Foto: EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO

Verona je bila u veoma teškoj poziciji nakon 15 odigranih kola Serije A. Pred pauzu za Svetsko prvenstvo u Kataru bila je na poslednjem, 20. mestu, sa samo pet bodova i delovalo je da će bez velike borbe završiti u Seriji B.

Ipak, nakon Mundijala se sve promenilo, najviše zbog srpskog reprezentativca i kapitena ekipe Darka Lazovića, koji je u formi života.

Lazović je od starta 2023. godine učestvovao u šest golova Verone, sa tri asistencije i isto toliko pogodaka, čime je pomogao svom timu da osvoji veoma važnih 12 bodova u sedam utakmica.

PROČITAJTE JOŠ

Verona je sada nakon 22. kola skočila na 18. poziciju i sa 17 bodova je iza Specije koja zauzima 17. mesto sa 19 bodova.

Gotovo da niko u Italiji nije očekivao ovakav preporod ekipe iz Verone, u kojoj se dosta stvari promenilo. U klub su stigli Mateuš Prašelik za dva miliona evra iz poljskog Slaska, dok je Adolfo Gaič iz ruskog CSKA stigao na pozajmicu za 500.000 evra.

Danac Oliver Abildgard je došao bez obeštećenja, dok su kao velika pojačanja stigli Siril Ngong iz Groningena, Ondrej Duda iz Kelna, Dejovasio Zefijuk iz Herte i Džejden Braf iz Udinezea.

EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO

Ipak, klub su napustila dva važna igrača, napadač Antonin Barak koji je otišao u Fjorentinu za 8,5 miliona evra i srpski reprezentativac Ivan Ilić. Talentovani vezista je stigao kao pozajmljeni igrač u Torino, ali će klub imati obavezu da ga otkupi za 15 miliona evra.

Trener Marko Zafaroni je napravio male, ali važne promene u taktici nakon Mundijala, i umesto formacije 3-4-1-2, Verona sada igra sa jednim napadačem u formaciju 3-4-2-1.

Upravo je zbog te formacije Lazović dobio veći prostor i sa pozicije levog krilnog beka prebačen je na poziciju polušpica, odmah iza najisturenijeg napadača.

Srpski reprezentativac je to iskoristio i odmah na prvoj utakmici nakon Mundijala protiv Torina u gostima zabeležio asistenciju. Sjajno je ubacio iz kornera, a to je iskoristio Milan Đurić, ali je Torino do kraja uspeo da izjednači i meč se završio 1:1.

Foto: EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO

U narednom 16. kolu Lazović je maestralno odigrao i bio je dvostruki strelac u pobedi nad Kremonezeom koja je unela samopouzdanje u tim.

Ipak, usledio je minimalan poraz na veoma teškom gostovanju protiv Intera iz Milana (1:0), ali malo ko je očekivao da će Verona tu uspeti da izvuče bodove. Novi gol je stigao u 19. kolu protiv Lečea (2:0), dok je veliki udeo imao i u remiju protiv Udinezea u narednom kolu.

Iako je gol u 4. minutu tog meča pripisan kao autogol, Lazović je bio taj koji je šutirao ka njemu, te direktno izborio novi pogodak za svoj tim.

Blistao je i u poslednjim utakmicama protiv Lacija (1:1) i Salernitane (1:0), na kojima je zabeležio po jednu asistenciju.

Darko Lazović/Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Lazović tako preti da obori svoj najbolji učinak u italijanskom šampionatu, koji je postavio u sezoni 2019/20 kada je zabeležio tri gola i sedam asistencija.

Srpski reprezentativac je pre Verone igrao za Đenovu, u koju je došao iz Crvene zvezde gde je proveo šest godina. Karijeru je počeo u Borcu iz Čačka, koji ga je u redove crveno-belih poslao 2008. godine za 472 hiljade evra.

Veroni do kraja sezone sledi velika borba za opstanak, ali ukoliko Lazović i ekipa nastave sa sjajnim partijama, navijači ne moraju da strepe.

BONUS VIDEO Nemanja Vidić: „Dosta više“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar