Foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nije potrebno biti velikan da bi pokupili simpatije čitavog fudbalskog sveta.

Glavna tema u engleskom fudbalu poslednjih nedelja je šampionska trka Liverpula i Mančester sitija, drugo mesto zauzima haos u Mančester junajtedu, dok treću dele odlična forma Njukasla i veliki povratak Kristinana Eriksena u dresu Brentforda, ali je svoje mesto među „zverkama“ pronašao i jedan aktuelni četvrtoligaš.

U momentu kada je trka dva giganta iz Liverpula i Mančestera ušla u foto-finiš jedan uslovno rečeno mali klub iz grada po imenu Ekseter je uspeo da skrene dobar deo pažnje na sebe, i to na izuzetno interesantan način.

Foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

PROČITAJTE JOŠ...

Ekseter siti osnovan je pre više od jednog veka, 1904. godine, i od samog početka su bili na nivou poluamaterskog kluba, uz povremeni izlet u rang više, ali su izuzetno rekot uspevali da opstanku duže od dve sezone. Poslednjii put u Ligi 1 igrali su od 2009. do 2012, kada su sa tek 42 boda pali na pretposlednje, 23. mesto i narednih deset godina proveli u četvrtom rangu engleskog fudbala.

A onda je došla sezona 2021/2022.

Sjajna forma, 23 pobede, 14 remija i tek sedam poraza na 44 susreta bili su dovoljni za i matematički obezbeđen prolaz u Ligu jedan. No, ono što razlikuje ovaj klub od ostalih jeste to što u potpunosti zavise od svojih navijača, koji i formalno imaju vlasništvo nad ekipom kroz Udruženje navijača fudbalskog kluba Ekseter, i to zahvaljujući jednom događaju iz 2003. godine.

Iako formirano 6. maja 2000. godine, Udruženje navijača je od strane vlasnika i direktora viđeno kao „krava muzara“ preko koje su skupljali novac, bez ikakvog ozbiljnijeg uticaja, sve do 14. maja 2003. godine, kada je policija uhapsila Džona Rasela i Majka Luisa, predsednika i potpresednika kluba, zbog finansijskih malverzacija, zbog čega su čelnici Udruženja, nakon promenjenog statuta kojim su sebe proglasili vlasnicima, započeli tranziciju koja je okončana u oktobru 2003. godine tako što su na pauzi za ručak došli u juvelirnicu Ajvora Dobla, tadašnjeg vlasnika kluba, i dali mu ček na 20.000 funti, uz reči „Ovo je sve što imamo.“

Ubrzo, Dobl je prepustio vlasništvo nad klubom, a Ekseter došao u poziciju da napravi prvi korak ka rangu iznad. Nakon devet sezona koje su mahom proveli u sredini tabele, napravili su veliki iskorak, stigli do promocije, ali najavili i napad na titulu Lige dva. No, to je tek početak. Ekipa sa stadiona Sejnt Džejms park ima za cilj da se ne samo ustali u Ligi jedan, već i napravi najveći uspeh u istoriji dužoj od jednog veka – osvoje i to takmičenje. Prethodno, jednom su bili drugi – u sezoni 1932/1933, kada su u okviru tadašnje Treće divizije Jug bili drugi iza Brentforda posle 42 utakmice.

A da imaju ogromnu podršku pokazuje i to što je stadion ovog tima za završnicu Lige dva rasprodat, a prava navala se očekuje tek od početka sezone 2022/2023.

BONUS VIDEO Kristijan Eriksen postigao prvi gol nakon srčanog udara i povratka na teren

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar