Foto:Stephen Flynn/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dve sezone, dve različite strane Aleksandra Mitrovića.

Napadač Fulama postigao je dva gola u pobedi protiv Lutona 7:0 kojima se upisao u istoriju engleskog fudbala i stigao do titule Čempionšipa.

PROČITAJTE JOŠ

Dve potpuno različite sezone pokazale su dva lica Aleksandra Mitrovića, najboljeg igrača Čempionšipa i strelca 43 gola u jednoj sezoni.

Ne tako davno je sve bilo drugačije… Utakmica protiv Škotske u plej-ofu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo završila se porazom reprezentacije Srbije nakon izvođenja penala rezultatom 5:4 (1:1).

Tragičar je postao upravo Mitrović, promašio je odlučujući penal za prolaz Škotske na Evropsko prvenstvo.

Taj promašen penal gotovo da je odredio tok četvrte sezone srpskog napadača u Premijer ligi. Na 27 utakmica u sezoni 2020/2021, Mitrović je bio strelac samo tri puta i uprkos reputaciji u timu Skot Parker, bivši trener Fulama, uvrstio je Mitrovića u prvu postavu samo 13 puta.

Sve ovo je uticalo da ima jednu od najslabijih godina u dresu „kolibara“. Fulam je ispao iz Premijer lige i delovalo je da će ovaj period ostaviti trag na srpskog napadača, da je skrajnut i zaboravljen, ali onda se desio „bum“.

Foto:Will Cooper/JMP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fulam je napravio drastične promene u timu, Andre Silva je postao novi trener, doveden je Hari Vilson (najbolji asistent Čempionšipa) i Mitrović je ovu sezonu startovao fantastično.

Prvi gol, kao i prvu asistenciju je upisao u drugom kolu protiv Hadersfilda u pobedi od 5:1. Nastavio je sa dobrim partijama i do odlučujuće utakmice sa Portugalom za plasman na Svetsko prvenstvo postigao je čak 19 golova.

Ovog puta, samo godinu dana kasnije umesto tragičara, najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima postao je heroj. Postigao je gol u 90. minutu kojim je odveo Srbiju na Svetsko prventsvo u Kataru i doneo joj prvu pobedu nad Portugalom.

„Ne znam odakle da počnem, ‘oće čuka da mi stane… Velika pobeda, mislim da smo ostvarili plasman sa jednom velikom tačkom, došli smo da igramo fudbal, bili smo bolji i nadigrali Portugal, zasluženo smo slavili“, izjavio je Mitrović tada posle utakmice.

Napadač Fulama je bio svestan da je posle Škotske sve moralo da mu se vrati kad-tad.

„Jeste, vratilo se sve, i za Škotsku, sa kamatom! Kad si pošten i kad radiš vredno, kad se trudiš i iskren si, uvek se sve vrati, samo je pitanje vremena. Selektor je verovao u nas i to se videlo, igrali smo sa samopouzdanjem. Ne znam šta bih rekao, svi smo presrećni, ali najviše za našu naciju, znamo koliko svi slave. Ne znam šta bih rekao da opišem to, ne mogu da nađem reč da opišem radost, sreću i ponos. I plakao bih i smejao bih se, neverovatan osećaj!“

Mitrović se tu nije zaustavio. Zajedno sa Fulamom je uspeo da obezbedi povratak u Premijer ligu, ali i da obori rekord golova u Čempionšipu.

Oborio je rekord Gaja Vitingema, legende Čempionšipa, koji je u dresu Portsmuta u sezoni 1992/1993. stao na 42 pogotka. Stigao je do 43. gola u pobedi protiv Lutona 7:0 i tako se upisao u istoriju engleskog fudbala.

BONUS VIDEO Golovi Aleksandra Mitrovića za istoriju engleskog fudbala

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar