Foto:STARSPORT

Očekuje nas burna zima na Marakani.

Iza Crvene zvezde je jesen koju bi, da je potrebno u ovom trenutku sumirati je jednom rečju, ta reč bila – razočaranje.

PROČITAJTE JOŠ...

Doduše, da utisak ne bude baš u potpunosti katastrofalan Zvezda bi mogla da se pobrine dobrom partijom u poslednjem kolu grupne faze Lige šampiona protiv Mančester sitija u Beogradu, a potom i pobedom nad Partizanom u 171. večitom derbiju i povratkom na čelo tabele Superlige 20. decembra, ali kako god da jesenji deo bude završen, jasno je da će po poslednjem zvižduku sudije utakmice u Humskoj i odlaskom na zimsku pauzu započeti i razdoblje koje bi crveno-belima moglo da da sasvim drugačiji izgled.

Naime, Zvezda bi u narednim nedeljama mogla da pretrpi velike promene kada je u pitajnu igrački kadar, pogotovo jer bi ekipu moglo da napusti nekoliko igrača koji su stekli status ljubimaca navijača tima sa Marakane.

Najpopularnije ime kada su u pitanju odlazni transferi je Osman Bukari. Za brzonogog fudbalera koji je tresao mrežu Mančester sitija i Jang Bojsa u Ligi šampiona navodno je zainteresovan veliki broj klubova, najozbiljnije je navodno „zagrizao“ italijanski Sasuolo, mada nema dileme da je ovaj klub iz Serije A tek prvi u nizu koji će se raspitati za cenu ovog fudbalera.

Crvena zvezda vs RB Leipzig Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pored njega, klub bi mogao da napusti i mladi Jovan Mijatović, za kog je navodno zainteresovan Juventus.

A to je tek početak.

Transfer iznenađenja mogao bi da bude odlazak Omrija Glazera. Maestralne partije u Ligi šampiona, veliki broj „skinutih“ zicera, uz istorijski nastup protiv Mančester sitija, kada je u Engleskoj 13 puta zaustavio šut igrača domaćeg sastava, čime je oborio rekord.

Omri Glazer
Foto: Starsport

Nema dileme da će crveno-beli dobiti određeni broj poziva za čuvara mreže iz Izraela, jedino pitanje je da li će neka od njih biti iz redova onih koje se ne odbijaju. Iako je realnije da Glazer i na proleće bude tu, ipak ne bi bilo iznenađenje ni ako bi neki od bogatijih klubova iz neke od najjačih liga na svetu odlučio da „obije kasu“ i dovede ovog sjajnog golmana.

Klub bi mogao da napusti i Mirko Ivanić, koji je već nekoliko prethodnih prelaznih rokova povezivan sa odlaskom u neku od azijskih liga – konkretno Saudijsku Arabiju, što bi bio tek jedan u nizu udaraca za navijače, kada su u pitanju ljubimci onih kojima su crveno-beli bliski srcu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Naime, krajem 2023. godine čak trojica fudbalera koji imaju veoma bitan status kod navijača ulaze u poslednju godinu saradnje sa Zvezdom. I dok odlazak Nemanje Milunovića verovatno ne bi previše boleo, pogotovo jer ovaj fudbaler nije gotovo ni igrao ove sezone, a crveno-beli imaju i dosta izbora da popune poziciju rezervnog golmana koju trenutno zauzima Zoran Popović, nepoznanica (bar zasad) je šta će biti sa kapitenom Aleksandrom Dragovićem i po mnogima prvom zvezdom tima i jednim od najboljih igrača koji su u 21. veku igrali na Marakani, Aleksandrom Kataijem.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

I Dragoviću i Kataiju ističe ugovor u junu 2024. godine. I dok ne bi bilo iznenađenje da Katai ostane u klubu (mada još uvek nema informacija o razgovorima o produžetku ugovora), iako je utisak ove jeseni da ni čuveni Magiko nije na nivou na koji je navikao navijače, sudbina Aleksandra Dragovića je, čini se, već poznata, samo je pitanje trenutka kada će biti i realizovana.

Dragović je već nekoliko prelaznih rokova otvoreno iskazivao želju da ode iz Zvezde, čak i u situaciji kada je sve izgledalo ružičasto a crveno-beli u svom“ džepu“ imali ne samo šampionsku titulu, već i Ligu šampiona, te je bila potrebna kapitenska traka kako bi bivšeg reprezentativca Austrije odobrovoljila da ostane u klubu.

Liga šampiona je okončana neslavno, crveno-beli su u gurpi sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang Bojsom osvojili samo jedan bod na pet mečeva, u prvenstvu zaostaju za Partizanom i pritisak preti da svakog dana samo raste, te je veliko pitanje da li je prilika da po završetku sezone sa trakom na ruci podigne trofej namenjen šampionu Srbije dovoljno primamljiva da Dragovića motiviše da i na proleće ostane u Srbiji i sa Zvezdom igra mečeve domaćeg šampionata.

Foto: Profimedia

Takođe, ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi Zvezda odlučila da je za obe strane najbolje da se rastane sa Žan Filipom Krasoom ili, ako bi stigla ponuda koja bi crveno-belima dopustila da bar delimično vrateuložena sredstva, Šerifom Endiajeom (što je, ruku na srce, malo verovatno).

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Iako je pred crveno-belima poprilično žestok decembar – protiv Mančester sitija se, uprkos svemu, ne igra svake godine na domaćem terenu, a derbi sa Partizanom će biti jedan od najvažnijih u poslednjih nekoliko godina i mogao bi da u velikoj meri usmeri šampionsku trku – jasno je da će to tek biti uvod u poprilično burno razdoblje, pogotovo jer Zvezdu, kako god da bude završena ova sezona, očekuje siguran nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a gotovo izvestan plasman u grupnu fazu nekog takmičenja (Ligu Evrope ako budu prvi, Ligu konferencija ako bi Partizan osvojio titulu), te ako ne žele da im se ponovi još jedna ovakva sezona u najjačem evropskom takmičenju, već na zimu moraju da budu povučeni prvi koraci kako bi bio napravljen temelj tima koji će u Evropi sledeće sezone imati za cilj da popravi utisak. Za početak.

Sve preko toga je plus.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar