Alekandar Mitrović
Alekandar Mitrović Foto: Simon Dael / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mitrović u najboljoj formi dočekuje Premijer ligu, vreme je za rapsodiju!

Napadač Fulama Aleksandar Mitrović najzaslužniji je za povratak svog tima u Premijer ligu, pošto je prošle sezone u Čempionšipu postigao čak 43 gola.

PROČITAJTE JOŠ:

Mitrović je zbog toga bio tema teksta na „BBC-u“, a autor Lukaš Vrablik je kao glavno pitanje postavio to da li srpski napadač može da ponovi golgeterski učinak iz prošle sezone i konačno zasija i u Premijer ligi.

U tekstu su opisani razni delovi Mitrovićeve karijere, a ne treba zaboraviti da je jedan od ključnih momenata bio i promašen penal za Srbiju protiv Škotske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Tada je Mitrović bio tragičar, Srbija nije otišla na EP, ali je nakon usledila serija njegovih golova i za reprezentaciju i za klub.

Poslednjih 12 meseci za njega bilo je sve ono što jedan napadač može da zamisli, a osim toga što je Fulam odveo u Premijer ligu bio je i heroj Srbije protiv Portugala u ključnoj utakmici za plasman na Mundijal u Kataru.

Mitrović već ima iskustva u Premijer ligi, pošto ju je dvaput igrao sa Fulamom i jednom sa Njukaslom. Međutim, svaki put te epizode su se završavale neslavno, odnosno ispadanjem.

U sezoni 2015/16. postigao je devet golova na 34 utakmice, u najboljoj sezoni imao je 11 golova, dok je prošle sezone upisao tek tri, pošto je bio starter tek 13 puta.

PROČITAJTE JOŠ:

U najboljoj sezoni postigao je samo gol manje od Romelua Lukakua, Roberta Firmina i Hjong min Sona, a po jedan više od Markusa Rašforda i Vilfreda Zahe. Time je pokazao da može da se nosi sa najboljim defanzivcima na svetu, a sudeći prema formi iz prošle sezone, sada je mnogo bolji i zreliji napadač.

Razlog loše sezone 2020/21. je i taj što je tadašnji trener Skot Parker forsirao igru koja ne odgovara Mitroviću. O tome je pričao i legendarni golgeter Fulama Gordon Dejvis.

„Iako to nije uradio za nas u Premijer ligi, on ne preuzima nikakvu krivicu za loše sezone tamo Igrači oko njega, taktika i timska igra nisu bili dovoljno dobri da vidimo najbolje od Mitrovića. Ali sada sa Marko Silvom (trener prim. aut), imamo više napadačkih igrača sa većim kvalitetom. Tako da se nadam mnogo boljem Fulamu ove sezone. Onda, siguran sam da ćemo videti i znatno boljeg Mitrovića na nivou Premijer lige“, rekao je Dejvis za BBC.

Dejvis je istakao i da Mitrović nikada nije bio u timu koji je bio u gornjem delu tabele, te da su njegovi timovi često prisiljeni da igraju defanzivni fudbal, te zbog toga Srbin ne dobija dovoljno korisnih lopti u napadu. Ističe i da je Parker forsirao defanzivnu igru, te da je Mitrović uvek bio dobro čuvan od strane dva ili tri protivnička igrača.

Aleksandar Mitrović Foto:Bagu Blanco / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Pod Parkerom se moglo videti da ne uživa. Pod Silvom se vidi razlika po osmehu na njegovom licu“, dodao je Dejvis.

U tekstu BBC-a se takođe pominje da je Mitrović jedan od onih napadača koji moraju biti „target man“, a da je po igri sličan Hariju Kejnu iz Totenhema.

„Sada ima samopouzdanja, igleda bolje, smršao je i svestraniji je sportista. On stavlja defanzivce pod pritisak i sviđa mi se njegov stav – ako postigne 43 gola želi i 44“.

U tekstu se takođe navodi da je bivši trener Partizana Vuk Rašović bio jedan od prvih koji su primetili Mitrovićev potencijal. On je odlučio da Mitroviću pruži šansu i da ga sa 16 godina oproba u profesionalnom fudbalu.

„Čim sam prvi put razgovarao sa njim, nisam mogao a da ne primetim njegovu neverovatnu energiju. Bio je nedovršen proizvod, ali njegovo telo je bilo savršeno, upravo ono što moderni fudbal zahteva. Čak i sa 17 godina bio je u stanju da drži loptu. Njegov potencijal je bio očigledan, a ubrzo je postao potpuno dominantan u šesnaestercu“, prisetio se Rašović.

Slovenija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Srpski golgeter je u ranijoj fazi karijere bio poznat po nestašlucima, a privlačio je pažnju i „ludim“ frizurama. Međutim, uvek je bio spreman da uči i napreduje.

„Bio je kao sunđer, nikad ništa ne bi zaboravio. Tako brzo bi naučio i spremno prihvatio svaki savet. Bilo je neverovatno. Fascinantno je videti njegovu energiju i želju i kombinaciji sa talentom i znanjem“, dodao je Rašović.

Nakon karijere u Partizanu otišao je u Anderleht, gde su ga takođe dobro upamtili kao vrsnog strelca. Toga se prisetio njegov bivši saigrač Olivije Dešaht.

„On je tih momak. Voli da se šali i jako je duhovit, ali nije najglasniji. Sluša trenera i radi svoje zadatke. Sećam se da je menjao frizuru svakog meseca. Samo pretražite neke slike, imao je različite stilove. I kada je postizao golove, voleo je da pravi posebne proslave. Voleo je da provocira na taj način, ali je igrao dobro i pogađao, tako da je mogao to da priušti i svi su to prihvatili“, istakao je Dešaht.

Foto:John Walton / PA Images / Profimedia

Poznato je i da je Mitrović rekorder nacionalnog tima kada se u pitanju golovi, kojih je sakupio 46. Pre izazova u Kataru sa Srbijom, predstoji mu 16. kola sa Fulamom u Premijer ligi, a Dejvis je dao procenu koliko golova očekuje od njega.

„Ako završi između 12 i 15 golova ti će biti dobra sezona za njega“, zaključio je Dejvis.

U prvom kolu nove sezone, Mitrović sa Fulamom na svom terenu igra protiv Liverpula u subotu od 13.30 sati, ali će potom imati i utakmice sa Vulverhemptonom i Brentfordom.

Fulam se u letnjem prelaznom roku znatno pojačao, pet novih imena stiglo je na „Krejven Kotidž“, te navijači sa pravom veruju da će klub izboriti opstanak.

BONUS VIDEO Aleksandar Mitrović pisao istoriju, 42. i 43. gol u sezoni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram