Lajpcig nema veliku zvezdu, od pete lige stigao je do polufinala Lige šampiona, a niko ih ne voli
Julijan Nagelsman; Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

Klub koji postoji od 2009. prešao je put od petog ranga nemačkog fudbala do Lige šampiona, na čelu sa trenerom koji je mlađi od najvećih fudbalskih zvezda kao što su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo. Umesto simpatija, Lajpcig je klub koji niko ne voli.

Iza nemačkog tima stoji moćni Red Bul, koji je pre 11 godina rešio da oformi novi klub i napravi bum. U tome je uspeo, bez ijednog velikog imena na terenu, ali nije uspeo da pridobije naklonost zagriženih ljubitelja fudbala.

Zašto? Zato što mnogi kojima je lopta u srcu smatraju da je RB Lajpcig stvoren veštački – klub bez tradicije. Do 2009. godine je igrao u petoj nemačkoj ligi pod imenom Markranstadt.

PROČITAJTE JOŠ

Onda je na scenu stupio austrijski proizvođač energetskog pića i dobro uzdrmao fudbalski svet.

Jeste Lajpcig trošio, ali ne basnoslovno kao mnogi drugi, i nema velikih zvezda, ali ima neverovatnog trenera Julijana Nagelsmana, najmlađeg u istoriji Lige šampiona koji se plasirao u polufinale.

I opet – ne valja. Ipak, teško da to nekoga u Lajpcigu pogađa, s obzirom na to da je krajem prošle decenije počeo da krči put iz Četvrte nemačke divizije (peta liga) do same završnice ovosezonske Lige šampiona.

„Bikovi“ su prvi put zaigrali 2016. u Bundesligi… I ne samo da su se našli u elitnom nemačkom društvu, već su bili vezali devet pobeda te sezone i bili u samom vrhu tabele. Bili su potpuni autsajderi i njihova priča podsećala je na Lesterovu šampionsku bajku, samo što je pehar namenjen prvaku izostao usled višegodišnje dominacije Bajerna.

I još jedna velika razlika – za „lisice“ su svi navijali da se popnu na engleski tron, za Lajpcig gotovo niko.

Pristalice Dortmunda nisu htele ni da gledaju meč sa Lajpcigom, Borusija nije dozvolila ni da se naprave „šalove prijateljstva“ (grbovi i boje klubova po pola na šalu), a navijači Dinama iz Drezdena su pred susret u Kupu zaklali bika (maskota Red Bula) i meso bacali na teren.

Ni tada, ni sada, ekipa nije imala nijedno veliko ime na terenu. Prva vedeta tima bio je Timo Verner, koji se ovog leta preselio u Čelsi po završetku Bundeslige, pa doskorašnjim saigračima ne može da pomogne u završnici Lige šamppiona.

Foto: EPA-EFE/Lluis Gene

PROČITAJTE JOŠ Preko pet golova Zvezdi do borbe za trofej koji mu nedostaje

Dodatnu čar celoj priči daje i to što je trener Nagelsman sa 33 godine mlađi od brojih fudbalera kao što su Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Luis Suarez, Đerar Pike, Manuel Nojer…

Njegov tim igra moderan, napadački, atraktivan fudbal. Julijan je hrabar, neustrašiv, fanatik posebnog gena koji je sve karte u životu bacio na najvažniju sporednu stvar na svetu.

I više nije trener budućnosti, već neko ko kreira fudbalsku sliku u realnom vremenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar