Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Neverovatno je šta se sve dešava u svetu sporta u vreme pandemijskih okolnosti, a sa potpuno bizarnom situacijom se suočava fudbalska reprezentacija Srbije.

I to tri dana pred „utakmicu veka“.

PROČITAJTE JOŠ

Meč protiv Škotske igra se 12. novembra, a selektor Ljubiša Tumbaković devetog nema jasnu sliku koje igrače će imati na raspolaganju.

Razlozi nisu uobičajeni, pošto su i okolnosti jednako takve. Fudbalere u dolasku na okupljanje nacionalnog tima ne sprečavaju ni klubovi, ni povrede, već administracija.

„Lokalne vlasti u Italiji donele su odluku kojom se fudbalerima Fjorentine, Đenoe, Intera, Lacija, Rome i Sasuola zabranjuje da se priključe nacionalnim timovima u predstojećem reprezentativnom ciklusu“, preneo je italijanski novinar Palmeri Tankredi.

Da su stvari nenormalne i dosad neviđene potvrdio je i selektor Srbije na konferenciji za medije.

„Mi nemamo problem sa igračima i klubovima, već sa administracijom. Malog Veljkovića ne pušta Verder iz Bremena. Italija, Firenca i lokalne strukture ne dozvoljavaju… U stalnom kontaktu smo sa klubovima i igračima. U toku dana očekujemo Milenkovića i Vlahovića. To je najveći problem… Veliki problem je Milenković, standardan je, na poziciji toj već imamo problem, Kolarov je ovde, ali je povređen. Veljkovića klub nije pustio, Nikola nama baš fali… Niko neće nama da sastavlja tim, a mogu da nam sastave administracije, klubovi…“, naveo je Tumbaković.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Selektor je apostrofirao problem i pogodio u metu. Ukoliko fudbaleri iz Italije ne budu bili u mogućnosti da dođu u Srbiju, on će na raspolaganju za najvažniju utakmicu godine imati samo četiri klasična centralna defanzivca.

I to nisu igrači koji su bili u prvom planu u prethodnom periodu.

Jeste Stefan Mitrović odigrao sjajno protiv Norveške, jeste i dugogodišnji kapiten Strazbura, jeste iskusan i prekaljen, ali je jasno i da nije bez razloga van reprezentacije bio gotovo tri godine.

Putem Mitrovića je krenuo i Uroš Spajić, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde koji je letos iz Krasnodara otišao u Fejenord, a poslednji put je nastupio za Srbiju prošle godine, protiv Luksemburga u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Tumbaković bi, u slučaju da fudbaleri iz Italije ne dođu, morao da se osloni na Strahinju Pavlovića, mladog igrača Monaka koji je dobija šansu u tom klubu, ali je sasvim jasno da će u narednim godinama biti stub odbrane Srbije.

Za sada još – ne.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Uz pomenutu trojicu, selektor bi morao da pogleda i u pravcu Nikole Maraša, 24-godišnjeg bivšeg igrača Rada koji ispod radara pravi karijeru u Španiji i trenutno je član drugoligaša Almerije.

U septembru 2016. godine je debitovao za seniorski tim Srbije u eri selektora Slavoljuba Muslina, u prijateljskoj utakmici protov Sjedinjenih Američkih Država, okončanoj rezultatom 0:0.

Tumbaković se nada da će moći da ima kapitena Aleksandra Kolarova, esencijalnog za koncepciju sa tri defanzivca u liniji, ali njega muči povreda zadnje lože zbog koje radi po posebnom programu, pošto je uspeo da „pobegne“ iz Italije u Srbiju na vreme.

Koncepcija igre koju je Tumbaković zamislio i sprovodio u poslednjih nekoliko utakmica je pod velikim znakom pitanja, tri dana pred prvi sudijski zvižduk na stadionu „Rajko Mitić“.

„Sami ste svedoci situacije, ovo mi se prvi put dešava, a moje je šesto okupljanje. Nikad nismo imali situaciju da u ovom trenutku ne znamo ko će doći. Dilema ide u pravcu ko će doći, ako budu tu svi, onda nemam dilemu, ako ne dođu onda ćemo morati da napravimo novu projekciju koja treba da donese rezultat“, naveo je Tumbaković.

Dakle, Srbija čeka i nada se povoljnim vestima iz Italije, te da će nadležne službe Fudbalskog saveza Srbije uspeti da izdejstvuju dolazak svih fudbalera jer bi u suprotnom naš tim imao zaista težak posao protiv Škotske.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar