Foto: Nick Potts / PA Images / Profimedia

Malo ko je, osim legendarnog Radomira Antića, 2002. godine mogao da pomisli da će Andres Inijesta postati jedan od najboljih fudbalera svih vremena. To se na kraju i desilo, a svet je do oktobra 2024. imao priliku da uživa u njegovom fudbalu.

Foto: Europa Press / Zuma Press / Profimedia

“Andres i ja na sličan način koristimo telo da bismo zaobišli rivale. Ali on ima nešto što me zadivljuje. Uvek postoji trenutak kada pomislite da ćete ga uhvatiti, da ćete mu oduzeti loptu, ali se to ne dešava“, poklonio se Lionel Mesi čuvenom Špancu koji je sa 40 godina okačio kopačke o klin.

Jedan od najboljih vezista svih vremena debitovao je za Barselonu još 2002. godine, međutim odmah je „skrajnut“ bez razloga, a čim je Radomir Antić stigao – „gurnuo ga je u vatru“.

PROČITAJTE JOŠ

Od igrača koji nije video teren kod Luja van Gala, postajao je sve važniji deo slagalice kod Radomira Antića, i verovatno bi godinu dana kasnije i bio glavni igrač tima – samo da je Antić ostao na klupi. Srećom, taj trend je ispratio i Frank Rajkard i dobio još jednog mađioničara.

Inijesta nikada nije zaboravio šta je Antić, koji ga je primetio još 1996. godine u Albaseteu i svima pričao da će „mali biti strašan“, učinio za njega i oslobodio ga straha…

Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA
Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Andres je zahvaljujući Antiću počeo da „krči“ put ka mestu legende na „Nou Kampu“, iako 2003. godine to nije delovalo tako.

Nepune 22 godine otkako je upoznao seniorski fudbal, Inijesta je odlučio da ga napusti…

„Nisam verovao da će ovaj dan doći. Nisam mogao da ga zamislim. Sve ove suze koje su tekle danima su suze emocije, ponosa. One nisu odraz tuge. To su suze momka iz Fuentalbile, suze momka koji je sanjao da postane fudbaler i koji je uspeo zahvaljujući velikom radu, žrtvi, neodustajanju, poštovanju esencijalnih životnih vrednosti. Ponosan sam na ovo putovanje, sa svim ljudima koji su me pratili“, rekao je Inijesta.

Foto: EPA-EFE/JAVIER ETXEZARRETA

I zaista je delovalo u jednom momentu da Inijesta nikada neće prestati da igra fudbal. Jer, šta je fudbal bez – Andresa Inijeste.

Za 16 godina Inijesta je odigrao 674 utakmice za Barselonu u kojima je zabeležio 57 golova i 135 asistencija.

U dresu Katalonaca devet puta je osvojio prvenstvo Španije, uz četiri Lige šampiona. Za reprezentaciju je odigrao 131 meč i postigao 14 golova, a bio je strelac pobedonosnog gola u finalu Svetskog prvenstva 2010. godine protiv Holandije. Uz to je dva puta bio prvak Evrope sa Španijom 2008. i 2012. godine.

Inijesta je 2018. prešao u japanski Kobe za koji je nastupao do prošle godine, poslednju sezonu proveo je u Emirejtsu.

Ćavi, Mesi i Inijesta, kakav je to trio bio; Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Dolaskom Pepa Gvardiole Inijesta 2008. postaje glavna spona u veznom redu Barse i uz Ćavija Ernandeza i Serhija Buskeca čini možda i najbolji trojac u veznom redu nekog kluba.

Koliko je Inijesta bio cenjen u Španiji pokazuje i saopštenje Real Madrida, najvećeg rivala, protiv koga je čuveni vezista vodio mnogo borbi.

“Pošto je Andres Inijesta objavio svoju odluku da se povuče iz fudbala kao profesionalni fudbaler, Real Madrid, njegov predsednik i upravni odbor, žele da izraze svoje poštovanje, divljenje i naklonost prema jednoj od najvećih legendi španskog i svetskog fudbala. Pored brojnih trofeja koje je osvojio tokom karijere, Andres Inijesta je obogatio ovaj sport igrom i vrednostima koje zastupa. Njegov kultni gol u finalu Svetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi ostaće zauvek u sećanju svakog španskog navijača. Real Madrid želi njemu i njegovoj porodici mnogo sreće u ovom novom poglavlju njegovog života.“

Foto: EPA/ETTORE FERRARI

Iako svi momentalno povezuju Inijestu sa Albaseteom, Andres je rođen u seocetu Fuentalbila koje je brojalo manje od 2.000 stanovnika.

„Putavanje mog života je Fuentealbila – Barselona. Srećan sam što sam imamo četvoro ljudi koji su otišli sa mnom na taj put. Moji roditelji, moj deda i ja. La Masija me je zauvek promenila. To je najbolje mesto gde sam mogao da udahnem vrednosti neophodne za život. Zahvalan sam svim ljudima, nastavnicima, saigračima… To je poglavlje koje je nesumnjivo obeležilo naše živote. Dolazak u Barselonu bio je san, a ja sam bio fokusiran da ga ostvarim.“

BONUS VIDEO Gol Mitrovića za 2:1 protiv Ahlija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare