Foto: EPA/Alex Grimm / POOL Foto: EPA/EXPA/DOMINIK ANGERER

Klubovi sa Balkana nisu blistali u ovogodišnjim evrotakmičenjima. Zapravo, samo su Crvena zvezda i Dinamo iz Zagreba napravili značajniji uspeh.

Od svih klubova sa Balkana jedino su crveno-beli i „modri“ izborili proleće i to u Ligi Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

U Ligi šampiona nije igrao nijedan klub sa Balkana, dok je u najmasovnijem evropskom takmičenju učestvovalo samo četiri ekipe sa ovog prostora. Daleko je Balkan od najboljih evropskih liga, a nije se dobro pokazao ni u poređenju sa nekim pojedinačnim državama.

Primera radi, svi predstavnici Engleske su završili kao prvoplasirani u svojim grupama (Čelsi, Siti i Liverpul u Ligi šampiona, te Arsenal, Totenhem i Lester u Ligi Evrope) izuzev Mančester junajteda koji je završio kao treći.

Svakako Englezi su daleko, daleko bogatiji od klubova sa ovih prostora, ali to samo pokazuje da se za sve u najvećim evrotakmičenjima pitaju gotovo isključivo klubovi iz liga petice. Balkanci su i dalje druga liga, a ove sezone su kožu nekada jakog jugoslovenskog fudbala spasli samo šampioni Srbije i Hrvatske.

SUNOVRAT U LIGI ŠAMPIONA

Omonija se plasirala u plej-of za Ligu šampiona pobedom nad Crvenom zvezdom posle penal drame (4:2 posle penala), u kojoj je golman Kiprana Fabijano zaustavio udarce tragičara Dijega Falčinelija i Miloša Degeneka. Kapiten Milan Borjan je toliko puta bio heroj, sada je kod sva četiri penala bio nemoćan, pa je Zvezda morala da nastavi u Ligi Evrope.

Opšti je utisak da je srpski prvak bio bolji rival, ali se isto tako i ispromašivao. Ben, Ivanić, Kanga – udarci su ili bili izblokirani, ili su odlazili preko i pored gola. Posle nesporazuma Borjana i Gobeljića povela je Omonija posle kornera, ali je pred kraj poluvremena Mirko Ivanić glavom izjednačio na 1:1.

U nastavku je Zvezda opsedala gol Omonije, tražila preokret i nije ga našla. Otišlo se u dodatnih pola sata, tokom kojih su i jedni i drugi bili toliko umorni, da su jedva čekali samo da prođu i da se pristupi izvođenju jedanaesteraca. Za Zvezdu su precizni sa bele tačke bili Gavrić i Ben, ne i Falčineli i Degenek, koji su tako podelili ulogu tragičara.

Zvezda se preselila u plej-of za Ligu Evrope, a tamo protiv jermenskog Ararata slavila sa 2:1 golovima Aleksandra Kataija i Dijega Falčinelija. Ovo je bilo četvrto uzastopno takmičenje crveno-belih u Evropi, dva puta su igrali grupnu fazu Lige šampiona i u dva navrata izborili nokaut fazu Lige Evrope.

Dinamo je gostovao Ferencvarošu u Budimpešti, a hrvatski šampion je poražen sa 2:1. Ngueno je pogodio već u drugom minutu, Dinamo srećno izjednačio autogolom Uzunija, ali je isti igrač u 65. minutu matirao Livakovića, koji je po algoritmu UEFA nakon završene grupne faze treći golman Lige Evrope.

Podsetimo, Sarajevo, prvak Bosne i Hercegovine, takmičenje je završilo u drugom kolu porazom od Dinama iz Bresta sa 2:1.

Tiranu je Zvezda izbacila u drugom kolu kvalifikacija sa 1:0 u prestonici Albanije. Celje, prvak Slovenije, takmičenje završava nakon duela sa Moldeom u drugom kolu 1:2.

Lokomotiva iz Zagreba je ispala u drugom kolu od Rapida iz Beča nakon poraza od 1:0. Budućnost iz Podgorice je misiju završila u prvom kolu porazom od Ludogoreca sa 3:1.

Sileks, drugoplasirani tim Severne Makedonije, poražen je sa 4:0 od Karabaga u prvoj rundi. Podsetimo, FS Severne Makedonije zbog nagomilanih dugova nije dozvolio Vardaru da učestvuje u Evropi.

Kada se na to dodaju porazi Kluža i Ludogoreca deluje da je Jugoistočna Evropa ozbiljno podbacila.

SRPSKI KLUBOVI U KVALIFIKACIJAMA ZA LIGU EVROPE

Šarlroa je sa 2:1 izbacio Partizan iz takmičenja u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Šarlroa je za 120 minuta na svom terenu imao samo dva šuta u okvir, i oba su završila iza leđa kapitena Vladimira Stojkovića, što govori i o igri domaćeg tima i o kvalitetu utakmice. Partizan je proigrao tek u drugom poluvremenu ulaskom Sejdube Sume, dovoljno samo za produžetke, nedovoljno i za potpuni preokret.

Crno-beli nisu ništa igrali u prvom delu… Od 10. minuta su jurili rezultat, uspeli da ga stignu, ne i da urade nešto više i izbore se za plej-of. Potpuna konfuzija u odbrani skupo je plaćena! Posle kornera sa desne strane, Stojković je odbranio jedan šut, ali se lopta odbila do kapitena Desoleja koji je pogodio donji levi ugao za 1:0.

Izjednačio je Suma odličnim udarcem pod prečku u 53. minutu na asistenciju Asana i došao do produžetaka. Kao da su crno-beli čekali penale, ali je nada za ruletom nestala u 108. minutu. Tek drugi šut u okvir gola gostiju i drugi pogodak – i to kakav.

Rezej je iz slobodnjaka maestralno prebacio živi zid iskosa sa leve strane i od stative poslao loptu iza leđa Stojkovića za konačnih 2:1 i kraj Partizanovih evropskih snova.

Vojvodina je poražena sa 2:1 na gostovanju Standardu u trećem kolu kvalifikacija, u još jednom duelu srpskog i belgijskog predstavnika. Standard je bio bolja ekipa, a nadmoć je kapitalizovao golom sa penala Avenatija u 47. minutu. Tada je Nenad Lalatović bacio sve karte u napad i Voša je proigrala.

U 75. minutu je Bojić doneo izjednačenje nakon brze kontre, a nakon 1:1 ušlo se u nove produžetke. Upravo su produžeci obeležili kvalfikacije naših timova za Evropu jer je svaki predstavnik morao da igra dodatnih 30 minuta!

Na početku drugog prodžetka je Amalah pogodio za 2:1 i raspršio nade Novosađana da mogu do podviga.

Meč TSC i Steaue u Senti završen je 6:6 (4:5 penali), nakon dva produžetaka, dva isključenja i penala!

Steua je prošla nakon što je samo Banjac promašio udarac sa bele tačke.

Sve je počelo sa dva brza gola TSC-a preko Milićevića i Duronjića. Odgovorio je Koman i smanjio na 1:2, a onda je Ponjević dobio crveni karton.
Ipak, ovo je bio samo početak. Man postiže gol, a u sledećem napadu TSC vraća prednost na 3:2. Onda se menja situacija na terenu, pa Man postiže pogodak za 3:3. Umalo je svima stalo srce kada su videli nestvaran, fliper autogol Balaža u 93. minutu meča! Onda, Tomanović postiže pogodak u sledećem napadu, gol vredan produžetaka!

Mnogi su mislili da je kraj kada je Silađi dobio crveni karton u 103. minutu, a Man postigao pogodak za 5:4 u 105. minutu! Ali, ne. Nisu tako mislili i fudbaleri iz Srbije koji su preko Tumbasevića poravnali rezultat.

Gorak ukus istorijskog susreta na kraju ostavio je Petre pogotkom u 108. minutu, a TSC sa devet igrača nije imao snagu da izjednači. Delovalo je tako, a onda je Tomanović postigao pogodak nakon centaršuta Banjca! Kapiten je skočio koliko je mogao, postigao pogodak, pa pao na travu. Plakao je, uhvatili su ga grčevi, a onda uz krajnje napore postigao gol za 6:6!

GRUPNA FAZA LIGE EVROPE

U nokaut fazu su prošli samo Dinamo i Zvezda. Hrvatski šampion se plasirao dalje kao prvoplasiran bez poraza sa 14 bodova uz gol razliku 9:1. Jedini gol su primili u poslednjem kolu i tako prekinuli sjajan niz. Dinamo se sada nalazi u grupi povlašćenih ekipa na žrebu, pa bi mogao na žrebu u ponedeljak da dobije šampiona naše zemlje.

Crveno-beli su igrom u grupnoj fazi ove sezone srušili mnoge rekorde. Osvojili su rekordnih 11 bodova, postigli 9, a primili tek četiri gola. Vezali tri pobede, tri meča bez primljenog gola. Značajno popravili koeficijent na UEFA listi, trenutno se nalaze na 17. mestu večne liste, a 19. su po osvojenim bodovima ove sezone…

Izabranici Dejan Stankovića su sasvim zasluženo izborili plasman u sledeću rundu i sada čekaju rivale na žrebu.

Od klubova sa Balkana je u Ligi Evrope igrala još Rijeka koja je osvojila tek četiri boda u grupi sa Napolijem, Real Sosijedadom i AZ Alkmarom i takmičenje završila kao poslednja ekipa u grupi.

Treba pomenuti i učešće CSKA iz Sofije koja je sa pet bodova bila četvrta u grupi sa Romom, Jang Bojsima i Klužom. Za utehu navijačima je neočekivani trijumf u poslednjem kolu nad Romom sa 3:1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

https://youtu.be/Rz6muvWGPp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar