Foto: REUTERS/Phil Noble

Nekadašnji sportski direktor fudbalskog kluba Milan Paolo Taveđa, otkrio je nepoznate detalje sa čuvene utakmice Crvene zvezde i Milana 1988. godine u Beogradu, odigrane po gustoj magli (1:1).

U prvoj utakmici četvrtfinala Kupa šampiona Zvezda je na „San Siru“ remizirala 1:1, dok je u revanšu povela golom Dejana Savićevića u 51. minutu.

Milan je bio na kolenima, ali se nad Beogradom spustila gusta magla i meč je prekinut. Nastavljen je dan kasnije u 15 časova.

PROČITAJTE JOŠ

„U Milanu smo odigrali 1:1 i čekao nas je revanš u Beogradu protiv igrača koji su bili fenomeni u to doba. Na mitskom stadionu Marakana gde je vođa navijača bio izvesni Arkan. Na put u Jugoslaviju smo poveli čak i Gulita iako nije mogao da igra jer su ga bolele prepone. Gledajući Milan u toj beogradskoj magli, mislio sam u sebi da ne možemo pobediti tu utakmicu, pa taman da nam dozvole da igramo i rukama, a oni samo nogama, izjavio je Paolo Taveđa.

Taveđa je zatim otkrio kako je slagao sve na stadionu. Prvenstveno sudije, kod kojih se pozvao na igrače svog tima.

„Napustili smo teren u društvu sudije koji mi je objasnio da moramo da sačekamo 45 minuta i da vidimo da li će se magla razići. Međutim, ja nisam otišao u našu svlačionicu. Ostao sam u hodniku da se vrzmam i pušio sam jednu cigaretu za drugom kao ludak zbog tenzije koja je vladala. Navijao sam za maglu. Verovatno sam pušio da bih pomogao magli da bude gušća (smeh). Ušao sam do naše svlačionice i video da je nekoliko igrača već krenulo na tuširanje i da su skinuli opremu. Dresovi su bili pobacani po svlačionici… Igrači me nisu razumeli da je meč samo privremeno, a ne trajno prekinut. Bio sam primoran da napravim tipičnu italijansku scenu. Pokucao sam na vrata sudijske svlačionice i pokušao da pričam najbolji engelski koji sam mogao. Opet sam pitao sudiju da li je utakmica suspendovana ili trajno prekinuta. Dobio sam isti odgovor kao i pre. U tom trenutku sam se pretvorio u našeg čuvenog glumca Albreta Sordija i počeo da kukam Pauliju kako je moja karijera završena jer su igrači zbog mene i moje loše interpretacije otišli na tuširanje i sada nisu spremni za nastavak. Te reči su otvorile dušu sudije, pogledao me je i rekao: ‘OK, reci im da se igra sutra od 15 časova’. Nikome nisam smeo da kažem šta sam uradio. Verovali ili ne, Ramaćoniju sam rekao tek posle 20 godina. Otrčao sam u našu svlačionicu i svim rekao da je meč definitivno odložen. Vratili smo se u hotel i trebalo je rešiti problem nekoliko stotina naših navijača koji nisu imali novca da ostanu još jedno veče. Odlučeno je da im Milan plati dodatne troškove“.

Nakon toga usledila je holivudska priča, bar tako tvrdi Paolo Taveđa, i to 32 godine kasnije od tog čuvenog meča u magli.

„Nisam mogao da spavam i oko jedan posle ponoći sam sa Đidom Susinijem, oficirom za štampu izašao u grad. Od recepcionara smo tražili da nam kaže adresu najlepšeg noćnog kluba u Beogradu sa najboljim ženama. Ušli smo u taksi i zaputili se tamo jer sam bio ubeđen da ćemo tamo doći i sudije. Posle pola sata se pred noćnim klubom zaustavio beli mercedes. Iz njega su izašli sudija Pauli i pomoćni sudija u društvu nekoliko atraktivnih devojaka i rukovodstva Crvene zvezde. Video me je arbitar i razmenili smo poglede u kojima sam mu poručio: ‘Znam šta si radio i znaš da sam te video’. Očigledno je da posle toga nije bilo razloga da ga podsećam…“

A onda je usledila prevara veka i trijumf „roso-nera“ na penale. Rajkard nije bio predviđen da šutira u penal seriji, ali je ipak to učinio, a sudija koji je prethodne noći „uhvaćen na delu“, bio je primoran da „zažmuri“.

„Peti penal je trebalo da šutira mladi Masimilijano Ćepelini koji je u produžecima zamenio Manarija. Tako je bilo zapisano na ceduljici sa izvođačima. Saki je odredio momka da izvede potencijalno poslednji penal, a dečko nije smeo da kaže da nema hrabrosti za to. I tako se u petoj penal seriji pri vođstvu 4:3 za nas nonšalantno pojavio Rajkard da šutira peti penal iako je Ćepelini bio zapisan kao izvođač. Sudija Pauli je znao, ali nije smeo ništa da kaže… Rajkard je pogodio penal, mi smo prošli dalje, a ovi iz Zvezde nisu bili svesni da je penal šutirao pogrešan čovek“, šokirao je Taveđa.

Nakon eliminacije Crvene zvezde u četvrtfinalu, Milan je nadigrao i Real, da bi u finalu razbio Steauu (4:0) i postao prvak Evrope.