Foto: Starsport

Jedan igrač podigao kvalitet čitavog tima.

Prešao je dug put Partizan za manje od dva meseca od ekipe koja je je bila u potpunom haosu, do žala što su propuštene prilike da se nokautira Nica nakon što je bila nadigrana.

PROČITAJTE JOŠ

Promene na trenerskoj klupi svakako su dale rezultata, ali se čini da je ključ Partizanovog buđenja u rukama Fusenija Dijabatea, krila koje je izmenilo DNK crno-belih.

Od tromog, mlakog i traljavog Partizana, uspeo je da ga transformiše u ekipu od koje strahuju i mnogo ozbiljniji rivali. Da Partizan nema krater u odbrani i brojne sistemske probleme, Dijabate bio bio tas na vagi u korist crno-belih u borbi za trofeje i još jedan sjajan evropski nastup.

Došao je reprezentativac Malija u smiraj prelaznog roka i previše kasno da bi se odmah adaptirao, pa je početak sezone gledao sa klupe, a prve minute napravio kada je već bilo jasno da kola idu nizbrdo.

Nagoveštaj da će pratiti razliku pokazao je u nesrećnom revanšu protiv kiparskog AEK-a kada je zabeležio dve asistencije, ali je sve ostalo u senci skandala sa navijačima, ispadanja i otkaza Iliji Stolici.

Kako je vreme odmicalo i fizička sprema dostizala nivo, Dijabate je počeo da pravi sve veću razliku. Četiri gola i pet asistencija od početka sezone ne pokazuju u dovoljnoj meri njegov učinak na terenu. Samo na meču protiv Nice je mogao da ima bar dve asistencije više da je bilo prisebnosti njegovih saigrača u realizaciji, a hladnokrvnost prilikom egzekucije kod izjednačenja, samo je potvrdila njegovu klasu.

Iako Partizan u najvećoj meri napada preko njegove strane i na taj način svojoj igri daje dozu predvidivosti, upravo je Dijabate svojim raznovrsnim arsenalom doneo potpunu nepredvidivost.

Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Iako je odbrana Nice bila fokusirana na njegovo zaustavljanje, konstantno je pravio višak, napadao kazneni prostor i u konačnom zbiru bio ključ Partizanovog povratka.

Ono što dodatnu dimenziju daje njegovoj igri jeste voljni momenat da se vraća i zatvara protivničke ofanzivce i tako pomaže beku da se izbori sa pritiscima.

To je značajno olakšalo život i Marku Živkoviću koji u poslednjih dvadesetak dana igra fudbal karijere, pa je Partizan možda i neočekivano rešio problem na desnom boku.

„Plaše ga se“, opisao je Petrić rečima da je Dijabate igrač posebnog kova.

I to upravo najbolje sublimira kvalitet Dijabatea i njegov značaj u Partizanu.

BONUS VIDEO Grobari grme „Uprava napolje“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar