Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Gde i kad je prenos, kakva je istorija?

PROČITAJTE JOŠ

Novak Đoković i Rafael Nadal režiraće novi teniski klasik u finalu turnira u Rimu, u nedelju od 17.00.

Bilo koji drugačiji sastanak u finalu bio bi „greh“ s obzirom na to da su Rafa i Novak ipak na zalasku karijere i neće se baš toliko ovakvi klasici ponavljati u budućnosti.

Više puta je Novak rekao da će mlađe zvezde morati malo da se strpe, dodao je i da će morati pakleno da se oznoje kako bi sprečavali ovakve duele.

Tako je i bilo u Rimu, iako ni Rafa ni Novak nisu briljirali do ovog turnira. Ipak, bliži se Rolan Garos i morali su da „zapnu“ i podignu formu, a žrtve toga su na Novakovom putu bili Fric, Davidovič Fokina, Cicipas i Sonego.

Nadal je rastužip Sinera, Šapovalova, Zvereva i Opelku, a naredni duel biće 57. međusobni zvanični okršaj Rafe i Novaka.

Đoković u pobedama vodi sa 29-27, poslednji put su se sastali u finalu Rolan Garosa prošle godine, kada je Španac pobedio.

Čak 26 puta igrali su na šljaci, sedam puta je na ovoj podlozi bio bolji Novak, što govori o suverenosti „Bika sa Majorke“ na prašnjavoj podlozi.

Rafa ima četiri uzastopne pobede na šljaci, poslednji put Novak ga je na njegovom terenu pobedio upravo u Rimu, u četvrtfinalu Rima 2016. godine.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

U prestonici Italije imali su burnu istoriju, a Novak ima motiv više, proradio je inat u subotu, kada je pobedio i Cicipasa i Sonega.

„Bori se kao da ti život zavisi od toga“, napisao je Novak, što je svojevrsna poruka Špancu.

Naterao je Novak Sonega da pocepa dres, Cicipasu je srušio samopouzdanje po ko zna koji put.

„Mnogo toga bih mogao da kažem za ovaj meč, kao da smo igrali dva duela. U petak je on bio bolji i danas je bolje počeo, uspeo sam da sačuvam nerve i vratim servis. Osvojio sam važne pooene uz podršku publike i u divnoj atmosferi. Bilo je i sreće, i mentalne snage, ali i prave taktike. Jedan udarac je odlučio, ne jedan poen, već udarac“, poručio je Đoković odmah posle trijumfa koji je prethodio susretu sa Sanogom.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Veliku ulogu u ovom meču imaće i jedan čovek iz senke, Ulises Badio, Novakov fizioterapeut, koji ga je oporavio i na Australijan openu posle povrede trbušnog mišića.

Posebno je upečatljivo što je Ulija Novak upoznao i angažovao baš u Rimu.

„U Rimu mi se obratio za pomoć, a potom je predložio da idem s njim na Rolan Garos. Sada živim između Italije, Beograda i Monte Karla. Singl sam i mogu da mu budem na raspolaganju 24 sata. Ako mi kaže ‘idemo u Šangaj’, onda idemo. To je sada moj posao. Nije mi bilo dovoljno samo da budem fizioterapeut na turniru. Gledao sam sve te vrhunske tenisere i želeo sam da imam puno radno vreme s njima“, rekao je 2017. godine harizmatični Argentinac, koji je iz rodne zemlje otišao sa 22 godine kako bi uspeo u svom poslu.

Iako je Rafa odmorniji, Novak nema čega da se plaši, sklon je ove godine Španac oscilacijama, čak i na šljaci. Ipak, istorijat duela, sam tok turnira i klasa dovoljni su da se sa nestrpljenjem čeka duel, koji će u 17.00 biti prenošen na Sportklubu 1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare