Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Za ponos svih navijača tima sa Marakane.

Fudbaleri Crvene zvezde su odigrali jednu od najuspešniijh sezona u novijoj istoriji. U domaćim okvirima osvojili su titulu sa 100 osvojenih bodova, u Kupu Srbije trijumfovali su na poprilično dominantan način, na četiri utakmice protiv Partizana dva puta su slavili uz dva remija, a u Evropi je malo nedostajalo da u osmini finala izbace ekipu Glazgov Rendžersa, kasnijeg finalistu – verovatno i bi, da utakmica u Škotskoj nije okončana porazom od 3:0, uz čak tri poništena gola crveno-belih.

PROČITAJTE JOŠ...

No, ovakav rezultat tima sa Marakane nikako ne iznenađuje, ukoliko se u obzir uzme to da je Dejan Stanković na raspolaganju imao jedan od najboljih tandema u protekloj sezoni čitavog evropskog fudbala – Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića.

Njih dvojica su u sezoni koja je tek okončana bili zaslužni za neverovatnih 79 golova – 55 su postigli, dok su kod 24 pogotka svog tima asistirali. Ovo postaje još neverovatnije ako se stavi u kontekst sledećeg podatka – ispred njih se nalaze još samo dvojac Bajerna iz Minhena Serž Gnabri – Robert Levandovski sa 67 golova i 17 asistencija, odnosno Karim Benzema i Vinisijus Žunior sa 66 golova i 36 asistencija.

Iza Zvezdinog dvojca je Liverpulov tandem Sadio Mane – Mohamed Salah (54 gola, 21 asistencija) i udarne igle Lajpciga, Kristofer Nkunku – Andre Silva (52 gola, 29 asistencija).

Kako su stigli do toga?

Katai je postigao 32 pogotka – 24 puta je zatresao mrežu u Superligi Srbije, a na to je dodao još po dva u Kupu (i to oba u finalu protiv Partizana), zatim kvalifikacijama za Ligu šampiona, plej-ofu za prolaz u Ligu Evrope, i uz to još dva u grupnoj fazi ovog takmičenja – po jedan na dve utakmice protiv Brage.

Katai je u domaćim okvirima tresao mrežu TSC-u, Čukaričkom, dva puta Proleteru, potom Partizanu u remiju u Humskoj (1:1), Novom Pazaru, Radničkom iz Kragujevca u prvom delu sezone, a u drugom je prvi put briljirao protiv Mladosti sa tri gola, nadovezao se pogocima protiv Napretka, Radnika, ponovo Partizana u trijumfu od 2:0, seriju je nastavio protiv Voždovca, da bi protiv Novog Pazara i Radničkog iz Niša dodao po het-trik.

U plej-ofu, Katai je pogađao mrežu Vojvodine (dva puta), Radničkog iz Niša i Voždovca.

Kada je u pitanju Evropa, u kvalifikacijama za Ligu šampiona je dva puta postigao gol u pobedi nad Kairatom 5:0, dok je po jednom na oba meča bio strelac protiv Kluža, čime je bio najzaslužniji za prolaz Zvezde u grupnu fazu Lige Evrope.

Ivanić je u Superligi tokom ligaškog dela tresao mrežu Mladosti, Spartaka, Metalca, protiv Kolubare je dao dva gola, a pred njim su još kapitulirali golmani Radničkog, ponovo Mladosti, Voždovca, TSC-a, još jednom Voždovca, NOvog Pazara i na kraju Kragujevčana.

U borbi za titulu tri puta je pogodio gol TSC-a, a dodao po gol protiv Radničkog iz Niša i po treći put protiv „zmajeva“ sa Voždovca.

U Kupu je zatresao mrežu Novog Pazara, a posebno inspirisan je bio u Evropi. Gol protiv Kairata u kvalifikacijama za Ligu šampiona, potom jedan protiv Kluža, te tri u grupnoj fazi Lige Evrope – protiv Midtjilanda, Ludogoreca i Rendžersa.

Sezona za istoriju – na njima je da pokušaju i to ponove i onoj koja sledi.

BONUS VIDEO Proslava titule i Delije na ulicama Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram