Fudbaleri Crvene zvezde od 21.00 gostuju Bode Glimtu u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona.

Dva koraka, jedina dva na koja su računali, dele srpskog srpskog prvaka od elite i od još osam utakmica sa najboljima, u novom formatu najjačeg evropskog fudbalskog takmičenja. Revanš meč je u sredu, 28. avgusta, takođe od 21 čas na stadionu „Rajko Mitić“.

Crvena zvezda se našla direktno u poslednjem kolu kvalifikacija, dok je Bodo rundu pre u dvomeču bio bolji od poljske Jagjelonije, i jasno je da crveno-beli neće imati lak zadatak.

Inače, Glimt na norveškom znači „munja“ i upravo će četa Vladana Milojevića gledati da izbegne norveške munje kako bi ostvarila cilj stadionu „Aspmira“.

ZVEZDA U NORVEŠKOJ

Gde igra Zvezda?

Omanji objekat na samom severu Norveške kapaciteta je skoro 8.500 mesta, tačnije 8.217, i prilično je neočekivano da na stadionu „Aspmira“ može da se igra za Ligu šampiona.

Bodo Glimt godinama unazad beleži odlične rezultate u evropskim takmičenjima, ali nije bio deo Lige šampiona i ovo će biti prvi međusobni susret dva kluba.

Foto: FK Crvena zvezda

Stadion koji će biti poprište na neki način istorijskog duela datira iz 1966. godina i od tada je dom fudbalera Bodea, a samim pogledom na kapacitet je jasno da je kao šest beogradskih „Marakana“.

Stadion je pretrpeo nekoliko renoviranja tokom godina, a najznačajnije su bile 2001. kada su urađene promene po standardima koje zahteva Liga šampiona. Više puta je naznačeno da je podloga veštačka trava, jer surovi, oštri vremenski uslovi ne dozvoljavaju da bude drugačije. Usred avgusta temperatura padne i do 13 stepeni, koja nas je i dočekala, smenjuju se vetar, sunce i kiša, koja pada više puta dnevno.

Sastavi za meč Bodo Glimt – Crvena zvezda

Izabranici trenera Vladana Milojevića odradili su u ponedeljak uveče poslednje pripreme za prvi duel sa Bodeom. Golman Marko Ilić sigurno će biti u startnih 11 usled odsustva već duže povređenog Omrija Glazera

Pored njega, kada je reč o odbrani, trebalo bi da se nađu Jung Vu Seul kao desni bek, štoperi Naser Điga i kapiten Uroš Spajić, te Milan Rodić na levoj strani defanzive. Na sredini terena će izvesno biti novajlija In Bom Hvang i Timi Maks Elšnik, koji je govorio dan pred duel u Norveškoj i spreman je za jedan od najvećih izazova u karijeri.

In Bom Hvang Foto: FK Crvena zvezda

Ofanzivni trio veznog reda verovatno će činiti Mirko Ivanić, Piter Olanjinka na levom krilu i trebalo je Puma Rodrigez na suprotnoj strani, dok bi u špicu mogao da se nađe oporavljeni Šerif Endiaje. Problem bi mogao da bude oko Pume, preskočio je poslednji trening i posmatrao je sa klupe saigrače kako rade.

Ako ne bude 100 odsto spreman, teško da će biti u startnih 11, pa nije isključeno da njegovo mesto zauzme još jedan novajlija, Felisio Milson, koji bi bio levo, a Olanjinka onda desno. Možda Milojević odluči i da pojača samo srce veznog reda, pa bi se onda Ivanić našao na levom boku, ili da Bruno Duarte, koji je u odličnoj formi, startuje umesto Šerifa.

Aduti Bodo Glimta

Na golu se nalazi iskusni ruski golman Haikin, dok bedem ispred njega čini domaći tandem Bjortuft – Gundersen. Desni bok drži Sjovold, a na drugoj strani se nalazi Bjorkan. Za sponu između defanzivne i ofanzivne zadužen je Berg, dok na sredini terena deluju Evijen i Fet.

Кrilni fudbaleri su Mata i Hauge, a najistureniji igrač tima je Hog. U norveški tim se vratio ubojiti danski napadač Filip Zinkernagel. Pored njega, žuti dres je zadužio i desni bek Mihal Tomič, pitanje je da li će se na njih odmah računati, a šansu sa klupe će vrebati Sorli, Saltnes, Helmarsen, Mikelsen i Sorensen.

Ko sudi?

Ivan Kružliak, 40-godišnji arbitar iz Slovačke, određen je za glavnog arbitra za gostovanje Crvenoj zvezdi u Norveškoj, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pomagaće mu Branislav Hancko i Jan Pozor, dok će četvrti sudija biti Peter Кarlović.

U VAR sobi sedeće Pol Van Bekel i Johem Кamphuis.

Ivan Kružliak Foto: Eibner-Pressefoto/Memmler / imago sportfotodienst / Profimedia

Kružilak dosad nikada nije sudio Zvezdi, ali jeste imao kontakta sa Srbijom. U avgustu 2018. godine sudio je meč kvalifikacija za Ligu Evrope između Partizana i Bešiktaša (1:1) u Beogradu, dok je mladoj reprezentaciji Srbije doneo dosta manje sreće, pošto su „orlići“ poraženi od Norveške u novembru 2016. godine sa 1:0 u plej-ofu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Prošle sezone je sudio na tri utakmice grupne faze Lige šampiona, a u karijeri, nakon prve sezone (2017/2018) je u elitnom takmičenju delio pravdu na 16 mečeva i svih 16 u grupnoj fazi.

Forma ekipa

Izabranici Vladana Milojevića su bili izuzetno efikasni u uvodnim utakmicama domaćeg šampionata. Na premijeri su savladali Jedinstvo iz Uba rezultatom 4:0, nakon remija protiv Mladosti iz Lučana (2:2) redom su padali Tekstilac (4:0), Novi Pazar (4:1) i Čukarički (1:4). U svim trijumfima do sada crveno-beli su postizali četiri pogotka, a veliki broj golova delo je novajlija.

Bodo Glimt je kvalifikacije za Ligu šampiona počeo dve runde pre crveno-belih, u prvom dvomeču je bio ubedljiv protiv letonskog RFS ukupnim rezultatom 7:1. U trećem kolu kvalifikacija norveški tim je bio bolji od Jagjelonije sa ukupno 5:1, posebno ubedljiv je bio u Poljskoj, gde je slavio sa 4:1. Šampionat Norveške je uveliko u toku, a Bode je lider na tabeli i nakon 19. kola ima 41 bod, pet više od Brana i osam od trećeplasiranog Vikinga.

Tri ključna faktora za meč u Norveškoj

Neko ko odlično poznaje oba tima je Milan Jevtović, krilni napadač koje je branio boje i norveškog i srpskog prvaka. Iz njegove priče kao tri momenta koja bi mogla da budu ključna i donesu prevagu nameću se veštačka trava na stadionu kapaciteta tek nešto manje od 8.500 mesta, domaćin na vrhuncu fizičke spreme i prekidi.

Foto: Starsport

„Jednu od prednosti, pored drugačije podloge, predstavlja i činjenica da su na vrhuncu fizičke pripreme. U Norveškoj je već prošla polovina sezone, što je takođe benefit za Bode. Problemi koji im se najčešće dešavaju u igri su prekidi. Upravo su na taj način primali najviše golova, a defanzivna linija im nije idealno funkcionisala. Zvezdina najveća šansa su definitivno ofanzivni prekidi“, istakao je Jevtović.

Dakle, veštačka podloga i fizička sprema biće aduti na strani norveškog šampiona, ali sigurno da će Zvezda naći način da ga ugrozi. Veruje u to i Jevtović, koji je na Marakanu i bio došao iz Rozenborga kod Milojevića za vreme prvog mandata novog-starog trenera.

Šta kažu Milojević i Elšnik?

„Očekujemo jednu brzu utakmicu, pričalo se i o podlozi, biće brza, videćemo da li će i kiše biti. Sam teren će davati ritam igre i protoka lopte, Bodo ima brz stil, sa kratkim pasovima, ima hitre igrače i svoj sistem, osnovno je da se što pre adaptiramo na to. Nama je svaka utakmica život i smrt, ovo je fudbal, a mi smo igramo protiv protivnika koji dobrano može da otvori šampanjac što se tiče prvenstva, u ful ritmu i najboljem momentumu, a mi dolazimo iz priprema, igrača su bili povređeni i reprezentativci su kasnije došli, i to mi je možda najveći problem. Mi možemo mnogo, samo je pitanje kako sad doći do toga. Došao nam je i Vanja Drkušić, neke stvari moramo u hodu da radimo, a čeka nas tako značajna utakmica. Mi smo klub sa mnogo emocija, strasti i ljubavi, a ta ljubav nekad odlazi u krajnost, ovo je samo fudbal i mi ćemo se boriti da naš klub bude tamo gde želimo“, rekao je Vladan Milojević, trener Crvene zvezde.

Foto: FK Crvena zvezda

„Sigurno najvažnija utakmica u dresu Crvene zvezde, tek sam stigao u tim, uvek sam želeo da igram Ligu šampiona. Imam priliku da igram veliku utakmicu, sa velikim pritiskom, i jedva čekam meč. Drugačije je igrati na veštačkoj travi, naravno, ali mi smo profesionalci, igrali smo na sličnom terenu protiv Čukaričkog i znamo kolio je teško. Moramo da se prilagodimo, isto je svima koji dođu ovde da igraju sa Bodeom. Znam dosta o rivalu, moj prijatelj iz reprezentacije Slovenije Nino Žugelj igra ovde, pratimo se, zna ko su, kakav stil neguju, ko su im najbolji igrači i sve što treba. Očekujem teškog rivala, igraju godinama u Evropi, imaju brojne internacionalce i jasnu podelu uloga, ali smo došli po pozitivan rezultat i da onda završimo posao u Beogradu“, poručio je Timi Maks Elšnik.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare