Foto ilustracija: Printscreen Youtube

Svojevremeno je napravio pometnju među Albancima, a sad je izbacio Ronalda iz takta - Stefan Mitrović je kao magnet za kontroverzne i "lude" situacije na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Srpski štoper se našao u centru pažnje u subotu uveče kada je sa gol-linije izbacio loptu koju je Ronaldo poslao u gol Srbije posle loše intervencije Marka Dmitrovića.

Usporeni snimak je ubrzo pokazao da je linijski sudija pogrešio, a kako VAR tehnologije nema u kvalifikacijama i na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, Srbija se provukla bez primljenog gola u 93. minutu.

Reklo bi se „na kvarno“. Ali, Mitrović je odmah posle uklizavanja kojim je izvadio loptu iz svog gola, na istom tom mestu odbranio i udarac Bernarda Silve koji smo svi u novinarskom boksu na stadionu već videli u mreži.

Bilo bi, kako je rekao selektor Srbije Dragan Stojković Piksi posle meča, na taj način završiti utakmicu, jer Srbija po svemu prikazanom u drugom poluvremenu nije zaslužila poraz.

Stefan je sada izludeo Kristijana Ronalda bar jednako kao i sudija Deni Makeli, pa je Portugalac besno bacio kapitensku traku na travu beogradske „Marakane“.

Slaba mu je uteha bila što je gostujućim fudbalerima na izlazu sa stadiona grupica Beograđana kasnije aplaudirala na prikazanoj igri, ostaće uvereni da su oštećeni za gol.

Što se Mitrovića tiče, njemu je sudbina sada odredila ulogu heroja, ali i internet „mima“, zato što je odmah posle njegovog uklizavanja nastalo na desetine šala i „prekrajanja“ gol linije, kako bi se pokazalo da lopta nije celim obimom ušla u gol.

Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

I dok se Portugalci žale i bune da su „pokradeni“ u trećem minutu sudijske nadoknade, Srbi slavodobitno likuju, slaveći Stefana Mitrovića u ludoj utakmici u kojoj je Žota doneo Portugalu 2:0, a onda Aleksandar Mitrović i Filip Kostić izjednačili na 2:2.

Sada već davno, Mitrović je bio akter još jednog ludog meča. Tada je Srbija oštećena, iako nije bila kriva za incident koji je svima ostao upamćen.

Reč je o albanskoj provokaciji sa dronom koji je nadleteo stadion Partizana u Humskoj, 14. oktobra 2014. godine.

Foto: Starsport

Srbija i Albanija su igrale meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, na koje „orlovi“ kasnije nisu otišli, možda ponajviše zbog te utakmice.

U svet će, ipak otići slika momka koji skače uvis kako bi skinuo zastavu takozvane velike Albanije.

Mitrović je tada svojim potezom pokrenuo stampedo fudbalera Albanije, koji su bili besni jer se Stefan usudio da prizemlji dron.

Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic

Sve ono što se desilo u 42. minutu utakmice u kojoj je Srbija do tog momenta bila bolji rival, ali i ono što će se desiti u revanšu, ostaviće dodatnu gorčinu u ustima navijača Srbije.

Uzalud je bila „orlovima“ pobeda u drugoj utakmici, kad je Srbija nekim čudom ispala kriva za incident sa dronom, iako se njime promovišu separatističke težnje u već turbulentnom regionu.

Ono što naravno nije služilo na čast srpskim navijačima, tad je bilo uletanje nekolicine njih na teren i naletanje na igrače gostiju, zbog čega je arbitar Martin Etkinson prekinuo meč.

Uhapšen je iste večeri brat albanskog premijera Edija Rame, Olsi Rama, ali je ubrzo i pušten. Mitrović je kasnije pričao o celom incidentu kada su ka njemu potrčali Andi Lila i Taulant Džaka, a tu je bio i Bekim Balaj koji je uzeo zastavu.

Te oktobarske večeri su još trojica igrača bila na terenu od onih koji su se u subotu suprotstavili i Portugalcima – Nemanja Gudelj, Dušan Tadić i Filip Đuričić.

Posle tog meča sa Albanijom Srbiji su oduzeta tri boda, a kasnije je ona u Lozani registrovana službenim rezultatom 3:0 za Albaniju. Uz to, Srbija je naredna dva meča posle oktobarskog morala da igra bez prisustva publike.

Mitrović je posle utakmice više puta ponovio da bi opet uradio isto i da bi još stotinu puta skinuo dron koji je izazvao jednu od najvećih kontroverzi u poslednjih deset godina.

Foto: Starsport

U poređenju sa tim, ono u subotu uveče je „mala maca“, mada će biti interesantno ako Portugal završi kao drugoplasiran u kvalifikacijama iza Srbije.

Tada će sigurno biti podsećanja na ovaj nepriznat gol Kristijana Ronalda, a u Mitrovića će opet, ni previše krivog ni odveć dužnog, mnogi da upiru prstom – jedni iz divljenja, drugi iz osude.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare