Srčani udar Eriksena, nesreća koja je Dance ujedinila i ojačala, Foto: EPA-EFE/Wolfgang Rattay

Godina 2021. pamtiće se po brojnim teškim karijernim momentima za mnoge sportiste, naročito u košarci i fudbalu.

U eri pandemije koronavirusa, pojačane su lekarske mere i pregledi, naročito u vrhunskim ligama i profesionalnim klubovima koji na raspolaganju imaju najbolje medicinske timove i sredstva.

Ipak, nekada je nemoguće predvideti, sprečiti i ublažiti srčane ili moždane udare sa kojim se sportisti suočavaju, a kojih je sve više.

Tako je Evropsko prvenstvo u fudbalu prošlo u senci onoga što se dogodilo Kristijanu Eriksenu.

PROČITAJTE JOŠ

Doživeo je srčani udar u svom Kopenhagenu, pred tribinama punim danskih navijača.

Posle drame i velike borbe u bolnici, ugrađen mu je defibrilator i sada se oseća dobro. Međutim, pravila u Italiji su dovoljno stroga da brane igranje fudbala i na amaterskom nivou svima sa ozbiljnim srčanim problemima.

Inter je potvrdio da je spreman da pusti Eriksena, odnosno da ga proda po razumnoj ceni, kako bi od zime mogao da igra negde van Apenina gde je to moguće.

„Italijanske medicinske vlasti sprečile su ga da igra ove sezone. Eriksen ne ispunjava uslove da se bavi sportom u Italiji, ali bi u drugim zemljama mogao da nastavi karijeru“, naveo je Inter nedavno, a igrači donose sami odluku o tome da li će i na kom nivou igrati.

Foto: EPA-EFE/Hannah McKay / POOL

Eriksen je imao sreće jer je imao uz sebe ekipu sa svom opremom, brzo se reagovalo i zbog toga su lekari dobili odlikovanje UEFA.

„Svako je znao svoju ulogu i znali smo šta radimo. Ostavili smo emocije u svlačionici. Nakon toga smo, naravno, reagovali kao i svi drugi“, rekao je lekar Mogens Krojcfeld, jedan od odlikovanih.

Ipak, postavlja se pitanje, šta kada nema sredstava, adekvatne opreme ili blizine bolnice?

Taj ceh platio je Aleksandar Kršić, 30-godišnji fudbaler Radničkog iz Ratkova.

Foto: Facebook.com

Njemu je pozlilo u sredu na treningu, brzo su na teren došla kola Hitne pomoći, sa željom da ga što pre prebace u Klinički centar u Novom Sadu, koji je na oko 40 kilometara od ovog mesta.

Srčani udar je ipak bio prejak, Kršić je preminuo na putu do bolnice, što je izazvalo veliki šok među saigračima i meštanima.

I dalje se pamti smrt Majkla Odža, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde, koji je nedovoljno spreman počeo da trenira posle preležanog koronavirusa, u želji da što pre nađe klupski angažman.

U košarci, sudbina se poigrala sa Danilom Nikolićem, košarkašem Budućnosti.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Podsećamo, Nikoliću je pozlilo 9. septembra, srušio se tokom treninga, nakon čega je hitno prebačen u Klinički centar Crne Gore. Ubrzo je iz KCCG prebačen u Tursku, gde je uspešno operisan i sada čeka da se polako vrati na teren.

I baš u trenucima kada je Nikolić počeo da razmišlja o ulasku u trenažni proces, njegov kolega Stevan Jelovac doživeo je moždani udar u AEK-u.

Posle početnih nagađanja, ispostavilo se da je u pitanju moždani udar i da se košarkaš nalazi u teškom stanju, ali da je za sada stabilno.

Vest je potvrdio i AEK, koji je tim povodom izdao i zvanično saopštenje.

„AEK izražava iskrenu zahvalnost zbog interesovanja javnosti za Stevanovo zdravstveno stanje. Molimo vas, ipak, da vaše novinske izveštaje dajete s dozom diskretnosti i koristite stručnu terminologiju, kako ne bi u javnosti kružile pogrešne informacije. One bi dodatno zakomplikovale situaciju. AEK zahvaljuje iz dubine duše svim prijateljima kluba i svima koji su odmah pritekli u pomoć našem sportisti, kao i na svim porukama podrške na društvenim mrežama. U ovim teškim satima, šaljemo veliku podršku Stevanu i njegovoj porodici“, naveo je AEK.

Cela priča potresla je Aleksandra Džikića.

Stevan Jelovac, Foto: Starsport

„Čekamo za Danila da vidimo još jednu kontrolu, da prvo planiramo oko povratka u normalan život, a posle toga i na teren. Svesni smo svi šta se dogodilo Stevanu Jelovcu, to je postala naša svakodnevica i to moraju svi da znaju. Za mene, kao trener, kao oca, to su mnogo neprijatne stvari“, rekao je Džikić ove nedelje.

Nažalost, to je postala pošast koja ne bira, od najjačih klubova i igrača do najskromnijih. Zbog toga će se u budućnosti sigurno dodatno pooštriti i češće sprovoditi zdravstvena testiranja igrača. Naročito će na to uticati pandemija koronavirusa, pošto sam kovid ume da ostavi trag i posledice na mnoge profesionalne sportiste.

BONUS VIDEO Moma Jakovljević o Eriksenu i problemima u sportu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar