Foto: Pedja Milosavljevic

Atomski Mitar i napadački fudbal Srbije - baš ono što Piksi voli.

Fudbaleri Srbije ubedljivo su pobedili Švedsku sa 4:1 u petom kolu divizije B Lige nacija.

PROČITAJTE JOŠ

Napadačka igra našeg tima zaista može da ulije strah u kosti mnogim rivalima, što se pokazalo i u ovom meču. Defanzivni problemi na startu utakmice i naivno primljen gol nisu poremetili Piksijeve „orlove“, već su ih samo motivisali da napune mrežu Švedske do vrha.

Vanja Milinković Savić – Učestvovao u igri, imao dosta loptu u nogama i dobro se kretao. Imao je jednu kardinalnu grešku u dodavanju u prvom poluvremenu, ali ga ona nije skupo koštala. U drugom delu je dva puta pogrešio, te će morati smislenije i sigurnije kada ima loptu u nogama. Odbranio sve što je trebalo, nije imao pretežak posao. Kod gola Švedske je izleteo na vreme, ali nije mogao mnogo da učini – 6.

Erhan Mašović – Ispao kod prvog gola. Imao je probleme sa Emilom Forsbergom, ali je dobro pokrivao Živkovića koji ima više ofanzivnu ulogu po desnoj strani. Učestvovao je u napadačkim akcijama, nije grešio u dodavanjima pozadi, ali nije proizveo ništa specijalno – 6.

Srđan Babić – Debitovao je za reprezentaciju i sigurno da mu ovo neće bitj jedini nastuo za istu. Po njegovoj strani je bilo dosta prostora u prvom poluvremenu, ali to Šveđani nisu mnogo koristili. Nije imao grešaka, ali je utisak da bi se bolje snašao kao centralni nego levi štoper. U drugom poluvremenu je primetan i više nego solidno je izgledao. Sa Kostićem se dobro razumek po levoj strani, te Šveđani nisu imali mnogo prostora za manevar – 6,5.

Stefan Mitrović – Trebalo je da bude komandant u odbrani u odsustvu Milenkovića, ali je naivno ispao kod prvog gola Švedske. Bio je siguran u pasevima, nekoliko puta je „čistio“ opasnost, ali nije smeo da ostavi toliko praznog prostora kod gola. U drugom poluvremenu je bio bolji, ali je Švedska napravila više šansu nego što je objektivno trebalo – 5,5.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Filip Kostić – Odlično se ubacivao po levoj strani, te je dobijao korisne lopte u prostor. Svaki put kada je imao loptu to je bila opasnost. Izborio je korner nakon kog je postignut drugi gol. Neposredno nakon prvog stvorio je stopostotnu šansu za Vlahovića. Defanzivno nije imao problema, a konstantno je bio pretnja u polukontrama i kontrama. Nije šutirao, ali to ni ne mora da radi kad ima dva napadača vrhunske klase pored sebe – 8.

Sergej Milinković Savić – Od igrača njegovog kalibra se očekuje više. Bio je skoncentrisan više na napad, ali nije bio previše primetan. Stvorio je veliku priliku za Vlahovića u prvom poluvremenu nakon odličnog pasa u prostor, ali sem toga ništa specijalno – 6,5.

Saša Lukić – Pokrivao je rupe koje ostanu kada ostali krenu napred. Čuvao je leđa Sergeju, ali nije učestvovao u igri koliko bi trebalo. Slabo je imao loptu u nogama, a u prvom poluvremenu je bolje mogao da poveže napad i odbranu, jer smo često bespomoćno kružili sa strane na stranu. U drugom poluvremenh je bio aktivniji, a nagradio se lepim golom – 7,5.

Foto: Pedja Milosavljevic

Andrija Živković – Asistirao je Mitroviću za prvi gol veoma preciznim centaršutem. Njegova leva noga može da napravi mnogo štete rivalima po desnoj strani, ali defanzivno nije briljirao. Dobio je žuti karton zbog nervoze u prvom poluvremenu. To mu nije bilo potrebno, pa je izašao već na pauzi – 7.

Dušan Tadić – Radio je ono što se od njega očekuje, dolazio je po lopte i pokušavao da hrani napadače. Njegov hirurški precizan centaršut iz kornera nam je doneo drugi gol. Međutim, nije mnogo ulazio u šanse, te nije bio prevelika pretnja po gol rivala. U drugom poluvremenu bio je spona sa napadačima i pravovremeno se rešavao lopte. Asistencija će mu značiti za samopouzdanje – 7,5.

PROČITAJTE JOŠ

Dušan Vlahović – Dobro se kretao, ali je propustio dve velike šanse u prvom poluvremenu. Nesebično je asistirao Mitroviću za treći gol i pokazao da može da igra u tandemu sa njim. Bio je opasan i sa loptom i bez lopte u nogama i sa njim i Mitrovićem na terenu smo duplo opasniji. Nije dao gol, ali je bio izuzetno motivisan. Nadamk se da će protiv Švedske proraditi i prekinuti golgeterski post – 7.

Aleksandar Mitrović – Kakva utakmica. On je klasa za sebe. Istina je da ga nisu najbolje ni čuvali, iako su znali od koga preti najveća opasnost. U duelima je bio jak, u skoku je dominirao, a ništa ne bi uradio bez dobre kretnje. Posle trećeg gola je komotno mogao na više nego zasluženi odmor. Umesto toga imao je još jednu veoma dobru šansu, ali mu je golman Švedske konačno nešto odbranio – 10.

Dragan Stojković Piksi – Iznenadio defanzivnom trojkom na startu, ali je znao šta radi. Pružio je šansu obojici debitana na ovom meču, smisleno je napravio sve izmene i pravovremeno je izveo Živkovića da ne bi upao u probleme. Verovao je da Vlahović i Mitrović mogu zajedno i to se pokazalo. Srbija je igrala napadački fudbal, a to je ono što Piksi najviše voli. Ipak, kma prostora za napredak pred Mundijal i Norvešku, a odbrana će morati bolje da se zategne. Verovatno je smisleno odmorio Miloša Veljkovića i Strahinju Pavlovića, a biće ključno kako će spremiti defanzivce za „rvanje“ sa Erlingom Holanom – 8,5.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Od 45. minuta Darko Lazović – Odlično radio posao u odbrani, a u napadu je asistirao za Lukićev gol – 7.

Od 72. Uroš Račić – nije bio previše primetan. Nije grešio – 6.

Od 84. Stefan Mitrović – Upisao debi koji mu mnogo znači. Premalo igrao da bi bio ocenjen.

Od 84. Ivan Ilić – Premalo igrao da bi bio ocenjen.

Od 90. Luka Jović – Premalo igrao da bi bio ocenjen.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi i Marko Materaci sa „Boginjom“ u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar