Foto: Tanjug / AP Photo/Pablo Garcia

Fudbaleri Ajntrahta iz Frankfurta osvojili su Ligu Evrope pošto su u finalu savladali ekipu Glazgov Rendžersa 1:1 (5:4).

Meč pred krcatim stadionom „Ramon Sančez Pishuan“ u Sevilji završen je posle penal-serije u kojoj su precizniji bili igrači tima iz Frankfurta .

PROČITAJTE JOŠ:

Tragičar je sa jedne strane bio Aron Remzi, dok su junaci pobede za Ajntraht bili Filip Kostić, Rafael Santos Bore i golman Kevin Trap.

Srbin je asistirao Boreu za izjednačenje u drugom poluvremenu, a Trap je odbranio nekoliko neverovatnih šansi Rendžersa u produžecima.

Utakmica je bila prava takmičarska, tvrda, tek na mahove se igralo lepršavo i uglavnom rezervisano i bez mnogo rizika.

Uvod u meč u kom je ljubiteljima fudbala u Srbiji, više odgovarala pobeda Rendžersa zbog koeficijenta, bila je žestoka tuča navijača u gradu.

Na stadionu je prvo poluvreme prošlo u znaku nekoliko šansi Ajntrahta i povrede Sebastijana Rodea.

On je već u uvodnim minutima zaradio udarac u glavu od Džona Lundstrama i meč je stopiran na četiri, pet minuta.

Ajntrahtu je to dalo vremena da odbije nalet Rendžersa, koji je već posle četiri minuta imao šansu preko Džoa Ariba.

Napadač škotskog kluba je probao da prođe kroz sredinu, ali je na vreme zaustavljen, a opasnost je otklonjena pre udarca.

Prvi je ka golu protivnika šutirao Ajntraht. Igrao se 12. minut kada je Daići Kamada driblao pred golom Alana MekGregora.

Foto: EPA-EFE/Julio Munoz

Uspeo je nekako da šutira u padu, lopta se odbila do Đibrila Soua, koji je pucao sa dvadesetak metara bez uspeha.

Ajntraht je imao u razmaku od tri minuta nekoliko opasnih šansi. Ansgar Knauf je najpre izborio sebi poziciju desno i šutirao je, a MekGregor je vrhovima prstiju uspeo da skine loptu koju su već svi igrači tima iz Frankfurta videli u golu.

Filip Kostić je izveo prekid, u nastavku akcije je Evan N’Dika probao glavom i nije pogodio.

Aribo je u 26. minutu uzvratio šutem iz sredine, a lopta je „prozujala“ pored desne stative gola Kevina Trapa.

Šansa koju je u 118. minutu Kentu odbranio Trap, Foto: Tanjug / AP Photo/Jose Breton

Srpska „desetka“ iz Ajntrahta na isteku pola sata igre, oprobala u šutu s distance, ali je Filip pogodio samo spoljni deo mreže.

U kontri se zatim dao u munjevit trk i pre nego što je bilo ko iz odbrane Rendžersa stigao da trepne, Kostić je već bio pred kaznenim prostorom rivala.

Tada je izgubio snagu, pa je uspeo da šutira po zemlji, ali je lopta otišla pored stative. Igra se u poslednjih petnaestak minuta prvog dela znatno usporila, a igrači su na sparna 32 stepena u Sevilji odlučili da popuste gas bar do početka drugog dela igre.

Tuta, pa Lindstrom, jedan neprecizan i drugi vrlo opasan udarac iz okreta otvorili su drugo poluvreme.

Foto: EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Videla se želja Ajntrahta da od starta pritisne protivnika i iskoristi činjenicu da je na terenu bolja ekipa.

Rafael Bore se u 53. minutu našao u duelu sa Konorom Goldsonom, dobio je udarac u nogu, pao je u kaznenom prostoru i igrači nemačkog tima su se pobunili.

Sudija Slavko Vinčić je pokazao ka korneru, odluku je potvrdio posle gledanja VAR snimka, a i pre nego što se Ajntraht rasvestio, Džon Aribo je dao gol.

Dobio je loptu pored Tute, fudbaler Ajntrahta se spotakao, pao i povredio, a Aribo je istrčao do kraja i lagano savladao Trapa u situaciji jedan na jedan u 57. minutu za 1:0.

Ajntraht je u 67. minutu imao zicer koji je promašio Kamada posle greške odbrane Rendžersa i Goldsona.

Foto: Tanjug / AP Photo/Manu Fernandez

Ipak, samo dva minuta kasnije je Kostić pokazao koliki je majstor. Između dvojice igrača je savršeno zavrnuo loptu i namestio je Rafaelu Santos Boreu za 1:1 u 69. minutu.

Hauge je u 77. minutu ciljao preko gola, ali je Ajntraht evidentno zaigrao bolje posle gola koji je maestralno namestio srpski igrač.

Nije dugo trajala ovakva igra, jer su i jedni i drugi počeli da se štede za produžetke.

Fešn Zakala je u 84. minutu zapretio udarcem posle bega po levoj strani, ali je Trap ostao nesavladan.

Nakon toga je tempo potpuno opao, a još jedan Kostićev pokušaj centaršuta je namučio MekGregora i odbranu Rendžersa, ali su se „policajci“ odbranili.

Produžeci su počeli neverovatnom šansom za Borea, koji je propustio da kazni veliki kiks Kalvina Basija.

Štoper Rendžersa je ispustio loptu i okliznuo se, Bore je pohitao sa desnog krila ka sredini i traljavo šutirao iskosa.

Do kraja prvog produžetka se nije ništa značajnije desilo, a početak drugog produžetka doneo je opasan udarac Borne Barišića.

Lelujala je njegova lopta, pa je bila veoma nezgodna iako je letela po sredini. Trap je uspeo da odbrani, a na drugoj strani je šutirao Ajdin Hrustić pored gola.

Kamada je u 112. minutu pao u duelu sa Basijem, bunili su se u Ajntrahtu, Vinčić je još jednom odmahnuo rukom, dok je šut Rajana Kenta lako ukrotio Trap u 114. minutu.

Isti igrač se posebno istakao u 118. minutu kada je Rajan Kent dobio idealnu loptu na petercu i Trap mu je zaustavio šut.

Lopta se odbila do Stivena Dejvisa, koji je gađao iznad gola, dok je Trap i u 120. minutu odbranio slobodan udarac, koji je u rašlje poslao Džejms Tavernije.

Meč je otišao u penal-seriju i drama je dostigla vrhunac. Tamo je Kostić bio hladan „kao led“ u četvrtoj seriji, kada je trebalo da potvrdi vođstvo nakon što je Trap odbranio Remziju.

Za Ajntraht su redom pogađali Lenc, Hrustić, Kamada, Kostić i Bore, dok su Tavernije, Dejvis, Arfild i Ruf bili strelci u penal seriji za Rendžers, koji je ostao bez trofeja.

Ajntraht – Rendžers 1:1 (0:0), 5:4 posle penala

(Aribo 57 – Santos Bore 69)

Stadion: Ramon Sančez Pishuan, Sevilja; Glavni sudija: Slavko Vinčić

Ajntraht: Trap – Tuta, Ture, N’Dika – Sou, Rode, Knauf, Kostić – Lindstrom, Kamada, Bore; Trener: Oliver Glasner.

Rendžers: MekGregor – Basi, Goldson, Tavernije, Barišić – Džek, Lundstram – Kent, Rajt, Kamara – Aribo. Trener: Đovani van Bronkhorst

Ajntraht - Glazgov Rendžers 1:1 (5:4 posle penala)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar