Fudbaleri Crvene zvezde postavili su brojne rekorde u Ligi Evrope, u svom istorijskom nastupu koji je doneo novo proleće.

Zvezda čeka žreb i ponedeljak, kada će dobiti rivala. Do tada, crveno-beli uživaće u rezultatima koje je ostvarila, u skoro besprekornom nastupu u grupnoj fazi.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli su dobar meč odigrali čak i u porazu od Hofenhajma, pokazali su da mogu da pariraju bundesligašu, a taj meč bio je velika škola za sve što je usledilo – tri pobede u nizu i dva remija za istorijski plasman u šesnaestinu finala.

Postavljeni su brojni rekordi, čime je Stanković potvrdio da nadograđuje zaostavštinu Vladana Milojevića.

BROJ BODOVA

Zvezda je došla do dvocifrenog broja bodova i sa ukupno 11 će otići dalje. To je najveći bodovni saldo kluba sa Marakane, koji je prošli put dalje otišao sa devet bodova.

Podsećanja radi, pre četiri sezone, Zvezda je bila iza Arsenala (13), zahvaljujući pobedama nad Kelnom i remijima sa Tobdžijama i BATE Borisovim.

Ovaj put, Stanković je podigao lestvicu nešto više, kolo pre kraja je obezbedio dalji plasman uz dvocifren broj bodova.

BORJANOVA ISTORIJA

Momak rođen u Kninu upisao je 50. evropski meč za diva s „Marakane“ i stao je rame uz rame s legendarnim Vladimirom Petrovićem Pižonom.

„Neverovatna je čast biti ‘rame uz rame’ sa takvom legendom kao što je Vladimir Petrović. Želim da se zahvalim rukovodstvu, stručnom štabu i navijačima na svemu. Ne mogu da opišem koliko se počastvovano osećam“, rekao je Borjan posle meča.

Ovaj uspeh dobija na značaju jer su se igrale kvalifikacije bez revanša, pa je tu Borjan „zakinut“ za mečeve sa Evropom, Tiranom, Omonjom i Araratom.

Ipak, sada ima sigurno priliku da odigra još barem dve evropske utakmice i učvrsti rekord koji će se teško stizati u budućnosti.

Foto: Starsport

TRI POBEDE U NIZU

Zvezda je poslednji put vezala tri pobede 1992. godine u premijernom ciklusu grupne faze Lige šampiona. Tada crveno-beli nisu uspeli samo da osvoje prvo mesto u grupi i dođu do novog finala Lige šampiona, Sampdorija je otišla na završni meč i izgubila od Barselone.

Nakon toga, usledile su sankcije i kriza, Zvezda se nije dugo vraćala na najjaču scenu ili uspevala da veže nekoliko dobrih nastupa.

To je promenjeno dolaskom Vladana Milojevića, crveno-beli su se ustalili na internacionalnoj sceni, a Stankoviću je uspelo da to nadogradi poslednjim rezultatima.

Dva puta je nadigrao Gent uz trijumf nad Liberecom, što je bio istorijski niz vredan rekorda.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

KLUB U TOP 20

Što se tiče sezone 2020/2021, Zvezda je na 19. mestu po bodovima koje su klubovi donosili nacionalnom koeficijentu.

Zvezda je donela 13.5 bodova, ukupno ih imamo 20 uz učešća Partizana, TSC-a i Vojvodine.

Crveno-beli su usput i učvrstili poziciju nosioca u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, samo im poslednji rezultati Rendžersa i Jang Bojsa ne idu na ruku što se tiče mesta nosioca u plej-ofu.

U svakom slučaju, Zvezda je napravila dobru podlogu da naredne godine opet dođe do završnice kvalifikacija za Ligu šampiona, što donosi i Ligu Evrope u slučaju eliminacije.

GOL RAZLIKA I NIZ OD TRI MEČA BEZ PRIMLJENOG POGOTKA

Zvezda je dalje otišla sa 9:4, što je učinak koji je nadmašio rezultate protiv BATE, Arsenala i Kelna.

Tim Dejana Stankovića je posebno ovome doprineo rapsodijom protiv Libereca u Beogradu, kada je bilo 5:1, a napravljen je i niz od tri meča sa netaknutom mrežom.

Posle Genta sa 2:0, Milan Borjan je seriju nastavio protiv Hofenhajma i Libereca – važno je napomenuti da su dva meča bila gostovanja!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar