Novak Đoković opet igra u Šangaju ATP
Foto: REN LONG / Sipa Press / Profimedia

Novak Đoković je posle obaveza u Dejvis kupu, gde je sa Srbijom srušio Grčku (3:1) i obezbedio opstanak u Svetskoj grupi, po prvi put viđen na treninzima.

Novak Đoković je posle obaveza u Dejvis kupu, gde je sa Srbijom srušio Grčku (3:1) i obezbedio opstanak u Svetskoj grupi, po prvi put viđen na treninzima.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser se užurbano priprema za poslednji turnir u sezoni za koji je potvrdio učešće – masters u Šangaju od 2. do 13. oktobra. Novak nije potvrdio (niti negirao) da će igrati na mastersu u Parizu kasnije, a povodom Završnog mastersa u Torinu je rekao da mu to nije cilj i da neće uopšte biti razočaran ukoliko se tamo ne nađe.

„Nije mi cilj uopšte, ne jurim niti renking niti Završni masters. Što se mene tiče sa tim turnirima sam svoju karijeru završio. Da li ću ih igrati ove godine ne znam, prioriteti su grend slemovi i igranje za reprezentaciju“, poručio je jasno srpski as.

Đoković je trenutno četvrtoplasirani teniser planete (do kraja godine brani još 2.300 bodova od 5.560), a na mastersu u Šangaju mu je neophodan dobar rezultat kako bi izborio mesto na Završnom mastersu u Torinu.

Trenutno je deveti u ATP trci sa 45 bodova manje od Aleksa de Minora i praktično bi ukoliko dođe do runde više u odnosu na Australijanca mogao da računa na mesto. Naravno, ostaje pitanje i da li će kasnije nastupati u Parizu. Osvajanjem titule, što je istovremeno podjednako očekivano i iznenađujuće, sebi bi gotovo sigurno obezbedio mesto u Torinu.

Vraća se u Šangaj posle pet godina, a tamo je najuspešniji igrač svih vremena sa četiri titule. Trofeje je podigao 2012, 2013, 2015. i 2018. godine. Gotovo je po svim parametrima rekorder kada je u pitanju kineski masters, a tradicionalno igra fenomenalno u ovoj državi. Primera radi, u Pekingu je osvojio šest titula i ima skor od 29-0.

I u Šangaju je rekorder po broju titula, ali i po broju odigranih mečeva (39). Pobedio je na 34 susreta, uspeo je da veže 13 pobeda zaredom, ima procent pobeda od 88,9 odsto. Ukoliko ove godine osvoji titulu, postaće i najstariji šampion ovog turnira ikada.

Ali, mnogi se pitaju zašto toliko dobro igra u Kini? Kratak odgovor je – zato što ga Kinezi obožavaju. Ponekad manija za njim podseća na periode kada se Dejvid Bekam pojavljivao u Kini, jer navijači u Aziji znaju da dočekaju na impresivan način igrače koje ne viđaju često na tom kontinentu.

Đokoviću bi ovo mogao da bude i poslednji turnir u godini, a upravo zbog toga će sve biti pod posebnom lupom. Uostalom, dok se postavlja pitanje da li će Novak dovesti nekog glavnog trenera, istovremeno njegovi bivši saradnici su već našli novi angažman.

Novak Đoković, Marko Paniki, Ulises Badio
Foto: VEEREN / Bestimage / Profimedia

Marko Paniki, kondicioni trener, i Ulises Badio, fizioterapeut, postali su deo stručnog štaba Janika Sinera nakon što je prethodni dvojac otpušten zbog afere sa dopingom, jer je na njih svaljena potpuna krivica. Siner je baš po dolasku u Kinu govorio o dvojici novih saradnika, a ostaje pitanje i kakav će biti njihov pozdrav sa Đokovićem prilikom susreta.

“Oni se uklapaju veoma dobro. Pre svega, veoma je važno to što su već radili zajedno prethodnih godina, tako da se dobro poznaju. Sada ih i ja polako upoznajem, jasno je da je potrebno malo vremena, ali veoma sam uzbuđen zbog te saradnje. Izuzetno su profesionalni i smatram da od njih mogu da naučim mnogo, uzevši u obzir da sam mlad teniser. Tako stičem još više iskustva. Odlično su se uklopili“, rekao je Siner.

Zbog svega ovoga će nastup u Šangaju biti pod posebnom lupom i biće možda i povod da se sumira druga sezona Đokovića bez grend slem trofeja još od 2011. godine.

BONUS VIDEO Novak Đoković o igranju za Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar