Foto: EPA-EFE/Juan Pablo Pino

Veliki "selesao" je postao predmet zbijanja ozbiljnih šala u Južnoj Americi. Nije Brazil više sila kakva je nekada bio i pogotovo sada bez Nejmara izgledaju kao da ne mogu da nađu pravog lidera, fudbalera koji bi ih izvadio iz provalije u koju su upali.

Poslednji put je Brazil slavio titulu prvaka sveta davne 2002. godine i od tada je samo išao nizbrdo, iako je u prvoj deceniji 21. veka imao možda i najbolji tim na svetu.

Bili su razočarani i te 2006, ali i 2010. godine „karioke“ kada su ispali od Francuske u četvrtfinalu Mundijala u Nemačkoj, te četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi od Holandije.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, nisu mogli ni da naslute kakva im budućnost sledi, a sve je krenulo čini se porazom od Nemačke u polufinalu Mundijala koji se održavao baš u Brazilu.

Tada je Nemačka osramotila Brazil sa 7:1 i nekako je slomila srce svih mladih fudbalera koji su upravo sada nosioci nacionalne selekcije.

Foto: EPA-EFE/Juan Pablo Pino

Vinisijus Džunior imao je tada 14 godina, Rodrigo 13, a mladi Endrik samo osam godina i to mu je nažalost i verovatno prvo sećanje na selekciju Brazila.

Ništa se nije promenilo što se tiče plasmana na Mundijalima i u naredna dva pokušaja Brazil je ispadao od Belgije i Hrvatske u četvrtfinalima. Jedini uspeh u novijoj istoriji „selesaa“ jeste pobeda na turniru Kopa Amerika 2019. godine.

Brazil strepi u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo

Danas je situacija gora nego ikada i to potvrđuje poslednji poraz Brazila u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Americi 2026.

Brazil je izgubio od Paragvaja u gostima sa 1:0 i time je sebe zakucao za mizerno 5. mesto na tabeli. Sa 10 bodova, zbog bolje gol razlike, Brazil je ispred Venecuele, dok samo bod više ima od Paragvaja i Bolivije.

Ispred njih nalaze se Ekvador, Urugvaj, Kolumbija i Argentina koja ima čak osam bodova više od petostrukog svetskog prvaka.

Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Na mestu selektora selekcije sada se nalazi Dorival Žunior, čovek koji je poručio da će Brazil sigurno igrati finale Mundijala u Americi.

Optimistično, blaga je reč za poruku selektora Brazila koji je samo još jedan u nizu onih koji pokušavaju da ožive staru slavu „karioka“.

Brazilce tek očekuju gostovanja Argentini i Ekvadoru, takođe će na „noge“ Venecueli i Boliviji, dok dočekuju Urugvaj. Sudbina odlaska na turnir u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku biće rešavana u ovih pet mečeva, gde će „selesao“ morati da uzme što je više moguće bodova kako bi izbegao dramu.

Srbija propustila šansu da sruši posrnuli Brazil

Da se vratimo malo u prošlost i podsetimo se momenta koji će sigurno zaboleti sve u Srbiji. Sećamo se svi da su „orlovi“ u prvom kolu Mundijala u Kataru igrali baš protiv Brazila, koji je mora se reći, sa raspoloženim Nejmarom, tada bio jedan od glavnih favorita za prvo mesto.

Možda je baš taj duel bio jedan od najboljih od Brazila u poslednjim godinama i pobedom od 2:0 srušili su snove Srbije.

Ostaje žal što naši fudbaleri nisu nešto više napravili protiv posrnulog Brazila, ali to je fudbal.

Zbog čega se Brazil muči i šta je rešenje?

Nemogućnost da posle rastanka sa Titeom na klupu dovedu neko zvučno trenersko ime po mogućstvu dokazano u Evropi, spekulisalo se da će ih preuzeti Karlo Ančeloti, moglo bi da ih odvede u propast. Dorival Žunior, treći selektor u poslednje dve godine, ne može biti rešenje kao ni dvojica prethodnika Ramon Menezes i Fernando Diniz.

Nekadašnji trener Flamenga, Sao Paula, Santosa, Palmeirasa i brojnih drugih brazilskih klubova već je pogubio konce na šta sugerišu i izbori koje je pravio tokom septembarskog okupljanja.

Pozvao je Dorival Lukasa Mouru, krilnog napača Sao Paola, nekadašnju zvezdu Pari Sen Žermena koji je i u zenitu karijere jedva mogao da bude član prvog tima.

Vinisijus Žunior
Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Avelar)

U poslednjih osam godina za isti je odigrao tek 45 minuta, a poslednji gol u dresu Brazila je postigao pre više od jedne decenije.

I naravno, nije Moura samo problem, ali…

Osim trojke iz Real Madrida – Vinisijus, Rodrigo, Endrik – Brazil mora da pronađe novog lidera koji se izgubio povlačenjem iz reprezentacije velikog Tijaga Silve.

Šta dalje? Nadaju se svi u Brazilu da će Dorival otići sa mesta selektora, ali i da će neko od mladih asova postati ono što su nekada Ronaldinjo, Ronaldo, Rivaldo, Kaka i mnogi drugi bili.

Imaju u svojim redovima i „vunderkindove“ poput Estevaa i Endrika, ali oni su još uvek premladi da bi Brazilu doneli neki od prestižnih trofeja.

BONUS VIDEO Veljko Birmančević posle Srbija – Španija u Ligi nacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar