El Fardu Ben prvi je špic Crvene zvezde i golovima protiv Evrope napredovao je na večnoj listi strelaca kluba u evropskim mečevima.

Omaleni napadač sa Komorskih Ostrva sada je na 10 pogodaka na evro sceni, čime je nadmašio Dejana Savićevića i zauzeo 10. mesto, uz rame legendama kao što su Miloš Šestić i Boško Đurovski.

Dakle, Ben je het-trikom protiv Evrope na startu kvalifikacija za Ligu šampiona ispisao novu stranicu istorije kluba sa Marakane.

PROČITAJTE JOŠ

Da prošle sezone nije bio otpisan za internacionalnu scenu i, na neki način, primoravan na transfer, jasno je da bi simpatični strelac uveliko popravio učinak.

Ovako, Ben će tu priliku imati za manje od nedelju dana (25. ili 26. avgust), kada će crveno-beli igrati sa Dinamom Tbilisijem ili Tiranom u 2. kolu kvalifikacija za elitno takmičenje.

U nedostataku klasičnih špiceva, Dejan Stanković ga je sa krila prekomandovao na mesto najisturenijeg napadača, napravio trio Spiridonović-Ben-Katai, i to mu se vraća na najbolji mogući način. Ben trese mreže i u prvenstvu, i na startu evropskog puta, samo je pitanje da ne bude kratkog daha.

Jer, Tomane nije pokazao kvalitet da predvodi Zvezdin napad, Ričmond Boaći je daleko od golgeterske forme, kao i Milan Pavkov, a poslednja dvojica bi verovatno mogla i da promene sredinu.

Zato je Ben neko ko traje, samo da je na terenu, tu je najsrećniji i najproduktivniji. Otkako je došao na „Marakanu“ iz Olimpijakosa u januaru 2018, oko pola godine mu je trebalo da prođe period prilagođavanja, da bi onda pokazao suvi kvalitet.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kvalitet za evropske domete i status jednog od najboljih stranih fudbalera u istoriji Crvene zvezde. Jer, Ben pravi razliku, a to se posebno traži od igrača van Srbije – zato se i dovode.

Jasno je da Ben nije klasičan špic, što mu ne smeta da kao „lažna“ devetka izluđuje protivničke odbrane, trese mreže i donosi radost zvezdašima.

Prethodno je dvostruki strelac bio u superligaškom duelu sa Spartakom, a uz tri pogotka protiv Evrope došao je do ukupno 52 gola na 92 utakmice. Fenomenalan prosek, nešto više od gola na svakoj drugoj utakmici.

U kvalifikacijama za sezonu 2018/2019. tresao je mreže Spartaks Jurmale, Suduve i Spartaka iz Trnave, da bi u epskom meču sa dva gola Salcburgu odveo Zvezdu do istorijskog plasmana u Ligu šampiona.

Igranje u grupnoj fazi začinio je pogotkom na gostovanju Napoliju, čime je još jednom potvrdio klasu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Leta prošle godine takođe je imao zapažene partije… Asistencija protiv Suduve, pogodak protiv Helsinkija, pa povreda i priče o gotovom tranasferu.

Bio je spreman za selidbu u Emirate, pre tačno godinu dana. Al Vahda iz Abu Dabija trebalo je da plati oko dva miliona evra, čekao ga je trogodišnji ugovor, ali je posao propao iz nepoznatih razloga.

Ostao je u Crvenoj zvezdi, nije bio licenciran za Ligu šampiona i propustio je okršaje sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom. I pokazao kakav je profesionalac.

Nije bilo ljutnje, iako mu je mesto bilo na terenu protiv evropskih velikana. Strpljivo je koristio svaku šansu po srpskim terenima i bio najproduktivniji ofanzivac Zvezde na putu ka trećoj uzastopnoj tituli.

Sada Ben vodi Zvezdu ka trećem uzastopnom učešću u Ligi šampiona, bilo kao špic, bilo kao krilo – mesto u startnih 11 moralo bi da bude rezervisano za njega.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare