Dejan Savićević
Foto: Starsport

Dejan Savićević, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, govorio je za Sport klub o aktuelnoj situaciji u Evropi.

„U Crnoj Gori je isto kao i svuda, imamo problem sa koronavirusom. Korona nas je potpuno blokirala, kako nas u sportu, tako i sve ostale delatnosti. Sedimo u kući, čekamo da ovo prođe, ali nisam siguran koliko brzo ćemo se vratiti normalnom životu, kao što smo pre živeli“, istakao je Savićević za Sport klub i dodao:

PROČITAJTE JOŠ

„Kada sam čuo vesti iz Lombardije, prosto nisam mogao da verujem da se to događa u Italiji, koja je jedna ekonomski moćna i razvijena zemlja. Zdravstveni sistem u toj zemlji je bio veoma dobar i nisam mogao da verujem da im se desio takav kolaps. Splet okolnosti je doveo do toga da je od početka bilo mnogo mrtvih“.

Savićević ističe da je greška Italijana bila što su kontrolisali samo letove iz Kine za Rim i Milano, a sijaset Kineza na Apeninsko poluostrvo je dolazilo preko Istanbula, Beča i Ciriha.

„Onda se desila i ta famozna utakmica u Milanu između Atalante i Valensije, ali ni sâm ne znam da li je to tačno ili nije. Izgleda da je tu krenuo medicinski kolaps jer su nespremno dočekali veliki broj zaraženih koronom. Nisu u tom momentu imali dovoljno zaštitnih odela, maski, rukavica, što je dovelo do kolapsa zdravstvenog sistema Lombardije. Taj virus se veoma brzo širi, pa se u takvoj situaciji dogodila njihova velika tragedija da je dnevno umiralo po 800, 900 ljudi. Kada se broj smanjio na 600 umrlih dnevno, oni su još bili i zadovoljni time. To je velika tragedija za jednu državu kakva je Italija. Mislim da su bili nespremni za tu pandemiju“.

Berluskoni voleo individualce, došao sam po njegovoj želji

Savićević je u periodu dok je nosio dres Milana važio za mezimca Silvija Berluskonija.

„Verovatno da svaki predsednik ima nekog svog igrača, tako da sam ja došao u Milan po njegovoj želji i naredbi. Smatrao je da svaki tim mora da ima takvog individualca, koji će da napravi potez više, koji će da šutne i da uputi dobar pâs. Ovih dana u karantinu gledao sam emisiju o Robertu Bađu. On ga je već bio kupio, ali je zbog politike i u dogovoru sa Anjelijem Bađo prepušten Juventusu, jer je Milan u to vreme imao dosta dobre rezultate. Berluskoni je voleo igrače individualce, koji bi nekim potezom rešili utakmicu i dali dodatak trčanju“, prisetio se nekadašnji lucidni ofanzivac „roso-nera“.

Savićevićev nekadašnji saigrač Paolo Maldini i njegov sin Danijele oboleli su od koronavirusa, ali su u međuvremenu uspeli da pobede bitku sa zarazom koja vlada Evropom.

„Nisam se čuo sa Paolom, ali sam nešto saznao iz novina, a nešto od zajedničkih prijatelja iz Milana. Obojica su mladi, Paolo ima 52 godine i fizički je zdrav, tako da su on i sin uspešno prebrodili tu bolest. Paolo je zaražen virusom od nekog čoveka, a njegov sin je dva puta išao na treninge u Milanelo, ali su sada dobro, što je najbitnije”.

Prvi čovek crnogorskog fudbala govorio je i o nastavku sezone.

„Nemoguće je dati bilo kakve prognoze, kada ne znamo kada će ovo sve da se završi. Što se tiče crnogorske lige, sve zavisi od UEFA i njihovog stava do kada moraju da se završe prvenstva. Mi imamo 13 kola do kraja i potrebna su nam tri termina za polufinale i finale Kupa, što je 16 termina. To je još dva meseca, i to da se igra svaka tri dana. Pored toga, pošto su igrači dugo bili u kućnim uslovima i nisu trenirali, potrebne su dve do tri nedelje da se vrate u trenažni proces i da se pripreme za odigravanje utakmica. To su brojke kojima svi mi moramo da se vodimo – Srbija i svi ostali savezi. Moram da kažem da je naš zdravstveni sistem napravio niz dobrih poteza, tako da kod nas ima samo oko 270 zaraženih koronavirusom i tri smrtna slučaja. Crna Gora je mala država, pa je to kod nas mnogo lakše nego u velikim državama“, istakao je Savićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram