Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde uspeli su da podignu nacionalni koeficijent u Ligi Evrope, iako je to bilo teško zbog nedostatka drugih ekipa.

Ovogodišnji sistem kvalifikacija zbog koronavirusa bio je koban za srpski fudbal – igrala se samo jedna utakmica, sve je stalo u 90 minuta, a Zvezda je zbog toga ostala bez Lige šampiona, Partizan i Vojvodina bez Lige Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Crno-beli i „lale“ su poraženi od Šarlroa i Standarda u Belgiji, iako su pružili dobre partije i sve je moglo da bude drugačije da se igrala još jedna utakmica na domaćem terenu.

Po Zvezdu je bila kobna Omonija, ali je samo Zvezda od svih klubova imala drugu opciju i oberučke ju je prihvatila.

Crveno-beli su u grupi vezali tri pobede uz remi sa Hofenhajmom, a velika je šteta što bar još jedna srpska ekipa nije ušla u grupne faze, jer bi bilo lakše i izboriti se za 15. mesto, koje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Zvezda je kao klub sada 50. na UEFA listi, ima šansu da prestigne Lokomotivu iz Moskve i Genk, koji se ne takmiči, a Partizanu je ovaj pad koban jer je 80. na listi i ima 18.000 bodova.

Foto: footballseeding.com

Što se tiče nacionalnog rangiranja, situacija je kritična jer je u ovoj godini do sada osvojeno 19 bodova, od toga je Zvezda zaslužna za 12.5.

Pet i po je skupila u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ostalo je doneto kroz grupnu fazu, jer pobeda donosi dva boda, remi jedan.

Partizan je osvojio 3,5 bodova za nacionalni koeficijent, TSC 2,5, a Vojvodina 0,5.

Foto: footballseeding.com

 

Sve ovo dodatno bolno izgleda kada se pogleda novi detaljni plan UEFA, koji je ozvaničen za sezonu 2021/2022.

Od sledeće sezone kreće novo UEFA takmičenje, Liga konferencija, odnosno “treća liga”, zbog koje se broj učesnika u Ligi Evrope smanjuje sa 48 na 32.

U Ligi Evrope igraće samo timovi iz zemalja koje su u prvih 15 po UEFA nacionalnom koeficijentu, a Srbija je ispod te “magične” granice trenutno – detalje možete pogledati ovde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar