TSC Backa Topola vs Braga Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Katastrofa.

Pompezno se ušlo u novu sezonu sa pričom o pet srpskih klubova u Evropi i sigurna tri predstavnika u grupnim fazama, ali je realnost uzvratila surovim šamarom.

Srbija je zbog očajnog starta evropske klupske sezone u problemu kada je u pitanju nacionalni koeficijent koji određuje broj učesnika, od kog kola se kreće u kvalifikacijama i samim tim određuje i kompleksnost ulaska u neku od grupnih faza evrokupova.

Srbija je sezonu započela kao 11. na listi, ali je sada već pala na 13. mesto sa tendencijom daljeg propadanja.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon pet odigranih mečeva u Evropi, naši timovi nisu doneli nijedan bod. Vojvodina je dva puta poražena od APOEL sa po 2:1 i na Kipru i u Novom Sadu, i tako završila svoju odiseju, dok je TSC pregažen od strane Brage, pa će igrati u Ligi Evrope gde ga čekaju možda i veće aždaje od Portugalaca.

U prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona bilo je 3:0 za Bragu koja je u revanšu za samo 20 minuta pokazala u Bačkoj Topoli kako se igra fudbal i slavila sa 4:1, odnosno ukupno ogromnih 7:1.

Partizan je debelo razočarao i doživeo je poraz od Sabaha u prvom meču sa 2:0, a s obzirom na igru u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, plasman dalje je pod velikim znakom pitanja pred revanš u Humskoj.

A Partizan je uz Zvezdu bio ključ za podizanje nacionalnog koeficijenta jer su crno-beli iskoristili igranje u Ligi konferencija da donesu mnogo bodova što je bio plan i ove godine. Ukoliko ne prođu dalje, Srbija bi bila u velikom problemu iako ima tri tima sigurna u grupnoj fazi. Zvezda čeka žreb za Ligu šampiona koji će mnogo toga odrediti, a isto važi i za TSC u Ligi Evrope i Čukarički, koga čeka borba za LE, ali ima sigurno mesto u trećem po jačini evropskom takmičenju.

Kada se sve sabere i oduzme na čuvenoj UEFA listi koeficijenata, a naši bodovi se ove sezone dele sa pet zbog tolikog broja učesnika, osvojili smo samo 0,800 bodova. I to zahvaljujući tome što se Crvena zvezda direktno plasirala u Ligu šampiona (4,000 bodova podeljeno sa pet). Kako rekosmo, od svih ostalih – nula!

Poređenja radi, manje bodova do sada osvojili su samo Švajcarska, Vels, Estonija, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino. Ako izuzmemo Švajcarce, ostale države su tradicionalni fudbalski „liliputanci“, u čijem društvu nikako ne smemo da budemo.

Sa druge strane, najviše su uzeli Island (2,833), Turska i Poljska (po 2,750), te Kipar (2,500), Rumunija i Slovenija (po 2,375), Izrael i Jermenija (po 2,250).

Kao posledica svega, Srbija je skliznula sa 11. na 13. poziciju liste, a preti nam i još veći pad pošto su nam za petama brojne države.

Trenutno imamo 27,175 bodova. Odmah iza nas su Ukrajina (25,000), Norveška (24,750), Izrael (24,500) i Danska (24,075), pa i Češka (23,050), Grčka (21,225), Hrvatska (21,150)…

BONUS VIDEO ZAGREB: Fudbal u senci visokog rizika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare