Stefan Bajčetić Foto: Conor Molloy/News Images / Zuma Press / Profimedia

Talenat kakav Srbija nije dugo imala.

Stefan Bajčetić je jedna od glavnih priča evropskog fudbala. Njegov prvi seniorski gol na zvaničnim mečevima u dresu Liverpula postao je glavna tema u fudbalskom svetu. Liverpul je pobedio Aston Vilu u 17. kolu Premijer lige sa 3:1 koja je nastavvljena nakon pauze zbog Mundijala.

Ušao je Bajčetić u drugom poluvremenu i pokazao raskošan talenat. Sjajan dribling kojim se oslobodio čuvara, pa zatim „bezobrazno“ proturanje lopte kroz noge za prvi gol ostavile su sve bez daha.

PROČITAJTE JOŠ

Ni legendarnog Jirgena Klopa taj potez nije ostavio ravnodušnim.

„On je pakleno bezobrazan i nije ga briga ni za šta. On samo igra fudbal i to radi izuzetno dobro. Imao je oca fudbalera, tako da su geni tu, ali i stav je tu, svest i inteligencija, fudbalska inteligencija. Veliko je zadovoljstvo raditi sa ovim momcima“.

Vrlo brzo je krenula lavina priča i tekstova na svim meridijanima, a ono što najviše muči javnost u Srbiji jeste njegova odluka o izboru reprezntacije za koju će da igra.

Sin bivšeg asa Srđana Bajčetića koji je ime stekao u Vojvodini i Crvenoj zvezdi je po toj liniji Srbin, ali je njegova majka Špankinja zbog koje će po svemu sudeći uzeti dres ove selekcije.

Stefan je odrastao Špana o čemu je i dan posle sjajnog gola za tamošnje medije govorio i njegov otac.

„Stefan je rođen u Španiji, tu je odrastao i ima jače veze s tom zemljom nego Srbijom. U budućnosti se nikad ne zna, ali ovu odluku nije doneo iz interesa“, rekao je Srđan za list „Marku“.

Foto: EPA-EFE/Tim Keeton

On je već igrao za selekciju Španije do 18 godina i po svemu sudeći će igrati i za mladu reprezentaciju jer se nalazi u njihovim planovima. Sve dok ne zaigra za prvi tim, Srbija ima šansu da ga ubedi da se predomisli, ali deluje da su šanse za to sve manje.

Nemački trener Jirgen Klop je već nekoliko puta ove sezone bacio u vatru 18-godišnjaka. Bajčetić je u Premijer ligi debitovao protiv Bormuta i tada je na terenu proveo 21. minut.

U Ligi šampiona je nastupio na čak tri meča (Ajaks dva puta, Napoli), dok je nedavno bio starter u derbiju protiv Mančester sitija, koji se igrao u Liga kupu Engleske.

Ovolika minutaža je bila iznenađenje i za njegovog oca Srđana koji je o tome pričao za španske medije.

Stefan Bajčetić Foto: Paul Greenwood / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ponosan sam, ali više na to koliko je napredovao nego na debi i rekord. Ne samo u fudbalskom aspektu. Odluka da ode u Liverpul je imala veze s tim da se razvije kao ličnost, osamostaljuje i uči novi jezik. Takođe, bitno je što može da upozna drugu vrstu fudbala, mnogo dinamičniju“,rekao je Srđan, pre nego što je dodao da nije mogao da očekuje da će Stefan već u ovoj sezoni igrati za prvi tim.

On je jedan od dvojice velikih talenata koje selektor Dragan Srojković Piksi želi da vidi u dresu Srbije. Pred Mundijal se mnogo više pričalo o vezisti Udinezea Lazaru Samardžiću koji je slično kao i Bajčetić skloniji da zaigra za reprezentaciju Nemačke u kojoj je rođen.

Iz sličnih razloga dres naše selekcije neće nikada obući Lijanko Vojnović, Brazilac srpskog porekla koji je zigrao za Olimpijsku selekciju Brazila zbog čega je sebi zatvorio vrata Srbije iako je imao želju za razliku od njih dvojice da zaigra za naš tim.

BONUS VIDEO Navijač skočio sa mosta tokom slavlja u Argentini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar