Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prvi večiti derbi u novoj sezoni zakazan je za 18. oktobar, kada će Partizan u Humskoj od 17 časova ugostiti Crvenu zvezdu u 11. kolu Superlige.

Zbog čitavog haosa koji je napravio koronavirus, vlada ogromna neizvesnost da li će taj susret biti odigran pred praznim tribinama, ili će navijačima ipak biti dozvoljeno da budu deo 163. večitog derbija.

Jednoglasna odluka Kriznog štaba je da utakmica protekne bez navijača.

PROČITAJTE JOŠ

Ali, daleko od toga da su navijači jedina enigma. Maštu navijača i fudbalske javnosti u Srbiji (ne)svesno je zagolicao sudijski ekspert Zdravko Jokić, koji je najavio da bi prvi put u srpskom fudbalu mogla da bude korišćena video-tehnologija – VAR sistem.

Zdravko Jokić je najavio takvu mogućnost gostujući u emisiji „Kao nekada“ koja se emituje na TV Arena sport.

„Možda će biti VAR prvi put u srpskom fudbalu. Znate, VAR može da se iznajmi kada je tako jedna važna utakmica u pitanju“, zbunio je voditelje Zdravko Jokić, koji su pokušavali da „izvuku“ još neku informaciju, ali je gost ostao „zakopčan do grla“.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Neodoljivo se stekao utisak da bivši sudija zna nešto više o pomenutoj temi, ali da nije raspoložen da detaljnije priča o tome.

Navodno, postoji mogućnost da se iznajmi skupocena oprema i da se na taj način izbegnu sudijske greške, s obzirom na to da godinama unazad Partizan i Crvena zvezda kukaju na arbitre, a postala je i praksa da se posle svakog kola oglase saopštenjem, nezadovoljni upravo suđenjem na račun onog drugog.

Jasno je da bi „iznajmljeni“ VAR za večitir derbi „kupio mir“ u 163. odmeravanju snaga zakletih neprijatelja s crne i crveno-bele strane Topčiderskog brda.

Kao jedna od opcija su i strane sudije. Ne postoji sezona u kojoj se ne pominje mogućnost angažovanja inostranih arbitara na mečevima Superlige.

Jasno je da se to odnosi isključivo na večiti derbi, ali koliko god se to pominjalo, tako nešto nije se još dogodilo i šanse su minimalne.

Razmišljali su o tome i ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije, zbog brojnih kardinalnih grešaka domaćih sudija na utakmicama Crvene zvezde i Partizana u Superligi.

Na mogućnost da stranci dele pravdu u večitom derbiju, imao je šta da (po)kaže i predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica, koji je na Tviteru objavio video-snimak.

Nema sumnje da će dani pred nama doneti odgovor na sva goruća pitanja vezana za 17. oktobar i prvo ovosezonsko odmeravanje snage Partizana i Crvene zvezde, u sezoni, u kojoj se tim Dejana Stanković posle 10 kola već odlepio na „plus osam“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar