko nedelja verovatno bismo glorifikovali uspeh Real Sosijedada koji je sa tri poraza i jednim remijem u poslednjih pet kola sebi znatno umanjio šanse da napravi pravu senzaciju i da postane španski Lester.


Foto: Screenshot Sofascore.com

A sada dolazimo do pravog rušenja imperije. Šta biste rekli nekome kada bi vam pre početka sezone rekao da će Juventus sa Kristijanom Ronaldom 2. januara zaostajati za liderom čak 10 bodova? Pa, verovatno da se, najblaže rečeno, šali…

Ipak, tabela nam pokazuje da je Milan ubedljivo prvi, štaviše od dolaska Ibrahimovića su „rosoneri“ u kalendarskoj 2020. godini osvojili 79 bodova (dva više od Intera koji je prvi pratilac). Ne deluje impresivno? Klub koji je prošle godine jedva stigao do Lige Evrope sa šeste pozicije sada gazi ka Skudetu. Jedini su neporaženi u Italiji, a u stopu ih prati samo mašinerija Kontea. Ibrahimović je podigao „borbenu gotovost“ i sada su svi u klubu gladni trofeja, pa iako je trenutno povređen (u šest mečeva spakovao 10 golova) mlade snage kluba nastavljaju da beleže odlične rezultate.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Inter je rešen da ove sezone podigne trofej i u sadašnjem trenutku im kladionice daju najveće šanse da tako nešto i urade. Nakon „pospremanja kuće“ u januraskom prelaznom roku postaće jasno da li će „neroazuri“ postati još bolji, a trenutno imaju sedam vezanih prvenstvenih pobeda.

Oduvek je priča o padu bila zanimljivija od uspeha. Nakon devetogodišnje tiranije izgleda da je „stara dama“ izgubila korak za milanskim gigantima.

Ronaldo i dalje nemilice rešeta (sa 12 golova predvodi strelce Serije A), ali Alvaro Morata uporno uspeva da pronađe novi način da se izblamira. Promašaj za promašajem uz velike probleme u veznom redu od odlaska Miralema Pjanića učinili su da Juve već sada zaostaje 10 bodova za Milanom.


Foto: Screenshot Sofascore.com

Ipak, i u „Ratovima zvezda“ Imperija uzvraća udarac, pa sličan scenario gledamo u Nemačkoj.

Bajer je uspeo nakratko da preuzme vrh tabele, ali je to samo razjarilo osmostrukog uzastopnog osvajača Bundeslige. Bajern je imao neočekivano mnogo kikseva na do ovog trenutka u sezoni. Ipak, kako sezona odmiče, Bajern je sve sigurniji. Ništa manje nismo očekivali od jedinog kluba koji je osvojio Ligu šampiona sa svim pobedama protiv rivala i čiji napad u ovom momentu predvodi Robert Levandovski koji je u životnoj formi.

Foto: EPA-EFE/Martin Meissner

U vrhu se nalazi i Lajpcig (sa 28 bodova izjednačen sa Leverkuzenom), a on je neočekivano tiho još jednom na mestu koje vodi u Ligu šampiona. Dok se svi bave borbom Bajera i Bajerna, giganta nemačkog fudbala, jedan mlađi klub je uspeo da ostane u vrhu i da sa Bajernom priredi fudbalsku poslasticu (3:3). Nakon 13 kola je jasno da se Bajern neće samo prošetati do titule najboljeg u Nemačkoj, već će morati da zagrize još više.


Foto: Screenshot Sofascore.com

I za kraj možda i najveće iznenađenje. Prvenstvo Francuske je često znalo da bude samo lakša šetnja za Pari Sen Žermen, ali aktuelni vicešampion trenutno nije na vrhu. Štaviše, nije ni na drugom mestu.

Česte povrede Nejmara i Kilijana Mbapea, nepoverenje u Tomasa Tuhela koje je kulminiralo otkazom (došao Maurisio Poketino) i fokus na Ligu šampiona, lansirali su Lion i Lil na vrh tabele sa po 36 bodova. Parižani imaju bod manje, ali deluju daleko ranjivije nego prethodnih sezona.

Nejmar pokisao u Dortmundu Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Lion je pre manje od mesec dana očitao lekciju Parižanima (1:0) i pokazao da želi da dođe do najvažnijem nacionalnog trofeja, a navijače nije umirila ni činjenica da je i Lil uspeo da izbegne poraz (0:0).

PSŽ koji je osvojio sedam od poslednjih osam titula je spreman da preda krunu, a Lion je upravo pokazao da je car go.

Foto: Screenshot Sofascore.com

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar