Trener crveno-belih smatra da su njegovi igrači ponositi, da znaju svoje prednosti i mane rivala pred okršaj sa Rendžersom.

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković kaže da se njegova ekipa prilagođava svakom rivalu u Evropi, ali i da nema straha pred Rendžers.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je doputovala u Glazgov, gde će u četvrtak od 21 sat igrati prvi meč osmine finala Lige Evrope.

„Mi smo se uvek bazirali i čitali protivnika i po njemu se adaptirali, da li će biti ofanzivno, defanzivno i u kojoj formaciji, za nas je nebitno. To smo pokazali u grupnoj fazi, tako će biti i sutra. Kad bude moglo, izaći ćemo u visoki pritisak, kad bude bilo potrebe, bićemo u defanzivnom bloku. Nama su u igri svi rezultati, jer smo ogroman iskorak napravili u Evropi. Ovo je jedna premija za naše igrače, navijače i klub i sigurno straha neće biti. Kad god budemo mogli da napadnemo visoko, to ćemo uraditi“, počeo je Stanković.

Potom je prokomentarisao i svog rivala na klupi Rendžersa, Đovanija van Bronkhorsta i odgovorio je na pitanje da li vidi nekog pojedinca kao najopasnijeg u škotskom timu.

„Mislim da Đovani radi odličan posao sa ovom ekipom i dosta puta sakrije taktiku sa istih 11. Nešto tako i mi pokušavamo, da li ćemo uspeti, to će se pokazati. Sakriva formaciju pa sa istim igračima može da igra i sa tri i pet pozadi, dva u vezi, tri u vezi. Odlično radi posao i želim mu sreću u nastavku karijere. Što se tiče imena, ne skautiramo ih. Da, ako je neko dosta brz, obratimo pažnju da mu sklonimo prostor iza leđa, ako je neko fizički jak, onda i mi jače ulazimo u duel. Ubeđen sam da je Rendžers tvrd, jak, igra direktan fudbal i ima dobru ofanzivnu tranziciju što su pokazali protiv Dortmunda. Sa više pozicija može da dođe opasnost. Spremili smo utakmicu u celini, nismo izdvajali pojedince“, kaže Stanković.

Ne veruje da će se bilo ko iz Zvezde „uplašiti“ atmosfere koju će stvoriti 50 hiljada navijača Rendžersa.

„Uvek je lepo igrati pred punim stadionom, pogotovo posle ovoga što se desilo u poslednje dve godine, kad su stadioni bili prazni u velikim utakmicama. Mi smo to imali protiv Milana pa smo osetili kako je igrati pred praznim stadionom, tako da sam srećan što će biti 55 hiljada ljudi i siguran sam da će tako biti i u Beogradu. Naš zadatak je da odavde odnesemo rezultat. Kao što će Rendžers imati vetar u leđa od svojih 55 hiljada navijača, tako ćemo i mi od naših 60 hiljada. Marakana je 12. igrač i dužni smo da dođemo sa dobrim rezultatom u Beograd, da bismo pružili našim navijačima mogućnost da nas podrže“, priča Stanković.

Osvrnuo se i na razliku između utakmica Superlige u Srbiji i utakmica u Ligi Evrope, gde su ekipe i protivnici mnogo jači.

„Sigurno da postoji razlika između prvenstva i Evrope, što je pokazala i grupa u Ligi Evrope. Ovo su lepe utakmice, takmičenje je donelo dosta iznenađenja. Nama u grupi nisu davali neke šanse, a iznenadili smo sve i završili smo prvi, preskočili smo šesnaestinu finala. Ovo je jedan poklon za naše igrače i navijače. Različite su utakmice u Evropi, za sada smo odgovorili uvek dobro, bez straha. Igraćeš onoliko koliko ti dozvoli protivnik, na to smo spremni a gledaćemo da iskoristimo sve mane koje rival pruži, da ga kaznimo“.

Dejan Stanković, FK Crvena zvezda
Dejan Stanković, FK Crvena zvezda; foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©oto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Otkrio je i da poznaje trenera tima iz Glazgova i sa nekih neformalnih prilika, poput humanitarnih mečeva i utakmica fudbalskih legendi.

„Jesmo, imali smo prilike da se upoznamo, kada je UEFA organizovala humanitarne mečeve, imali smo priliku da se družimo. Fenomenalnu karijeru je imao, nastavio je tamo gde je Žerar stao, kaskaju u prvenstvu za Seltikom, ali se vidi da gaji evropski fudbal. Vidi se da nije škotska škola i tvrd fudbal, uživaju u igri. Biće zanimljiv meč. Kaže i on na konferenciji, igramo u različitim sistemima, ali imamo mogućnost i snagu da se adaptiramo na protivnika sa istih deset igrača na terenu, tako da će biti zanimljivo“.

Napomenuo je da utakmicu moraju da dovedu do 50-50, te da sve statistike i analize daju prednost Rendžersu.

Dejan Stanković; Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Stanković ističe da se taj epitet podređenog u dvomeču prihvata oberučke, jer je ista prednost davana i drugim ekipama koje je Zvezda pobeđivala.

Kada je reč o potencijalnim duplim kartonima, tu je trener Zvezde bio izričit u tvrdnji da se sistem neće menjati uprkos činjenici da su neki od igrača, poput Aleksandra Kataija, „u opasnosti“.

„Ne menja, ovo je utakmica za sebe, kad prođe, onda ćemo razmišljati o revanšu. Nema prostora za kalkulacije, niti bismo želeli“, naveo je Stanković.

„Mi smo kao narod dosta ponosni, skupo ćemo prodati kožu. Verujem u svaki aspekt naše ličnosti i u naše igrače i šta god da uradimo, biće dobro“.

BONUS VIDEO – Navijanje navijača Zvezde: Srbi i Rusi braća zauvek

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar