Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

UEFA je objavila detaljan plan za sledeću sezonu, 2021/2022, kada je reč o klupskim evropskim takmičenjima.

Od sledeće sezone kreće novo UEFA takmičenje, Liga konferencija, odnosno „treća liga“, zbog koje se broj učesnika u Ligi Evrope smanjuje sa 48 na 32.

PROČITAJTE JOŠ

A, to će se posebno odraziti na srpske klubove. U Ligi Evrope igraće samo timovi iz zemalja koje su u prvih 15 po UEFA nacionalnom koeficijentu, a Srbija je ispod te „magične“ granice.

I dalje ćemo zadržati četiri evropska predstavnika, ali… Šampion Srbije igraće kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će preostale tri ekipe u novoformiranu Ligu konferencija.

Srpski fudbal može i da ima predstavnika u Ligi Evrope, ako šampion ispadne iz kvalifikacija za Ligu šampiona u trećem kolu (ide u plej-of za LE) ili plej-ofu (ide direktno u grupnu fazu LE).

Dalje je saopšteno da će osvajač Lige konferencija igrati naredne sezone u Ligi Evrope, dok će osvajač Lige Evrope izboriti plasman u elitu, što je i do sada bio slučaj.

Finale prve sezone Lige konferencije biće u Tirani, a sezona počinje 8. jula 2021. Ekipe će biti podeljene u osam grupa sa po četiri tima. Prvoplasirani iz grupa će direktno u osminu finala, dok će drugoplasirani i trećeplasirani u baraž za popunu preostalih mesta u nokaut fazi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare