Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Fudbaleri Crvene zvezde remizirali su protiv Hofenhajma bez golova i "overili" evropsko proleće, a pojedini rekordi su postavljeni u režiji Dejana Stankovića.

Legenda srpskog fudbala, Lacija i Intera, potvrdila je trenerski kvalitet u Ligi Evrope, a pojedini podaci svedoče o tome na efektan način.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli su uz jednu rapsodiju protiv Libereca odigrali prilično raznovrsno, pokazali da umeju da odigraju lepršavo kada za to ima prostora, dekadentno kada je to nužno.

Stanković je posle turbulentnih kvalifikacija, koje su bile još teže zbog toga što se igrala samo jedna utakmica, mogao rasterećenije da se posveti grupnoj fazi.

Izdržao je prvi balast očekivanja, posle tri uspešne sezone Vladana Milojevića, pa je bilo i lakše fokusirati se na rad i utakmice sa Hofenhajmom, Liberecom i Gentom.

Ipak, četiri statistička podatka svedoče kakva je Zvezdina evropska jesen.

HOFENHAJM PRVI PUT NIJE DAO GOL U EVROPI

Hofenhajm je debitovao u Evropi 2017. godine, odigrao je 19 utakmica, ali je na svakoj od prvih 18 dao barem jedan gol, samo Zvezdi nije.

Ovaj podatak dobija na značaju jer je Hofenhajm igrao protiv Liverpula, Brage, Ludogoreca, Bašakšehira, Šahtjora iz Donjecka, Mančester sitija i Liona pre grupe u kojoj se našao sa Zvezdom.

Izgubio je doduše Hofenhajm oba puta od Liverpula, Brage i Mančester sitija, ali je svaki put barem jednom uspeo da zatrese mrežu rivala.

Protiv Zvezde, to nije bio slučaj.

Foto: FK Crvena zvezda

ČETIRI MEČA U NIZU BEZ PORAZA – TRI POBEDE

Već je bilo reči o rekordu Dejana Stankovića, koji je prvi trener od 1992. koji je vezao tri evropska trijumfa u grupnim fazama.

Nije toga bilo ranije, nije bilo ni čak četiri ovakve utakmice bez poraza. Stanković je odigrao taman toliko koliko je bilo potrebno da se osvoji bod za siguran dalji plasman, a Zvezdina situacije je takva da nastavak niza može napasti i u Češkoj.

Crveno-beli imaju lepu priliku da „overe“ proleće uz novi trijumf, koji bi doprineo i na finansijskom planu (pobeda donosi 570.000 evra, remi 190.000), uz koeficijent koji je sve bitniji.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

OBEZBEĐEN PROLAZ KOLO PRE KRAJA

Mirne duše mogu igrači Zvezde da pristupe završnoj rundi, 10. decembra u Češkoj.

Kolo pre kraja je obezbeđen dalji prolaz, prošli put, Vladan Milojević je uspeo da u završnoj rundi pobedi Keln sa 1:0 i obezbedi dvomeč sa moskovskim CSKA.

Imalo je to tada veću dozu adrenalina, stadion je bio krcat, ovaj put, samo je publika nedostajala da upotpuni spektakl.

Podsećanja radi, Partizan je prethodno u sezoni 2017/2018. uspeo da dođe do proleća kolo pre kraja, pošto je pobedio Jang Bojs u pretposlednjoj rundi sa 2:1. U poslednjem kolu, Partizan je izgubio od Dinama iz Kijeva, a Jang Bojsu nije bila dovoljna pobeda nad Skenderbegom.

Foto: Nikola Mitić/Starsport

DVOCIFREN BROJ BODOVA, PRVI PUT ZA SRPSKI KLUB

Nijedan naš klub nije uspeo da sakupi dvocifren broj bodova otkako se međunarodna takmičenja igraju po grupama!

Zvezda je dva puta imala po devet bodova, prvo 1991/92. u Kupu evropskog šampiona kada se igralo premijerno u grupnom formatu. Onda, tek 2017/18. u Ligi Evrope u grupi sa Kelnom, Arsenalom i BATE-om, dok je Partizan do devet bodova stigao jednom, u sezoni 2015/16.

Tada su crno-beli tragično ispali od Augzburga, imali su po devet bodova, ali je koban bio poraz od Nemaca u poslednjem kolu od 3:1. I Partizan je pobedio Nemce na gostovanju sa 3:1, ali je zbog slabije gol razlike morao da se oprosti od Evrope.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare