Sve što treba da znate o novoj, drugoj sezoni Lige nacija
Ronaldo sa Portugalom brani tron Lige nacija; Foto: EPA-EFE/PAULO NOVAIS

Fernando Santoš će u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo (subota, 20.45) po peti put predvoditi Portugal protiv Srbije.

U prethodna dva gostovanja zabeležio je dve pobede, a „moreplovci“ su postigli čak šest golova. Jasno je da trofejnom portugalskom treneru prijaju beogradske noći i trava na stadionu „Rajko Mitić“ i da će i ovaj put pred praznim tribinama želeti da nastavi trijumfalni niz.

PROČITAJTE JOŠ

Sve mečeve reprezentacija Srbije moći ćete da gledate ekskluzivno na TV Nova S.

Iako se radi o veoma uspešnom treneru, čini se da njegov rad prolazi u senci velikih imena koje ima u ekipi i da njegov lik i delo ne izazivaju pažnju kao kod nekih njegovih kolega koje su veće zvezde i od samih igrača.

Trenerski put Santoša vezan je za dve zemlje u kojima je, u svakoj na svoj način, ostavio dubok trag. Sve je počinjalo i završavalo se sa domovinom, a kao sudbina se između toga dešavala Grčka.

Zanimljivo je i da je tokom života u raznim periodima bio vezan i za sva tri portugalska velikana, a sve je krenulo sa Benfikom u kojoj je počeo svoje igračke dane.

Bio je u omladinskom pogonu slavnog kluba u ranim sedamdesetim gde je radio sa legendarnim Džimijem Haganom, jednim od najuticajnijih trenera tog vremena, Britancem koji je ostavio dubok trag u portugalskom fudbalu.

„Bio mi je kao otac, prvi trener kojeg sam imao, a mislim da je bio prvi trener u svetu koji je u toku samo jedne trening sesije radio i na kondiciji i na tehnici i na taktici“, ispričao je jednom prilikom Santoš

Iako nije uspeo da debituje za Benfiku u tom periodu pod Haganom, kada su tri godine zaredom postajali prvaci Portugala, taj period je bio jedan od najznačajnijih koji su uticali na Santoša kao trenera.

Trenersku karijeru je započeo u Estorilu kojeg je uspeo dva puta da uvede u viši rang sve do elitnog društva. Usledio je boravak u Estrelja Amadori, a prvi veliki uspeh beleži sa Portom sa kojim odmah posle dolaska osvaja titulu šampiona, da bi u sledećoj sezoni odveo Porto i u četvrtfinale tadašnjeg Kupa UEFA.

Posle neuspešne treće sezone, Santoš odlazi put Grčke gde preuzima AEK i već u prvoj sezoni donosi Kup Grčke, a titula mu izmiče samo zbog slabije gol razlike od tada neprikosnovenog Olimpijakosa. Odmah nakon jedne sezone prelazi u gradskog rivala Panatinaikos sa kojim se rastaje posle svega četiri meseca i vraća se u Portugal.

Njegovo lutanje se tu ne zaustavlja i posle neuspešne sezone u kojoj je lisabonski tim završio kao treći, Santoš se vraća u Grčku i ponovo preuzima atinski AEK. Tri sezone je sa Atinjanima završavao među tri najbolja tima prvenstva, a u poslednjoj sezoni je čak i proglašen za menadžera godine. Još jednom se Santoš vratio u domovinu da bi na kratko preuzeo Benfiku pre nego što je ponovo došao, naravno u Grčku gde se skrasio sedam godina.

#related-news_0

Konstantno lutanje, kao da je Santoša nateralo da preispita svoje ciljeve i planove, što će biti od velikog značaja u godinama koje slede.

Posle tri godine u PAOK, Santoš preuzima reprezentaciju Grčke 2010. godine, šest godina nakon istorijskog uspeha Grka i uspeva da ih odvede na Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine. U relativno lakoj grupi, Grci posle remija sa Poljskom i poraza od Češke u drugom kolu, šokiraju Ruse u poslednjoj rundi i zahvaljujući gol razlici prolaze u četvrtfinale. Nemačka je bila preveliki zalogaj, ali je Santoš stekao ogromnu reputaciju i poštovanje Grka.

Četiri prilično uspešne godine dovele su Santoša do šanse da preuzme reprezentaciju svoje domovine i samo dve godine kasnije da Portugalu donese titulu prvaka Evrope, kada su usred Francuske šokirali domaćina i postali prvaci.

Foto: Starsport

Santoš je postao heroj tamo gde je najviše želeo. U svojoj zemlji, kojoj je posle toliko lutanja doneo veliki uspeh.

I tu nije bio kraj trofejima. Nakon relativno slabog nastupa na Svetskom prvenstvu u Rusiji, Santoš je sa Portugalcima uspeo da osvoji i prvo izdanje Lige nacija kada je u finalu pobeđena Holandija sa 1:0.

Kada je ova generacija u pitanju, ostaje samo jedan cilj – titula svetskog prvaka do koje bi mogao da dođe tek nakon uspešnih kvalifikacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram