Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Dušan Vlahović hit je Serije A, Evrope, nadajmo se i naše fudbalske reprezentacije, koja je na novom početku sa Draganom Stojkovićem.

PROČITAJTE JOŠ

Iako Vlahović ima samo 21 godinu, već ima ozbiljno iskustvo jer je rano otišao u Italiju. Počeo je u zemunskoj Altini, proveo je tri meseca u OFK Beogradu, čak je jednu utakmicu odigrao za pionire Crvene zvezde, ali je srce htelo u Partizan.

Želja se Vlahoviću ostvarila, prvi profesionalni ugovor je potpisao u februaru 2015. kao 15-godišnjak, odmah je dobio devetku i protiv OFK Beograda je sa 16 godina i 24 dana postao najmlađi debitant u istoriji kluba iz Humske.

„Zvezda me je dugo jurila, ali sam njen dres obukao samo na prošlogodišnjem Turniru prijateljstva u Bijeljini. I to u polufinalu sa Dinamom. Nisam bio u trenažnom procesu, ali sam ipak postigao gol protiv Zagrepčana za 1:1, a potom promašio jedanaesterac. Ipak, Partizan je bio moja sudbina i eto me, igram u voljenom crno-belom dresu. I niko mi nije zamerio za tu jednu utakmicu za Crvenu zvezdu“, rekao je svojevremeno Vlahović, koji je 189 centimetara visine imao sa 15 godina.

Mnogi fizičke predispozicije koriste samo u mlađim kategorijama i dođe do problema kada iskorače na seniorsku scenu. Vlahović nije imao taj problem, jer je od starta radio prekovremeno i dodatno, kako bi se usavršavao i potvrdio da je stvoren za velika dela.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Nije se zavaravao fizičkom dominantnošću, niti se „uljuljkivao“ u svom učinku, iako su brojke bile odlične u mlađem uzrastu.

„Uvek sam igrao za starije i to mi ne smeta. Prošle sezone u pionirima sam postigao, mislim, 35 golova, sada igram za kadete, na osam mečeva 12 puta sam bio strelac. Posebno su mi dragi golovi u dresu reprezentacije. Igrali smo dva puta sa Češkom 1:1 i 3:3, tada sam postigao het-trik, protiv Slovenije je bilo 4:1 uz jedan moj gol, i 2:0, kada sam postigao oba. Protiv Poljaka (2:1) sam bio i strelac i asistent“, govorio je Vlahović 2015, kada je postao i najmlađi debitant u derbijima.

Prestigao je u 150. večitom derbiju Luku Jovića, sa kojim će možda zaigrati i u tandemu, sve zavisi od zamisli Dragana Stojkovića Piksija.

Iako se u Partizanu nije naigrao u seniorskom pogonu, naročito jer je bio akter sezone u kojoj su Leonardo i Đurđević dominirali za duplu krunu i podelu titule najboljeg strelca, usledila je selidba u Fjorentinu.

Nije odmah došao, Fjorentina je ugovor otkupila 2017. u julu, a sačekala je Dušana krajem januara 2018, kada je napunio 18 godina. Prvenac je postigao protiv Monce u Kupu, 18. avgusta 2019. godine, a sam period do aktuelne dominacije govori koliko je Vlahović dugo i strpljivo čekao pravu šansu i minutažu.

U sezoni 2018/2019, igrao je za Primavera tim, dva puta je nastupio u Vijaređo kupu, pet puta u Kupu Italije u Primaveri, dao je šest golova u ovim utakmicama, a na 13 mečeva šampionata Primavere, 11 puta je tresao mrežu.

To je sve kasnije naplatio, a kakve radne navike ima, pokazuje potez posle odluke Ćezarea Prandelija da nagradi igrače slobodnim danom krajem februara ove godine.

Foto: EPA-EFE/Claudio Giovannini

Dok su ostali odmarali, Dušan Vlahović je sam otišao u teretanu da trenira, a pridružio mu se Frank Riberi.

Takve stvari kod Prandelija ne prolaze nezapaženo, dolazak legendarnog trenera je bio idealna stvar za razvoj i napredak Vlahovića.

Ćezare odavno izvlači najbolje iz svojih napadača, tako je bilo sa Adrijanom Mutuom u nekoliko klubova, Alberto Đilardino može da mu zahvali na brojnim uspesima u karijeri, isto važi čak i za legendarnog Adrijana.

Mnogi se sećaju njegove nestvarne dominacije u dresu Intera, ali zaboravljaju da je tu došao iz Parme, u kojoj je radio sa Prandelijem.

„Prandeli je najvažniji trener u mojoj karijeri. Posle treninga me je terao da radimo još jedan poseban trening, kako bih brzo ušao u sve ideje italijanskog fudbala, s obzirom na taktičke poteškoće sa kojima sam se suočavao“, rekao je jednom prilikom Adrijano, a poslednje partije Vlahovića svedoče da mu se Prandeli ozbiljno posvetio.

Već po dolasku u klub, Prandeli je ukazao šansu Vlahoviću i istrpeo momente kada mu nije išlo, iako je konkurencija velika.

„Iz ugla rada i truda, ne mogu ni za šta da krivim Kutronea ili Kuamea, ali mislim da Vlahović ima prave karakteristike za to kako u ovom trenutku ja vidim ulogu napadača. Kutrone je dobar u šesnaestercu, ali u ovom trenutku, biram Vlahovića. Vidim da je smiren i voleo bih da se potpuno oslobodi“, rekao je još 18. decembra Prandeli.

Vlahoviću nije uspelo da postigne gol na tri naredne utakmice, ali je Prandeli verovao i likovao kada su kritičari već „našiljili“ pera, a mnogi su ga već poslali na pozajmice u Benevento ili u Parmu.

Posle golova iz penala, u remijima sa Sasuolom i Veronom, Vlahović je dobio priliku da zaigra protiv Juventusa.

Za tri minuta je dao gol Staroj dami, pokazao je da se odlično razume sa Frankom Riberijem, i zvezda je rođena.

Pokazao je ubitačnu levicu, da odlično igra leđima i kontroliše loptu, pa je 10. strelac Serije A, sa 12 golova uz asistenciju.

Ovog vikenda je postao prvi igrač Viole koji je dao tri gola za poluvreme još od davne 1964. godine, jedan je od četiri igrača rođenih posle 1.1.2000. koji su dali bar 10 golova u top pet liga Evrope.

Njegov stav posebno se dopao Draganu Stojkoviću.

„Kada Vlahović postigne tri gola za 45 minuta, to njemu povećava samopouzdanje, čini ga važnijim, o njemu se piše, priča. Posebno je važno da on u godištu u kojem jeste, pokazuje zrelost. Ima samo 21 godinu, a ponaša se kao da ima 30, što mu otvara put da napravi fenomenalnu karijeru. Ubeđen sam da može u budućnosti da bude i veoma važan šraf za našu reprezentaciju“, rekao je Stojković.

Za sve to, zlata vredno je bilo iskustvo Franka Riberija, koji sa 37 godina predstavlja idealnog igrača u kog Vlahović stasava. Koliko ga ceni, svedoči poruka posle het trika.

„Samo je znam koliko te cenim, tebe i tvoju pomoć, hvala ti na svemu, što si uvek tu za mene, zbog toga što si takav primer, velliki šampion, car“, poručio mu je Vlahović.

Nadajmo se da ćemo deo Vlahovićevog repertoara videti u najvećem sjaju već u ovom okupljanju Orlova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare