Foto:Sergey BOBOK / AFP / Profimedia/EFE/STEFFEN SCHMIDT

Sport u Rusiji nalazi se na udaru gotovo čitavog sveta kao vid represije nakon odluke Kremlja da napadne Ukrajinu, a poslednji brutalnih udara na ovu zemlju stigao je iz Niona, tačnije sedišta FIFA.

Savet FIFA je na sastanku održanom povodom eskalacije ruske invazije u Ukrajini, kao i humanitarne krize koja je usledila, doneo nekoliko odluka vezanih za promene Pravilnika statusa i transfera igrača kako bi, kako je navedeno u saopštenju, „postigli legalnu čistinu i jasnoću po nekoliko osnova.“

PROČITAJTE JOŠ...

U Aneksu 7 nazvanom „Privremena pravila povodom situacije koja proizilazi iz rata u Ukrajini“ doneto je nekoliko odluka koje bi mogle da iz temelja uzdrmaju ruski fudbal, ali i sport generalno.

Prva tačka se tiče Ukrajine:

„Povodom situacije u Ukrajini, a kako bismo trenerima i fudbalerima omogućili da rade i zarade platu, ali i kako bismo zaštitili ukrajinske klubove, sem ukoliko ne dođe do zajedničkog eksplicitnog dogovora drugačije prirode, svi ugovori inostranih igrača i trenera u Ukrajini su suspendovani do okončanja sezone u ovoj zemlji (30. jun 2022), bez potrebe da bilo koja strana uradi bilo šta.“

Druga je posvećena Rusiji, i znatno je oštrija:

„Kako bismo podstakli odlazak inostranih trenera i igrača iz Rusije, a pod uslovom da klubovi pod fudbalskim savezom Rusije ne postignu zajednički dogovor pre ili na 10. mart, ili ne postignu drugi dogovor pismenim putem, inostrani treneri i igrači će imati pravo da privremeno suspenduju ugovore koje imaju u Rusiji do kraja sezone (30. jun 2022).

To znači da će igrači i treneri biti smatrani slobodnim i bez ugovora sve do 30. juna, i imati slobodu da potpišu za bilo koji drugi tim“, navedeno je u saopštenju FIFA.

Takođe, FIFA je odredila i nekoliko ograničenja – prelasci u druge timove će biti mogući do 7. aprila u ponoć, dok će ekipe imati dozvolu da registruju najviše dva igrača koji su zbog rata dobili „odrešene ruke“.

Ovo bi ujedno moglo da znači i masovni egzodus iz Rusije, ukoliko nakon FIFA istim putem krenu i ostali sportski savezi. Prethodno, tim putem je krenula i Evroliga, pošto su ruski timovi dozvolili svojim igračima da odu, pre nego što je doneta zanična odluka o suspenziji Rusa-

BONUS VIDEO Beograd ušao u istoriju, Duplantis oborio svetski rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar