čeferin
Foto: REUTERS/Yves Herman/Guliver

Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA, eksluzivno za Nova.rs priča o aktuelnoj situaciji u fudbalu i borbi sa koronavirusom.

Prvi čovek Evropske kuće fudbala trenutno možda ima i najviše posla od stupanja na funkciju u jesen 2016. godine.

Ceo svet suočava se sa nevidiljivim protivnikom, sa kojim se bori i planetarni sport koji je generalno stao širom planete.

Fudbal već skoro dva meseca nedostaje svim ljubiteljima lopte, posebno u ovim teškim vremenima, ali je zdravlje svih i dalje na prvom mestu.

PROČITAJTE JOŠ

„Čovečanstvo će pobediti Covid-19. Sada vidimo da je svet veoma osetljiv i da ga takva situacija totalno destabilizuje. Fudbal je satkan od pozitivne energije i dok se fudbal ne vrati, ljudi neće moći da imaju percepciju da je situacija normalna“, otkriva Čeferin ekskluzivno za Nova.rs.

Crne slutnje, na sreću, nisu se obistinile, već ih je fudbal pobedio. Golom u poslednjem minutu, kako je i najslađe. Zato UEFA u dogovoru sa nacionalnim ligama i savezima danima unazad vodi iscrpne pregovore kako bi se prvenstva nastavila, a zvanično prvi se vraćaju Portugalci.

Očekuje se slično i u Bundesligi i Premijer ligi najpre, čekaju se reakacije iz italijanske Serije A i španske La Lige, dok je u Holandiji (nema šampiona) i Francuskoj (prvak je PSŽ) „sviran kraj“. Za kraj maja zakazan je povratak fudbala u Poljskoj i Danskoj.

Kakva je sudbina fudbala u Evropi, koliko će se promeniti sama igra i sve što je prati? Čeferin ima pozitivan stav o celokupnoj situaciji koja je zahtavila najvažniju sporednu stvar na svetu.

„Fudbal će se promeniti samo za kratko vreme. Preživeo je ratove i epidemije. Brzo ćemo imati stari, dobri fudbal“, uveren je prvi čovek UEFA.

Situacija u Srbiji

Smernice za trening sportista u Srbiji, može i da se prekine

Sport u Srbiji bez kontakta, na treningu najviše 10 osoba

Popravlja se i situacija u regionu. U Hrvatskoj su fudbaleri počeli sa treninzima, pod posebnim uslovima kako bi se ispoštovale sve zdravstvene mere, a od ponedeljka, 4. maja, na teren se vraćaju i fudbaleri u Srbiji.

Ipak, ne zavisi sve samo od sporta, već i od nadležnih organa, ali ćemo uskoro opet uživati u fudbala, uverava predsednik UEFA.

„Svi bismo voleli da se fudbal vrati što pre, ali to pre svega zavisi od odluka državnih organa. Na kraju krajeva, fudbaleri su radnici kao i svi drugi, i uz sve medicinske mere, i bez publike, mogu relativno brzo da počnu sa utakmicama. Ali, tu sada već nije na potezu sport, nego politika“, jasan je Čeferin u zaključku priče za Nova.rs da ne zavisi sve samo od volje i želje sportista da se što pre vrate onome što najviše vole.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba. U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar