Dragan Džajić Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Iz FSS apeluju da se hitno reaguje, kako bi se na vreme "izbegla eskalacija problema i eskalacija eventualnog nasilja"

Povodom novonastale situacije i zabrane „prištinskih vlasti“ za organizovanje takmičenja na teritoriji Kosova i Metohije, Fudbalski savez Srbije obratio se UEFA pismom sa oznakom ‘hitno’.

U pismu FSS, koje prenosimo i celosti, navodi se:

„Poštovani gospodine Čeferin,

sa velikom zabrinutošću obaveštavamo Vas da privremene institucije u Prištini, proteklih dana sprovode nelegalne i nehumane pritiske na fudbalske klubove koji imaju sedište u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija čiji su članovi (fudbaleri i rukovodstvo) srpske nacionalnosti.

Privremene instutucije u Prištini zastrašuju fudbalere i sportske radnike srpske nacionalnosti na taj način što im zabranjuju da treniraju na svojim stadionima i da organizuju takmičenja lokalnog karaktera. Te pretnje su takve prirode da je fudbalerima, trenerima i rukovodstvu fudbalskih klubova ugroženo, kako ljudsko pravo na rad, tako i pravo na bavljenje fudbalskim sportom i sloboda udruživanja u sportske klubove. Članovima fudbalskih klubova sa Kosova i Metohije, preti se hapšenjem i zatvorskim kaznama, ako nastave sa procesom treninga i takmičenja u lokalnim ligaškim fudbalskim takmičenjima. Takva prakse suprotna je Evropskoj sportskoj povelji Saveta Evrope, a predstavlja i kršenje odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama.

Molimo Vas da se svojim autoritetom i autoritetom funkcije koju obavljate, zauzmete da se opisana praksa prekine. Molimo Vas za pomoć pošto na vreme želimo da izbegnemo eskalaciju problema i eskalaciju eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini.

Fudbalski savez Srbije konstantno prati razvoj događaja i uvek će stajati uz svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji. Nećemo odustati od zalaganja i primene svih legalnih sredstava kojima možemo da zaštitimo pravo fudbalera srpske nacionalnosti da treniraju i bave se fudbalskim sportom u lokalnoj zajednici“, piše u saopštenju koje su potpisali predsednik FSS Dragan Džajić i generalni sekretar Jovan Šurbatović.

Foto: FSS

Pre dva dana je u Fudbalski savez Kosova i Metohije stiglo obaveštenje iz tamošnje policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatom sportskih saveza iz Prištine.

Te informacije potvrdio je Igor Uljarević, predsednik FS Kosova i Metohije, koji se oglasio povodom ovog slučaja.

„Desio se incident kada su rukometaši, mlađe kategorije igrali prijateljsku utakmicu sa ekipom Mokre Gore iz Zubinog Potoka. Odmah su dan nakon toga došli iz policije kod čoveka koji je ogranizovao tu utakmicu, i zapretili mu da će ga uhapsiti ako tako nešto ponovi, čak i ako nastavi da trenira decu“, rekao je Uljarević.

Prema dokumentu koji je objavljen, Srbima nisu dozvoljeni događaji koje ne organizuje Olimpijski komitet tzv. Kosova, sportske federacije i klubovi registrovani u sistemu tzv. države Kosovo.

„Ne znam gde se to i deci zabranjuje da se bave sportom, to bi trebalo da bude odvojeno od politike. Ovo je najveći oblik diskriminacije. Iskreno mi ćemo dalje postupati u dogovoru sa FSS. Odložili smo ligu ovaj vikend dok ne vidimo šta ćemo i kako ćemo. Što se tiče mlađih kategorija, nastavljaju da treniraju, makar za sada“, dodao je Uljarević.

BONUS VIDEO Dragan Džajić izabran za novog predsednika FSS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar